Τι θα λέγατε για μια φθινοπωρινή βόλτα, μαζί με έναν τονωτικό καφέ ή ένα ποτήρι κρασί στη Λισαβόνα; Αν επισκεφτείτε αυτή τη υπέροχη πόλη, επιβάλλεται και ένα πέρασμα από την περιοχή όπου βρίσκεται ο Πύργος του Μπελέμ (Belem Tower ή Torre de Belem) αλλά και το Μνημείο των Ανακαλύψεων (Padrão dos Descobrimentos).
Και τα δύο βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και θα μεταβείτε από το ένα σημείο στο άλλο με τα πόδια, απολαμβάνοντας ένα χαλαρό περίπατο στις εκβολές του ποταμού Τάγου. Ανάμεσά τους υπάρχουν δύο μαρίνες και αρκετά καταστήματα για να πιείτε τον καφέ ή το κρασί σας, αλλά και να γευματίσετε σε ένα καταπληκτικό τοπίο. Η απόστασή τους από το κέντρο της Λισαβόνας είναι μόλις 4-5 χιλιόμετρα.
Ο Πύργος Μπελέμ χτίστηκε το 1515 ως οχυρωματικό έργο του αμυντικού συστήματος της Λισαβόνας στις εκβολές του ποταμού Τάγου, με αρχιτεκτονικές επιρροές από τη Μαυριτανία. Θεωρείται κόσμημα της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, προσελκύοντας χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες. Θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο με τις πολεμίστρες να βρίσκονται ακόμη και στο επίπεδο της θάλασσας. Το Μπέλεμ είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και προστατεύεται από την Unesco.
Το Μνημείο των Ανακαλύψεων ( Padrão dos Descobrimentos) ανεγέρθηκε το 1960 από το δικτατορικό καθεστώς του Σαλαζάρ, προς τιμήν των Πορτογάλων θαλασσοπόρων κατά την Εποχή των Ανακαλύψεων και με την ευκαιρία της 500ης επετείου από το θάνατο του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου (1394 – 1460), ο οποίος ξεκίνησε τις θαλάσσιες εξερευνήσεις, χρηματοδοτώντας συστηματικά τις αποστολές.
Το μνημείο έχει ύψος 52 μέτρα και είναι σχεδιασμένο σε σχήμα καραβέλας. Φιλοτεχνήθηκε από Πορτογάλους καλλιτέχνες, τον αρχιτέκτονα Cottinelli Tempo και το γλύπτη Leopoldo de Almeida. Ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος στέκει στην πλώρη του μνημείου με μία καραβέλα στα χέρια του. Στις δύο πλευρές υπάρχουν 33 πέτρινα αγάλματα των Πορτογάλων εξερευνητών, χαρτογράφων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και ιεραποστόλων, που συνδέονται με την Εποχή των Ανακαλύψεων.
Κάποια από αυτά είναι: O θαλασσοπόρος Βάσκο ντε Γκάμα (1460 – 1524), ο οποίος περιέπλευσε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανοίγοντας το θαλάσσιο δρόμο προς την Ινδία. Του Μαγγελάνου (1480 – 1521), που έκανε τον πρώτο περίπλου της γης διασχίζοντας τον Ειρηνικό. Ο βασιλιάς Εμμανουήλ Α΄ που κρατά στα χέρια μια δακτυλιοειδή σφαίρα που χρησιμοποιούσαν οι θαλασσοπόροι για να υπολογίζουν τη θέση των άστρων. Ο εθνικός ποιητής της Πορτογαλίας Λουίς δε Καμόες. Ο ζωγράφος Νούνο Γκονσάλβες (15ος αι ) με μία παλέτα, καθώς και ο εξερευνητής Πέντρου Εσκομπάρ. O μαθηματικός και κοσμογράφος Πέντρου Νούνες. Ο χαρτογράφος Ζάκομε ντε Μαιόρκα. O θαλασσοπόρος Χιλ Εάνες κ.α-
Το πλακόστρωτο δάπεδο, μπροστά στο Μνημείο των Ανακαλύψεων, είναι διακοσμημένο με ένα μωσαϊκό, στο οποίο σχηματίζεται μία τεράστια πυξίδα, δώρο της Νότιας Αφρικής το 1960, που απεικονίζει την πορεία που ακολούθησαν οι θαλασσοπόροι κατά το 15ο και 16ο αιώνα.
INFO BOX
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!