Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Το Εγκισάιμ ( Eguisheim) είναι μια μικρή γραφική κωμόπολη της Αλσατίας στο διαμέρισμα του Άνω Ρήνου, τοποθετημένο ανάμεσα στη Μυλούζη και το Στρασβούργο και μόλις πέντε χιλιόμετρα από το Κολμάρ. Άλλες μεγάλες κοντινές πόλεις είναι η Βασιλεία στην Ελβετία και το Φράιμπουργκ στη Γερμανία.

 Το Έγκισάιμ αν και χτισμένο κάποιες εκατοντάδες χρόνια πριν, παρόλα αυτά έχει διατηρήσει ανέπαφο το σύνολο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του. Χτισμένο σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από το οκταγωνικό κάστρο του 13ου αι. περιστοιχίζεται από αμπελώνες δύο τοπικών ποικιλιών. Ξεκινήστε τον περίπατό σας στα κυκλικά σοκάκια και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα χαθείτε, αφού θα βρεθείτε  σίγουρα από εκεί που ξεκινήσατε.

 Τα μικρά παραδοσιακά σπιτάκια με τις χαρακτηριστικές ξυλοδεσιές, τα λιθόστρωτα στενάκια αλλά και οι δεκάδες γλάστρες με τα πολύχρωμα λουλούδια, δεν θα αφήσουν κανέναν επισκέπτη ανικανοποίητο.

Κι αν θέλετε να ξαποστάσετε η όμορφη κεντρική πλατεία με το συντριβάνι, σας περιμένουν να απολαύσετε μια κούπα αχνιστό αρωματικό γαλλικό καφέ ή να βγάλετε μια τελευταία αναμνηστική φωτογραφία. Ιστορικής αξίας αξιοθέατα είναι επίσης ο ναός των Πέτρου και Παύλου, που δένει ρομανικό και γοτθικό αρχιτεκτονικό ρυθμό, τα δύο αναγεννησιακά σιντριβάνια της πόλης καθώς και το άγαλμα της Ιωάννας της Λωρραίνης.

 Σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες, η περιοχή είχε ανθρώπινη παρουσία από την παλαιολιθική εποχή, αργότερα κατοικήθηκε από τη Γαλατική φυλή (Séquanes), ενώ οι Ρωμαίοι που κατέκτησαν το χωριό ανέπτυξαν την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιού.

Το Έγκισάιμ ανήκει στο σύνδεσμο των πιο όμορφων χωριών της Γαλλίας (Les Plus Beaux Villages de France), ενώ το 2013 είχε χαρακτηρισθεί ως το  «Village préféré des Français» (το προτιμώμενο χωριό των Γάλλων), διάκριση που απονέμεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Εγκισάϊμ Αλσατία, Γαλλία

Ταξίδεψα τον Ιούλιο του 2018

Γραφική πόλη

Επισκεφτείτε το, τους θερινούς μήνες ή την περίοδο των Χριστουγέννων

Cosmorama Travel

Aegean Airlines

Αφιερώστε μία (1) ολόκληρη ημέρα μαζί με τις κοντινές πόλεις Κολμάρ και Ρίκβιρ

Καιρός ανοιξιάτικος-δροσερός την περίοδο του καλοκαιριού

Αφήστε μια απάντηση