Το Gurudwara Bangla Sahib, ένα από τα περίφημα κέντρα ιερού προσκυνήματος των Σιχ (Sikhs) στο Δελχί. Βρίσκεται  κοντά στην περιοχή Connaught Place  και συγκεκριμένα στην οδό Ashok Road.

Η ιστορία του χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, όπου ήταν το παλάτι  του Raja Jai Singh. Λέγεται ότι το έτος 1664, ο Γκουρού Χαρ Κρίισαν Σαχίμ Τζι ( 8ος Γκουρού), επισκέφθηκε το βασιλιά και θεράπευσε τους ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από επιδημία ευλογιάς και χολέρας, διανέμοντάς τους νερό από τη δεξαμενή.

Αυτή η δεξαμενή νερού που χρησιμοποίησε ο Γκουρού, εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα και πιστεύεται ότι διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν την κύρια αίθουσα προσευχής (εκεί βρίσκεται και το Granth Sahib, το ιερό βιβλίο των Sikhs), τη δεξαμενή νερού, βιβλιοθήκη, μουσείο, νοσοκομείο, σχολείο και μια γκαλερί τέχνης. 

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι  στους χώρους, ανεξαρτήτου θρησκεύματος ή κάστας, τόσο να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις, αλλά και να γευματίσουν. Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν, πως για να μπουν θα πρέπει είναι ευπρεπώς ντυμένοι, αλλά και να καλύψουν το κεφάλι τους με ένα μαντήλι. Επιπλέον θα πρέπει να βγάλουν και τα παπούτσια τους.

 Η είσοδος είναι δωρεάν, είναι ανοιχτό 24 ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό είναι ο Patel Chowk. Τα περισσότερα Ελληνικά γραφεία που ειδικεύονται σε εκδρομικά πακέτα στην Ινδία, περιλαμβάνουν και μια επίσκεψη 1-2 ωρών από αυτό το σημείο, ενώ το ίδιο περίπου κάνουν και τα ξένα γραφεία.

Έτσι σύμφωνα με έρευνες, το Gurudwara Bangla Sahib κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως το καλύτερο τουριστικό σημείο θρησκευτικού ενδιαφέροντος στο Δελχί. Το συγκρότημα Bangla Sahib Gurudwara έχει εμφανιστεί επίσης και σε πολλά λογοτεχνικά έργα.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ινδία, Gurudwara Bangla Sahib

Πήγαμε "Χρυσό Τρίγωνο" Νέο Δελχί, Τζαϊπούρ, Άγκρα, τον Οκτώβριο του 2016

Kέντρo ιερού προσκυνήματος των Σιχ (Sikhs)

Cosmorama Travel

Πετάξαμε με Turkish Airlines

Η Ινδία είναι 2,5 ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση