Υπάρχουν διάφορες λαϊκές ρήσεις όπως : « Από τη ζημιά μπορείς να βγάλεις κέρδος» ή «Η ζημιά και το κέρδος είναι αδέρφια». Ακριβώς αυτές, ταιριάζουν γάντι με την ιστορία του αγάλματος του Δούκα Arthur Wellesley, ή πιο απλά «Άγαλμα Γουέλινγκτον». 
 
 Αυτό το μνημείο βρίσκεται έξω από την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης στο κέντρο της Γκλασκώβης. Η ιστορία του ξεκινά το 1884 όταν έγινε η τοποθέτηση του. Το κατασκεύασε ο Ιταλός καλλιτέχνης Carlo Marochetti. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 και μετά από τις καθιερωμένες οινοποσίες και μεθύσια του Σαββατοκύριακου, κάποιοι τοποθέτησαν έναν πορτοκαλί κώνο τροχαίας στο κεφάλι του Δούκα. Οι κάτοικοι της Γκλασκώβης άλλωστε καυχιούνται πως έχουν αρκετό και αντιπροσωπευτικό χιούμορ ώστε να κάνουν μια τέτοια πράξη. 
 
 Οι αρχές φυσικά, με τίποτα δεν μπορούσαν να δεχτούν αυτή τη «χιουμοριστική βεβήλωση» και θεώρησαν πως έπρεπε να αποκαταστήσουν άμεσα τη ζημιά. Η οποία όχι μόνο επαναλαμβανόταν στο συγκεκριμένο μνημείο αλλά μετατράπηκε σε κύμα παρόμοιων δράσεων σε άλλες πόλεις της Βρετανίας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Τα επόμενα χρόνια πάνω από δέκα χιλιάδες Σκωτσέζοι υπέγραψαν αίτηση που ζητούσαν από τις δημοτικές αρχές της Γλασκώβης να μην προχωρήσουν στο σχέδιο τους να αφαιρέσουν τον πορτοκαλί κώνο της τροχαίας, αφού με την πάροδο των χρόνων μετατράπηκε ανεπίσημα στο έμβλημα της πόλης και σύμβολο του ιδιαίτερου χιούμορ των κατοίκων της.
 
 Οι αρχές υποστήριζαν πως αυτό το «αστείο» αμαυρώνει την εικόνα της πόλης και πως θα έπρεπε να δαπανήσουν αρκετές χιλιάδες λίρες για τη φύλαξη του μνημείου με προμήθεια καμερών, αλλά και τη διαρκή ενασχόληση των δημοτικών υπαλλήλων για την αφαίρεση του κώνου. Οι αγώνες των πολιτών πέτυχαν και έτσι σήμερα είναι ένα δημοφιλές και εμβληματικό σημείο της Γκλασκώβης.
 
 Πιο παλιά οι περισσότεροι τουρίστες νόμιζαν πως ο κώνος αποτελούσε μέρος εικαστικής παρέμβασης της Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Γλασκώβης. Έτσι κάτι που φαινομενικά ξεκίνησε σαν ζημιά, μετατράπηκε σε κέρδος της πόλης. Το 2011 ο οδηγός Lonely Planet περιέλαβε το «Άγαλμα Γουέλινγκτον» στον κατάλογο των “Δέκα κορυφαίων πιο περίεργων μνημείων στη Γη». Από το 2017 ο κώνος αυτός αποτελεί και επίσημα «αναγνωρισμένο μέρος του αγάλματος» και δεν μπορεί πλέον να αφαιρεθεί καθώς θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο του γλυπτού. 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Γκλασκώβη, Σκωτία

Την επισκεφτήκαμε το Σεπτέμβριο του 2019

Συνδυάστε την με Εδιμβούργου που είναι πολύ κοντά, περίπου μία ώρα.

Καιρός Σκωτίας με ψιλή βροχή, βροχή, βροχή,.... αλλά πατήστε το συννεφάκι για κάποια μετεωρολογική έκπληξη...

Cosmorama Travel

Aegean Airlines σύνδεση με Εδιμβούργο

Η Σκωτία είναι δύο (2) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση