Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI – Νάουσα.
Μία από τις πλέον εξελιγμένες ελληνικές μονάδες παραγωγής κρασιού είναι ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI – Νάουσα
Αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της παραγωγής στην περιοχή της Νάουσας, φημισμένης για το καλό κόκκινο κρασί της. Η αγάπη για το καλό κρασί, η πείρα και το μεράκι των 200 αμπελουργών – μελών του VAENI-Νάουσα, «παντρεμένα» με την πιο προηγμένη τεχνολογία, εγγυώνται για την ποιότητα των κρασιών του που προέρχονται κυρίως από την κατ’ εξοχήν Ελληνική ποικιλία του Βορειοελλαδίτικου χώρου, το «Ξινόμαυρο».
Το Οινοποιείο στελεχώνεται από έμπειρους επιστήμονες και εργάζεται με Ευρωπαϊκά πρότυπα. Βρίσκεται μέσα στην οριοθετημένη αμπελουργική ζώνη Νάουσα, γεγονός που συμβάλλει στην εξασφαλισμένη ποιότητα από την αρχή. Γνώση, συνέπεια, μεράκι χαρακτηρίζουν την πορεία του VAENI-Νάουσα.
Σήμερα τα κρασιά VAENI-Νάουσα εξάγονται στην Κίνα, Ρωσία, Αμερική, Καναδά, Καζακστάν, Αυστραλία, Ντουμπάι, Ν.Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχία, Πολωνία, Αγγλία, Σερβία και Κύπρο . Η διακριτική υπεροχή τους αναγνωρίζεται με την πρώτη γουλιά.
Πίνουμε και απολαμβάνουμε το κρασί υπεύθυνα και με ασφάλεια!
Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI – Νάουσα, έχει δεσμευθεί για την παροχή ενημέρωσης στο κοινό σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου.
Μια από τις δράσεις του είναι και η υλοποίηση Ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο ” Ενημέρωση στα κράτη μέλη ( Ελλάδα και Γερμανία), όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται θεματικά δείπνα με γευστικές δοκιμές Ευρωπαϊκών Οίνων Ποιότητας (ΠΟΠ και ΠΓΕ), καθώς και ενημέρωση των καλεσμένων σχετικά με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο που καθορίζει την Υπεύθυνη κατανάλωση των Οίνων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως υπεύθυνη ημερήσια κατανάλωση
- έως 2 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες και έως 3 μονάδες αλκοόλ για τους άνδρες.
- Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνάμε την κατανάλωση των 4 μονάδων την ημέρα. Όσοι καταναλώνουν τακτικά υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ, αυξάνουν τις πιθανότητες να βλάψουν την υγεία τους.
- Δεν πρέπει να συγχέουμε τις μονάδες αλκοόλ με τη μερίδα. Μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 100 ml κρασί 10%, 250 ml μπύρα 5%, 60 ml πόρτο 20%, 30 ml αποστάγματα 40%
Πίνουμε υπεύθυνα και απολαμβάνουμε το κρασί με ασφάλεια. Δεν ξεχνάμε ότι το πότε, το πως και το πόσο αλκοόλ καταναλώνεις επηρεάζει τους γύρω σου.
- Πίνουμε με στόχο την ευχαρίστηση διατηρώντας πάντα το μέτρο.
- Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουμε ή να κάνουμε κάποια δραστηριότητα όπου μπορούν να προκληθούν ατυχήματα. Κανονίζουμε πριν την έξοδο μας, ποιός θα είναι ο οδηγός της επιστροφής. Με αυτό τον τρόπο μπορεί η παρέα να πιει και να διασκεδάσει πιο ανέμελα. Σε αντίθετη περίπτωση ενημερωνόμαστε για τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς ή χρησιμοποιούμε ταξί.
- Δεν συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικους, εγκύους, άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή έχουν υποκείμενα νοσήματα χωρίς τη συνεννόηση με τον γιατρό
- Πίνουμε πάντα με γεμάτο στομάχι. Το φαγητό, και κυρίως οι πρωτεΐνες του, μειώνουν την απορρόφηση αλκοόλ από το σώμα μας.
- Πίνουμε αργά το κρασί μας. Με αυτό τον τρόπο το απολαμβάνουμε για περισσότερη ώρα και βοηθάμε τον οργανισμό μας να απορροφήσει την ποσότητα του αλκοόλ που του δίνουμε.
- Πίνουμε νερό παράλληλα με το ποτό. Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα μας και το νερό είναι απαραίτητο για να περιορίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης.
Κατανάλωση οίνων άγνωστης προέλευσης VS Κατανάλωση επώνυμου οίνου.
Ποιότητα – Ασφάλεια – Στήριξη της οικονομίας
Η κατανάλωση χύμα κρασιού άγνωστης προέλευσης είναι επικίνδυνη τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για την οικονομία.
Οι οίνοι άγνωστης προέλευσης δεν έχουν ετικέτα με πολύ σημαντικές πληροφορίες που βοηθούν την ασφαλή κατανάλωση. Δεν δηλώνεται ο παραγωγός ή η προέλευση της πρώτης ύλης, η ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού, και άλλες πολύ ουσιαστικές πληροφορίες όπως η σοδειά. Επιπλέον δεν υπάρχουν στοιχεία για τη διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης. Ο μη τυποποιημένος οίνος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε αλλοιώσεις από το οξυγόνο και από μικροοργανισμούς, αφού το προϊόν είναι ελλιπώς προστατευμένο ή εντελώς εκτεθειμένο. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα σε έναν οίνο άγνωστης προέλευσης είναι η προσθήκη θειωδών. Κατά την οινοποίηση, επιτρέπεται η προσθήκη θειωδών σε συγκεκριμένη ποσότητα, τα οποία βοηθούν το κρασί να αντέξει στο χρόνο. Ωστόσο για τα χύμα κρασιά δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για την ποσότητα που προστίθεται με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλή για τον καταναλωτή.
Επιπλέον, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, το χύμα κρασί κυκλοφορεί αφορολόγητο και χωρίς να υφίσταται τους απαραίτητους ελέγχους. Οπότε, οι συνέπειες της κατανάλωσης κρασιού άγνωστης προέλευσης είναι πολύ επιβλαβείς και για την οικονομίας της χώρας.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΝΩΝ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε αυστηρό πλαίσιο τον τομέα της παραγωγής οίνου. Μέσα από ειδικές σημάνσεις και κανονισμούς που διαφυλάττουν τη μέγιστη δυνατή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, οι Ευρωπαϊκοί οίνοι συνεχίζουν να κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών παγκοσμίως, σε μια αγορά που κάθε χρόνο μεγαλώνει.
Οίνοι ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Η πολιτική της ΕΕ για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων οίνων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
Οι ονομασίες προϊόντων συνοδεύονται από «γεωγραφική ένδειξη» (ΓΕ) εάν έχουν ειδικό δεσμό με τον τόπο στον οποίο παράγονται. Η αναγνώριση των ΓΕ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας, ενώ παράλληλα βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των οίνων τους στην αγορά.
Το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ προστατεύει τις ονομασίες των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές και έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες ή χαίρουν φήμης που συνδέεται με την περιοχή παραγωγής. Οι διαφορές μεταξύ των ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και των ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) σχετίζονται κυρίως με την ποσότητα της πρώτης ύλης που πρέπει να προέρχεται από την περιοχή ή με τον βαθμό στον οποίο η διαδικασία παραγωγής οφείλει να πραγματοποιείται εντός της συγκεκριμένης περιοχής.
ΟΙΝΟΙ ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)
Οι οίνοι που βγαίνουν στην αγορά με την ένδειξη ΠΟΠ πρέπει να είναι επώνυμοι, να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να πληρούν αυστηρά κριτήρια ποιότητας και να συμφωνούν με μια σειρά από προϋποθέσεις οι οποίες διασφαλίζουν την ποιότητα τους.
Αρχικά θα πρέπει οι οίνοι ΠΟΠ να προέρχονται από οριοθετημένη αμπελουργική ζώνη, έτσι όπως ορίζει η νομοθεσία, και να φέρουν το όνομα αυτής, στην ετικέτα τους. Οι ποικιλίες από τις οποίες παράγονται, πρέπει να είναι προσαρμοσμένες με τις κλιματολογικές και τις εδαφικές συνθήκες της περιοχής όπου καλλιεργούνται και να παράγουν υψηλής ποιότητας οίνους. Τα αμπέλια πρέπει να δίνουν καλής ποιότητας πρώτη ύλη και να ωριμάζουν κάτω από συνθήκες που αξιοποιούν σωστά τα χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον ο τρόπος οινοποίησης θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Τέλος είναι πολύ σημαντικό οι οίνοι ΠΟΠ να έχουν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος της περιοχής προελεύσεως και αυτό κρίνεται από αρμόδια επιτροπή.
ΟΙΝΟΙ ΠΓΕ ((Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη))
Στην κατηγορία των οίνων ΠΓΕ περιλαμβάνονται οι «Τοπικοί Οίνοι» και οι «Οίνοι Ονομασίας κατά Παράδοση». Η εισαγωγή της ένδειξης ΠΓΕ στην Ελλάδα είχε ως στόχο την ενίσχυση και τη διάδοση της ποιότητας και της αυθεντικότητας οίνων από ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Η ένδειξη ΠΓΕ χαρακτηρίζει τους οίνους, των οποίων η ποιότητα, η φήμη ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό προέρχεται από μία συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται και η βασικότερη από αυτές είναι ότι τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής των οίνων ΠΓΕ πρέπει να πραγματοποιείται σε μία καθορισμένη γεωγραφική περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 85% των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται ο οίνος.