Η Σερβική κουζίνα (σερβικά: српска кухиња) είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παραδοσιακή κουζίνα, τόσο γευστικά, όσο και σε επίπεδο διατροφικής αξίας. Αν και θα χαρακτηρίζαμε τη Σερβική κουζίνα και ως «Βαλκανική», ωστόσο αποτελεί ένα μείγμα Μεσογειακής, Κεντροευρωπαϊκής, Τουρκικής, καθώς και αρχαίας Σλαβικής επιρροής.
Με τη Σερβία να βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η κουζίνα της έχει συγκεντρώσει στοιχεία από διαφορετικά στοιχεία μαγειρικής από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και έχει αναπτύξει τη δική της πλούσια γαστρονομία με πολύπλοκη ισορροπία κρεάτων, λαχανικών, τυριών, φρέσκων αρτοσκευασμάτων και επιδορπίων.
Έχει πολλά κοινά με τις κουζίνες των γειτονικών βαλκανικών χωρών, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, με τις κουζίνες των χωρών που βρίσκονται στα βόρειά της, όπως η Γερμανία, και στα ανατολικά της, όπως το Ιράν και το Πακιστάν. Οι γεύσεις της είναι ήπιες, φρέσκες και φυσικές. Τα καρυκεύματα είναι ελαφριά, ενώ τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα και καλής ποιότητας. Η κατανάλωση εποχιακών τροφών είναι πολύ διαδεδομένη και πολλά πιάτα συνδέονται στενά με μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.
Τα ακαταμάχητα νόστιμα και πολύ πικάντικα σερβικά πιάτα είναι μια γιορτή για όλες τις αισθήσεις. Οι κάτοικοι της Σερβίας απολαμβάνουν να μαγειρεύουν και να τρώνε, συχνά παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα σύμφωνα με παλιές οικογενειακές συνταγές που μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη. Το πλούσιο κεντρικό καθημερινό γεύμα στη Σερβία πάντα προηγείται από ένα νόστιμο ορεκτικό, ακολουθούμενο από ένα ζωμό ή σούπα και μετά το κυρίως πιάτο από λαχανικά και κρέας, βρασμένο σε αργή φωτιά, ψημένο σε πήλινα δοχεία ή ψητό.
Ψαρόσουπα και Fish Paprikash
Τα ποτάμια που διασχίζουν τη Σερβία είναι μια ανεξάντλητη πηγή ψαριών. Όπως παντού στον κόσμο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προετοιμάσετε ψάρια (καπνιστά, τηγανητά, βραστά, ψητά) για να φτιάξετε διάφορα γευστικά πιάτα. Τα φρέσκα ψάρια μαγειρεύονται σε μια ψαρόσουπα που συχνά σερβίρεται στην αρχή ενός μεγάλου κυρίως γεύματος στη Σερβία. Οι σεφ ισχυρίζονται ότι η καλύτερη ψαρόσουπα φτιάχνεται με πολλά είδη ψαριών υψηλής ποιότητας σε συνδυασμό, με κάθε έμπειρο ψαρά στη Σερβία να χρησιμοποιεί τον δικό του συνδυασμό μπαχαρικών για να δώσει στη ψαρόσουπα του ένα χαρακτηριστικό άρωμα και πικάντικη γεύση. Ένα άλλο πιάτο που συνιστάται ανεπιφύλακτα για τους λάτρεις του ψαριού είναι η πάπρικας ψαριού. Φτιαγμένο με ψάρι και πικάντικο με κόκκινες πιπεριές, το ψάρι πάπρικας είναι ένα πολύ πικάντικο πιάτο που σερβίρεται πάνω από χοντρά σπιτικά νουντλς.
Λαχανικά
Το ήπιο κλίμα της Σερβίας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια διαφόρων ειδών λαχανικών. Στο σπίτι οι Σέρβοι απολαμβάνουν να φτιάχνουν μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα από πιπεριές, ενώ τα αγγούρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και διάφορες ποικιλίες ντομάτας συχνά καταλήγουν σε φρέσκες σαλάτες.
