Στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί που βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός !

Γιορτή των Φώτων η 6η Ιανουαρίου. Μια σημαντική ημέρα για τον Χριστιανισμό, αφού σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιείται ο Αγιασμός των υδάτων, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστό στον Ιορδάνη Ποταμό.

Ο Ιορδάνης ποταμός

Ο Ιορδάνης ποταμός είναι ο μεγαλύτερος και ιερότερος ποταμός της Αγίας Γης. Πηγάζει από τα βουνά της Συρίας και χύνεται αρχικά στην θάλασσα της Γαλιλαίας ή Τιβεριάδας. Μετά αφού διασχίσει την λεγόμενη κοιλάδα του Ιορδάνη , χύνεται ξανά στη Νεκρά Θάλασσα.

Τ’ όνομά του το οφείλει στην εβραϊκή λέξη “γιαρτέν” ή ” γιαρτάν” που σημαίνει ορμητικός. Και πράγματι ο Ιορδάνης είναι ορμητικό ποτάμι, γιατί έχει μεγάλη κλίση που ξεπερνά τα 950 μέτρα, χωρίς να δημιουργεί ούτε έναν καταρράκτη, ενώ το συνολικό του μήκος είναι 220 χιλιόμετρα. Στα αραβικά ονομάζεται Ουρντούν.

Ο ποταμός εκτός από την συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της Παλαιστίνης συνδέθηκε με πολλά ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα. Στον Ιορδάνη χωρίστηκαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ πριν μπουν στη Γη της Επαγγελίας, εδώ ήλθε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος να κηρύξει στο λαό του Ισραήλ το βάπτισμα και τη μετάνοια, εδώ βαπτίσθηκε ο Ιησούς από τον Ιωάννη και από τότε έγινε ένα από τα ιερότερα προσκυνήματα των Χριστιανών.

Η Μονή του Αγίου Γερασίμου

Πολύ κοντά βρίσκεται και το Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη με τον εκπληκτικό Ηγούμενο γέροντα Χρυσόστομο που η συνάντηση και η κουβέντα μαζί του είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία από μόνη της. Επιπλέον θα συγκλονιστείτε με τη θέα της Ελληνικής σημαίας να κυματίζει αγέρωχη και περήφανη στην απεραντοσύνη της αφιλόξενης ερήμου !

Το σημείο Βάπτισης του Ιησού Χριστού

Οι Ισραηλίτες πολύ έξυπνα, έχουν στήσει και διατηρούν ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν με μεγάλο οικονομικό όφελος. Παντού υπάρχουν ένοπλοι στρατιώτες για την ασφάλεια, οι οποίοι είναι άνετοι και φιλικοί προς τους προσκυνητές, αφού δεν έχουν πρόβλημα να τους φωτογραφήσετε.

Υπάρχει μια μεγάλη εξέδρα για εύκολη πρόσβαση στο ποτάμι, ενημερωτικές πινακίδες και στα Ελληνικά, ενώ ένα κατάστημα πουλά σουβενίρ θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά και ειδικές ποδιές για να μπείτε μέσα και να αγιαστείτε. Πολλοί Ορθόδοξοι αλλά και Καθολικοί επιλέγουν να βαπτίσουν τα παιδιά τους στον Ιορδάνη Ποταμό.

Λίγα μέτρα πιο πέρα και ακριβώς στην απέναντι όχθη είναι το Ιορδανικό έδαφος, πάλι με κάποιους Ιορδανούς στρατιώτες φρουρούς και κάποιους τουρίστες, σε πολύ μικρότερο όμως αριθμό σε σχέση με την πλευρά του Ισραήλ..

Οι προσκυνητές που πηγαίνουν στους Αγίους Τόπους βαφτίζονται στα νερά του Ιορδάνη ποταμού, παίρνουν τον τίτλο του “Χατζή”.

Η απόσταση από την Ιερουσαλήμ είναι περίπου 45 χλμ, ενώ η κοντινή Ιεριχώ μόλις 10 χλμ. Τα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που πραγματοποιούν εκδρομές στους Αγίους Τόπους, περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και επίσκεψη σε αυτό τον ιερό τόπο.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ιορδάνης ποταμός, Ισραήλ

Ο τόπος που βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός.

Στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη Ιερουσαλήμ ταξιδέψαμε δύο φορές 2015 και 2017

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Marios Travel (πατήστε το εικονίδιο για λινκ)

Thea Travel (πατήστε το εικονίδιο για λινκ)

Aegean Airlines

Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη έχουν ίδια ώρα με την Ελλάδα

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης.

Αφήστε μια απάντηση