Το  άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το εντυπωσιακό γλυπτό δεσπόζει στην νησίδα Λίμπερτυ Άϊλαντ στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Απεικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Εγκαινιάστηκε το 1886,  ζυγίζει 228,5 τόνους και το ύψος του χωρίς τη βάση είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση είναι 93. Στο εσωτερικό του 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο “κεφάλι”. To 1986 ο πυρσός καλύφθηκε με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων.

 Η βάση του αγάλματος φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης, ενώ από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η ιδέα κατασκευής αυτού του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας.

Το 1874 ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης με καταγωγή από το Κολμάρ της Γαλλίας, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του. Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά.

 Σήμερα στο Κολμάρ και προς τιμήν του Μπαρτολντί λειτουργεί το ομώνυμο μουσείο (Musée Bartholdi ) ενώ στη είσοδο της πόλης υπάρχει ένα ακριβές ομοίωμα του αγάλματος της Ελευθερίας σε μικρότερη φυσικά κλίμακα, σε ανάμνηση του έργου από τον συντοπίτη γλύπτη.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Κολμάρ Αλσατία, Γαλλία

Ταξίδεψα τον Ιούλιο του 2018

Γραφική πόλη

Επισκεφτείτε το Κολμάρ θερινούς μήνες ή την περίοδο των Χριστουγέννων

Cosmorama Travel

Aegean Airlines

Αφιερώστε μία (1) ολόκληρη ημέρα στο Κολμάρ

Καιρός ανοιξιάτικος-δροσερός την περίοδο του καλοκαιριού

Αφήστε μια απάντηση