Λάχανο Futog
Το λάχανο που καλλιεργείται στη Σερβία είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το ξινολάχανο είναι βασικό στοιχείο της χειμερινής διατροφής. Αν και μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ως σαλάτα, είναι συνήθως ένα συστατικό στα παραδοσιακά πιάτα χωρίς τα οποία θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς τη σερβική κουζίνα. Λόγω των λεπτών και εύκαμπτων φύλλων του, το λάχανο που καλλιεργείται στην περιοχή Futog, στο βόρειο τμήμα της χώρας, είναι πολύτιμο και έχει λάβει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
Σάρμα
Το λάχανο Futog φτιάχνει τον καλύτερο σαρμά, ένα παραδοσιακό σερβικό πιάτο από κρέας, ρύζι και φύλλα ξινολάχανου. Το ρύζι τσιγαρίζεται με κρεμμύδια και κρέας και στη συνέχεια τυλίγεται σε φύλλα ξινολάχανου και μαγειρεύεται σε μια φωτιά που καίει αργά. Αυτός ο υπέροχος συνδυασμός γεύσεων είναι πραγματικά μοναδικός και δεν πρέπει να χάσετε.
Ποντβαράκ
Το Podvarak, ένας άλλος εξαιρετικός συνδυασμός κρέατος και λαχανικών, φτιάχνεται από λεπτές λωρίδες ξινολάχανου τηγανισμένου με κρεμμύδια. Μερικές φορές στο μείγμα προστίθενται και φέτες μπέικον για πιο πλούσια γεύση. Στη συνέχεια, το πιάτο ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται ως συνοδευτικό για τη γαλοπούλα ή το χοιρινό. Το λάχανο τουρσί και διάφορα κρέατα χρησιμοποιούνται επίσης για να παρασκευαστεί το «γαμήλιο λάχανο», ένα πιάτο που μοιάζει με σούπα που εκτιμάται ιδιαίτερα στη νότια Σερβία. Βράζεται σε μια μεγάλη πήλινη κατσαρόλα για αρκετές ώρες, με κρεμμύδια, μπαχαρικά και διάφορα είδη κρέατος (πρόβειο κρέας, μοσχαρίσιο, χοιρινό και πάντα κάποιου είδους αλλαντικά) που προστίθενται στο μείγμα. Παραδοσιακά σερβίρεται σε πήλινα πιάτα, με ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί.
Pljeskavica (Μπατί κρέατος) και Ćevap (κεμπάπ)
Το ψητό φαγητό είναι συνώνυμο της παραδοσιακής σερβικής κουζίνας. Βρίσκεται σε κάθε τραπέζι και μπορεί να σερβιριστεί σε κάθε περίσταση – από πλανόδιους πωλητές μέχρι οικογενειακά δείπνα και ειδικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα στα πολλά ψητά πιάτα όπως το ražnjići (ψητό κρέας στο σουβλάκι), το vešalice (χοιρινό φιλέτο χωρίς κόκαλα) και τα λουκάνικα, αυτά που φτιάχνονται από ανάμεικτα κρέατα είναι σταθερά αγαπημένα, με το pljeskavica και το ćevap να καταλαμβάνουν ιδιαίτερη θέση. Το Pljeskavica, ένα μπιφτέκι με μοσχαρίσιο κρέας και μπαχαρικά, μοιάζει οπτικά με χάμπουργκερ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι για να διαλέξετε: μπορείτε να πάρετε ένα ζεστό μπουρέκι ή μια γκουρμέ επιλογή με μπέικον. Ćevap (κεμπάπ), ένα πιάτο σε σχήμα ρολού από κιμά είναι μια σταθερή σερβική διατροφή. Φτιαγμένο από κιμά ή ανάμεικτο κρέας και αρωματισμένο με έναν ιδιαίτερο συνδυασμό μπαχαρικών, σερβίρεται σε μικρά ψωμάκια με κρεμμύδια και γιαούρτι. Αν και το ćevap απολαμβάνει σε όλη τη Σερβία, αυτά που φτιάχνονται στο Novi Pazar και στο Leskovac θεωρούνται αληθινές λιχουδιές.
Leskovačka mućkalica
Το Leskovačka mućkalica, ένα πιάτο ειδικά για τη Νότια Σερβία, είναι ένα στιφάδο από ψητό κρέας και λαχανικά. Μικροσκοπικά κομμάτια κρέατος μπάρμπεκιου αναμειγνύονται με λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά και στη συνέχεια ψήνονται σε πήλινο σκεύος, που δίνει στο πιάτο τη μοναδική του γεύση.
Proja
Το Proja, ένα ψωμί καλαμποκιού, σερβίρεται ως συνοδευτικό, αλλά μπορεί να καταναλωθεί και μόνο του, με τυρί και άλειμμα καϊμάκ. Το Proja είναι ένα βασικό στοιχείο του τυπικού σερβικού ορεκτικού – ένα πιάτο γεμάτο με όμορφα διατεταγμένες, λεπτές φέτες καπνιστού ζαμπόν, bratwurst, λουκάνικα, βραστά αυγά, καυτερές πιπεριές και φρέσκα κρεμμυδάκια.
Gibanica
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν σταθερά της σερβικής κουζίνας από τον Μεσαίωνα. Ως χώρα με εκτεταμένη κτηνοτροφία, η Σερβία είναι ιδανική για γαλακτοκομική παραγωγή και τυροκομία. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι πολλές περιοχές της χώρας καυχιούνται τις αυθεντικές ποικιλίες τους. Έτσι, μπορείτε να δοκιμάσετε τα τυριά του Sombor, του Sjenica, του Pirot και πολλών ακόμη περιοχών της Σερβίας. Το τυρί τρώγεται με ψωμί και proja, είτε ως ορεκτικό είτε σε σαλάτα. Η Gibanica, μια τυρόπιτα σε στρώσεις, έχει μεγάλη εκτίμηση.
Η Gibanica – έτοιμη ζύμη filo γεμισμένη με άφθονο τυρί, αυγά και kaymak, είναι ένα αγαπημένο ορεκτικό στη Σερβία και τρώγεται συχνά ως γεύμα, ιδιαίτερα για πρωινό. Εκτός από την gibanica, υπάρχουν πολλές άλλες πίτες με ζύμη για να διαλέξετε στη Σερβία: κρεατόπιτα, σπανακόπιτα, πατατόπιτα, μανιταρόπιτα, καθώς και πίτες με γλυκιά γέμιση με βάση τα φρούτα.
Λιχουδιές
Ένας συνδυασμός φρέσκων υλικών, παραδοσιακών συνταγών και αλμυρών μπαχαρικών δημιουργεί γλυκές και αλμυρές λιχουδιές που σίγουρα θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο ακόμα και των πιο απαιτητικών καλοφαγάδων. Μια ποικιλία από αλμυρές λιχουδιές από κρέας, γάλα, λαχανικά και φρούτα σερβίρονται ως ορεκτικά (“ μεζέ»), σνακ ή ως συνοδευτικό.
Κανένα γεύμα στη Σερβία δεν είναι πλήρες χωρίς κάτι γλυκό για να το συμπληρώσετε. Οι μαρμελάδες, μια κονσέρβα φρούτων γνωστή ως «slatko» και πολλές άλλες λιχουδιές με βάση τα φρούτα καταλαμβάνουν μια πολύτιμη θέση στο τραπέζι φαγητού κάθε οικογένειας.
Kaymak
Αυτή η πλούσια κρεμώδης λιχουδιά από τη Σερβία παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο εδώ και αιώνες. Το γάλα βράζεται σε φωτιά που καίει αργά και η κρέμα, που σχηματίζεται στην επιφάνειά της, αποβουτυρώνεται, αλατίζεται και στρώνεται σε ένα δοχείο. Τρώγεται με ένα σερβικό ψωμί καλαμποκιού που ονομάζεται «proja» ή απλώς κανονικό ψωμί για πρωινό ή ως ορεκτικό και σερβίρεται με ψητά κρέατα, πατάτες ή και ψάρι. Είναι απαραίτητο συστατικό της τυρόπιτας «gibanica», των αλμυρών φιλόπιτων, του πλακέ κουλούρι Užice και άλλων τοπικών αρτοσκευασμάτων.
Ajvar
Όταν οι ζουμερές κόκκινες πιπεριές ψηθούν, ξεφλουδιστούν και βράσουν με λάδι και αλάτι και στη συνέχεια αναμειγνύονται με ξύδι, παίρνετε το πικάντικο άλειμμα που ονομάζεται ajvar. Ανάλογα με το είδος της πιπεριάς, το ajvar μπορεί να είναι γλυκό ή πικάντικο. Συνήθως τρώγεται με ψωμί ή παραδοσιακές τηγανητές μπάλες ζύμης που ονομάζονται «uštipci» για πρωινό ή ως συνοδευτικό με το κυρίως πιάτο.
Τυριά
Η παράδοση της γαλακτοκομίας στη Σερβία χρονολογείται από την αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι τα τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούσαν βασικό πυλώνα της μεσαιωνικής σερβικής κουζίνας. Σήμερα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η σερβική αγάπη για το τυρί δεν έχει ελαττωθεί στο παραμικρό.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι κάθε περιοχή της Σερβίας έχει τις δικές της συνταγές για παλαιωμένα, φρέσκα, σκληρά και μαλακά τυριά. Οι τέλειες φυσικές συνθήκες για τη βοσκή των βοοειδών έχουν βοηθήσει στη δημιουργία τυριών ασυναγώνιστης γεύσης και ανώτερης ποιότητας, τα οποία δεν μπορούν να αναπαραχθούν αλλού ή υπό διαφορετικές συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σερβία διαθέτει πολλά τυριά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, όπως Stara planina caciocavallo και Pirot caciocavallo, λευκό τυρί Sjenica και λευκό τυρί Zlatar.
Stara planina caciocavallo
Το caciocavallo, ή kashkaval, από το βουνό Stara planina έχει γίνει βασικό στοιχείο της νοτιοανατολικής σερβικής κουζίνας. Ο συνδυασμός από πρόβειο και αγελαδινό γάλα δημιουργεί ένα ανοιχτόχρωμο τυρί με ελαφρώς ξινή και έντονη γεύση, που ταιριάζει τέλεια με αλλαντικά (και επομένως συχνά σερβίρεται με ορεκτικά «μεζέ» και ρακί φρούτων).
Λευκό τυρί Sjenica
Τα βοοειδή που βόσκουν στα λιβάδια του οροπεδίου Sjenica-Pešter δίνουν εξαιρετικής ποιότητας γάλα. Τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα κρέατος από την πόλη Sjenica έχουν βρει τον δρόμο τους στα τραπέζια φαγητού σε όλη τη Σερβία. Ένα σταθερό αγαπημένο στους ντόπιους και τους καλεσμένους τους είναι το τυρί άλμης αγελάδας Sjenica, το οποίο έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
Λευκό τυρί Zlatar
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το κεντρικό γεύμα της ημέρας στην περιοχή του όρους Ζλάταρ χωρίς το διάσημο λευκό τυρί Ζλάταρ. Σερβίρεται ως ορεκτικό («μεζές») πριν από το δείπνο ή σε συνδυασμό με άλλα φαγητά για να δημιουργήσετε διάφορες λιχουδιές. Το λευκό τυρί Zlatar και η ζύμη από φαγόπυρο είναι τα κύρια συστατικά της «heljdopita» (πίτα με φαγόπυρο) – μια λιχουδιά μοναδική σε αυτήν την περιοχή.
Pirot caciocavallo
Το Pirot caciocavallo εξακολουθεί να παρασκευάζεται σύμφωνα με την ίδια συνταγή που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας πριν από αιώνες. Τα μόνα συστατικά του είναι το γάλα και το αλάτι, αλλά η μοναδική τεχνολογία παραγωγής και συντήρησης του δίνουν την απαράμιλλη υφή του. Αν και επίσημα είναι σκληρό τυρί, λιώνει στο στόμα σαν βούτυρο, απελευθερώνοντας σταδιακά μια απαράμιλλη γεύση που παραμένει για πολύ στη γλώσσα και στις μνήμες των επισκεπτών της περιοχής.
Παστά κρέατα
Τίποτα δεν μπορεί να δημιουργήσει τόσο καλή όρεξη όσο διάφορα αλλαντικά. Φτιαγμένα μόνο από τα καλύτερα κομμάτια κόκκινου κρέατος και καρυκευμένα σύμφωνα με οικογενειακές συνταγές, τα σερβικά αλλαντικά είναι καπνιστά ή στεγνωμένα στον αέρα, κάτι που τους δίνει την ανώτερη γεύση τους και εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής.
Λουκάνικο πεπλατυσμένο
Η περιοχή του Pirot φιλοξενεί μια άλλη σερβική λιχουδιά – το περίφημο πεπλατυσμένο λουκάνικο, το οποίο γαργαλάει τη φαντασία των καλοφαγάδων τόσο με την υπέροχη γεύση του όσο και με το ασυνήθιστο σχήμα του. Αυτό το αποξηραμένο στον αέρα λουκάνικο παρασκευάζεται από τα καλύτερα κομμάτια μοσχαρίσιου, αρνιού και κατσικίσιου κρέατος και διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Η μοναδική πεπλατυσμένη όψη του οφείλεται στο καθημερινό ίσιωμα με γυάλινο μπουκάλι, για να ωθήσει τον αέρα έξω από το λουκάνικο.
Μοσχαρίσιο ζαμπόν Užice
Μοσχαρίσιο ζαμπόν Užice, για το οποίο έχει γίνει γνωστό το χωριό Mačkat και η ευρύτερη περιοχή του, παρασκευάζεται αποκλειστικά με μοσχαρίσιο κρέας. Εκτός από το εντυπωσιακό ροζ χρώμα και την ξεχωριστή του γεύση, έχει επίσης ένα μοναδικό άρωμα οξιάς, καθώς εξακολουθεί να θεραπεύεται με τον παραδοσιακό τρόπο – καπνιστό σε ξύλο οξιάς.
Λουκάνικο Kulen του Σρεμ
Αυτό το λουκάνικο κιμά καρυκευμένο με κόκκινες πιπεριές είναι ιδανικό ορεκτικό για να σας ανοίξει την όρεξη και γι’ αυτό συχνά σερβίρεται ως «μεζές». Τα λουκάνικα Kulen διαφέρουν σε μέγεθος και πικάντικο. Αυτό που τυγχάνει μεγαλύτερης εκτίμησης είναι το Petrovački kulen, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, που ονομάζεται επίσης «λουκάνικο δράκου» λόγω της εξαιρετικής πικάντιάς του.
Sjenica sudžuk
Το Sjenica sudžuk είναι ένα καπνιστό λουκάνικο που παρασκευάζεται μόνο από τα καλύτερα κομμάτια ώριμου βοείου κρέατος από το οροπέδιο Sjenica-Pešter. Αποπνέει το άρωμα του ανοιχτού τζακιού όπου ωριμάζει, ενώ η γεύση του ώριμου μοσχαριού συμπληρώνεται με αλάτι, σκόρδο και κόκκινη πάπρικα. Το Sjenica sudžuk είναι άμεσα αναγνωρίσιμο λόγω του μοναδικού σχήματος του πετάλου.
Για όσους αγαπούν τα γλυκά…
Εκτός από τις πολλές αλμυρές λιχουδιές τους, οι κάτοικοι της Σερβίας φτιάχνουν και νόστιμα παραδοσιακά γλυκά, που σερβίρονται για πρωινό, σνακ ή ως επιδόρπιο για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας.
Φρούτα
Η οπωροκαλλιέργεια έχει μακρά παράδοση σε αυτά τα μέρη. Πράγματι, η Σερβία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως σμέουρων, μήλων και δαμάσκηνων. Ζουμερά και νόστιμα, γεμάτα βιταμίνες, φρούτα που καλλιεργούνται σε σερβικούς οπωρώνες έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση και μπορούν να βρεθούν σε τραπεζαρίες σε όλο τον κόσμο. Τα φρούτα απολαμβάνονται φρέσκα και χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε διάφορες πίτες και κέικ ή μετατρέπονται σε μαρμελάδα ή σε γλυκό κονσέρβα που ονομάζεται «σλάτκο».
Σλάτκο
Το Slatko, μια αυθεντική σερβική απόλαυση, φτιάχνεται μαγειρεύοντας φρούτα, νερό και ζάχαρη σε φωτιά που καίει αργά. Το Slatko πρέπει να ανακατεύεται προσεκτικά, για να μην σπάσουν πολύ τα φρούτα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο σιρόπι με κομμάτια φρούτων. Στη Σερβία συνηθίζεται να υποδέχονται τους επισκέπτες με σλάτκο και νερό, για να τους βοηθήσουν να δροσιστούν από ένα μακρύ ταξίδι. Το Slatko χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε πολλά είδη κέικ.
Μαρμελάδες
Οι σπιτικές σερβικές μαρμελάδες παρασκευάζονται από φρεσκοκομμένα φρούτα. Μαγειρεύονται σε μεγάλες ποσότητες, ρίχνονται σε βάζα και χρησιμοποιούνται με φειδώ κατά τη διάρκεια του χρόνου. Φροντίστε να δοκιμάσετε τη μαρμελάδα δαμάσκηνο που είτε την απολαμβάνετε με ψωμί και το βούτυρο είτε την προστίθεται σε κέικ για να τονώσει τη γεύση. Στη Σερβία μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε νόστιμες μαρμελάδες από σύκα, βατόμουρα, βερίκοκα και αχλάδια που παρασκευάζονται σύμφωνα με παραδοσιακές συνταγές, χωρίς πρόσθετα.
Κέικ με βατόμουρο
Η Σερβία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σμέουρων στον κόσμο. Τα σμέουρα από την περιοχή του Arilje, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, έχουν τη μεγαλύτερη εκτίμηση στη σερβική και ξένη αγορά. Λόγω των υψηλών κερδών που αποφέρουν στους αγρότες φρούτων, τα σμέουρα είναι επίσης γνωστά ως «κόκκινος χρυσός». Χρησιμοποιούνται για χυμούς φρούτων, μαρμελάδες και σλάτκο, ενώ το ελαφρύ και μυρωδάτο κέικ βατόμουρου είναι μια γιορτή για όλες τις αισθήσεις.
Κέικ με δαμάσκηνο
Το δαμάσκηνο έχει ιδιαίτερο καθεστώς στη Σερβία και πολλοί το βλέπουν ως σύμβολο της χώρας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια τυπική σερβική τραπεζαρία χωρίς «šljivovica», ένα τοπικό κονιάκ δαμάσκηνου. Τα δαμάσκηνα τρώγονται με μυριάδες τρόπους – φρέσκα, ως δαμάσκηνα, σε μαρμελάδες, σε «σλάτκο», σε κέικ και αρτοσκευάσματα…Ένα μοναδικό σερβικό κέικ δαμάσκηνου παρασκευάζεται σύμφωνα με μια συνταγή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά.
Μηλόπιτα ζύμης φιλό
Kožara, kolačara, šumatovka, petrovača, budimka είναι μερικές μόνο από τις πολλές σερβικές ποικιλίες μήλων που καλλιεργούνται σε οπωρώνες σε όλη τη χώρα. Πολλοί στη Σερβία τηρούν την πανάρχαια σοφία ότι ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά, τρώγοντας έτσι το φρούτο για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να διορθώσει βιταμίνες. Τα μήλα χρησιμοποιούνται επίσης σε χυμούς, κέικ και νόστιμα αρτοσκευάσματα, συχνά με κανέλα. Ένα από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια με βάση το μήλο είναι η μηλόπιτα με ξηρή ζύμη, η οποία είναι φτιαγμένη από λεπτές στρώσεις ζύμης filo με αλεσμένα φρούτα και κανέλα. Η τραγανή μηλόπιτα είναι η αγαπημένη απόλαυση των ντόπιων και μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού – σε εστιατόρια, σε αρτοποιεία, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ.
Homolje μέλι
Το ανώτερης ποιότητας μέλι που παράγεται στα βουνά Homolje στα ανατολικά της Σερβίας αποκαλείται συχνά «υγρός χρυσός». Οι άνθρωποι στη Σερβία θέλουν να ξεκινούν τη μέρα τους με μια κουταλιά μέλι και ένα ποτήρι κρύο νερό, καθώς πιστεύεται ότι το μέλι είναι η πηγή υγείας και ζωτικότητας. Λόγω των πολλών σπάνιων βοτάνων μελιού που φύονται στα βουνά Homolje, αυτό το μέλι έχει μια ιδιαίτερη ποιότητα, γι’ αυτό και έχει λάβει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
INFO BOX
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!