Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Ταξιδέψτε όσο περισσότερο μπορείτε. Όχι μόνο θα «ανοίγει το μυαλό σας» αλλά συνεχώς θα εκπλήσσεστε από τους ανθρώπους. Ναι, εκεί έξω υπάρχουν πολλά καθίκια που ούτε καλημέρα δεν αξίζει να τους λες, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και οι άλλοι. Που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα, θα σας συγκινήσουν, θα σας κάνουν να δακρύσετε από χαρά, θα σας προβληματίσουν με την αγάπη και το πάθος για τη δική μας πατρίδα, παρά τη δική τους. Εμείς γνωρίσαμε έναν τέτοιο υπέροχο καθαρόαιμο Νορβηγό τον Arild Steine. Μόνο που ο Arild έχει καρδιά και ψυχή ατόφια Ελληνική…

 

Road trip στη Νορβηγία

 Ήταν Ιούνιος του 2011, όταν πραγματοποιήσαμε ένα αξέχαστο road trip στη μοναδικής ομορφιάς Νορβηγία. Αφού «χάσαμε τα μυαλά μας» στο παραμυθένιο Μπέργκεν, επιστρέψαμε μέσω των εκπληκτικών φιορδ στο Όσλο. Η ομορφιά του τοπίου στην οδική διαδρομή πεντακοσίων περίπου χιλιομέτρων, ήταν η αιτία να χάσουμε και το υπόλοιπο από το λίγο μυαλό που μας είχε απομείνει από το Μπέργκεν. Θα τα πούμε πιο αναλυτικά στο μέλλον για αυτό το ανεπανάληπτο ταξίδι.
 

Kalimera Hellas

 Ήδη από την Ελλάδα είχαμε ακούσει ότι στο Όσλο λειτουργεί ένα είδους delicatessen-μπακάλικου με την ονομασία “Kalimera Hellas”. Αποτελούσε μέρος του πρώτου Ελληνικού Κέντρου και Εμπορίου (Hellenic Travel & Trade Center), μια ιδιωτική πρωτοβουλία η ίδρυση της οποίας ανήκε στην εταιρεία North Events. Το γεγονός της έναρξης λειτουργίας ενός καταστήματος με Ελληνικά προϊόντα, προκάλεσε τότε μεγάλο ενδιαφέρον στα Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ενώ καλύφθηκε μάλιστα και από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας.
 
 Αποφασίσαμε να περάσουμε περισσότερο από περιέργεια, με την ελπίδα ότι θα συναντήσουμε κάποιον πατριώτη-μετανάστη και να μας πει τα best του Όσλο. Είναι μεγάλη συγκίνηση να βρίσκεσαι αρκετά μακριά από την Ελλάδα και να διαβάζεις σε μια πινακίδα «Kalimera Hellas”!
 
 Μπαίνοντας, μας υποδέχεται ένας ογκώδης Νορβηγός. Η εμφάνιση και η εικόνα του Arild, μας βγάζει το μείγμα δύο ατρόμητων και γενναίων πολεμιστών του μακρινού παρελθόντος. Ο Arild είναι η μετενσάρκωση ενός Βίκινγκ αλλά κυρίως ενός Σπαρτιάτη από τους τριακόσιους που ήταν στις Θερμοπύλες με το Λεωνίδα. Το αστείο είναι πως ήδη από την Ελλάδα, είχαμε τυπώσει αναμνηστικό με έναν αρχαίο Έλληνα πολεμιστή και έναν Βίκινγκ και τις σημαίες των δύο χωρών! Υπάρχει όμως μια μικρή παραφωνία στην εικόνα του Arild. Ο «γίγαντας» γελά μονίμως! Έχει μια παιδικότητα και μια «μεσογειακή ζεστασιά» στα μάτια του που σε αφοπλίζει. Όχι με σπαθί και λόγχη αλλά με εκείνο το αθώο και αυθεντικό του βλέμμα.
 
 Μέσα σε λίγα λεπτά ξεχνάμε τα ελαιόλαδα από την Καλαμάτα και τα παστέλια από τη Θεσσαλονίκη και μιλάμε για αυτόν. Είναι τέτοια η αγάπη του Arild για τη χώρα μας, που θέλει να τον φωνάζουν με το Ελληνικό Aris! Μας λέει πως κάθε χρόνο είναι δεδομένο πως θα επισκεφτεί οπωσδήποτε την αγαπημένη του Ρόδο, αλλά και άλλα μέρη της πατρίδας μας. Εκδίδει ( τότε) επίσης και το περιοδικό Kalimera Hellas.
 
 Ο Arild αγαπά με τόσο πάθος την Ελλάδα, που μας βάζεις σε σκέψεις. Εμάς τους «Έλληνες» που με κάθε ευκαιρία θα πούμε κάτι κακό, ειρωνικό, γκρινιάρικο, μίζερο ενάντια στην πατρίδα μας. Ο Arild, στο ένα χέρι έχει γραμμένα με τατουάζ τα ονόματα αγαπημένων του προσώπων. Παρατηρώ όμως πως στο σφιχτό και δυνατό του μπράτσο έχει ένα ακόμη τατουάζ με τον μαίανδρο. Ανασηκώνει το μανίκι και βλέπουμε έκπληκτοι κι άλλο τατουάζ με Ελληνικά γράμματα: « ΕΛΛΑΔΑ»! Που να το πεις και να σε πιστέψουν; Γραμμένη η Ελλάδα μας, στο χέρι ενός απλού και ταπεινού Νορβηγού! Τότε του κάνουμε μια εντελώς ηλίθια ερώτηση: «Καλά βρε φίλε, τι σχέση έχει η Ελλάδα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα;» “Μα αυτή είναι όλη μου η οικογένεια” μας είπε… Και πάρτον κάτω τον Πανίκα ασον Κιλκίς…
 

Ο Arild σήμερα

 Με τον Arild γίναμε «φίλοι» στο facebook και τα λέμε που και που έστω και διαδικτυακά. Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Marianne, που παλαιότερα ζούσε για οκτώ χρόνια στη Ρόδο, ενώ απέκτησαν μια κόρη στην οποία έδωσαν διπλό Ελληνικό όνομα Αγάπη Μαρία, ζώντας όλοι μαζί μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.
Δυστυχώς το “Kalimera Hellas” δεν κατάφερε να κρατηθεί επιχειρηματικά, λόγω μειωμένης κίνησης. Έτσι ο Arild εργάστηκε για ένα διάστημα ως ραδιοφωνικός παραγωγός, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια είναι οδηγός στο τραμ του Όσλο. Με κάθε ευκαιρία φωτογραφίζει και προβάλει την Ελληνική σημαία σε διαφήμιση που υπάρχει πάνω στο τραμ! Επιπλέον συνεργάζεται με το μεγάλο tour operator Apollo, που φέρνει πολύ κόσμο από Σκανδιναβία στην Ελλάδα. 
 
 Η συχνότητα επίσκεψής του στη Ρόδο είναι 5-6 φορές το χρόνο. Στο πρόσφατο μήνυμα που μου έστειλε έγραψε : “Εγώ και η οικογένειά μου, αγαπάμε την Ελλάδα, αγαπάμε τη Ρόδο αλλά κυρίως αγαπάμε εσάς τους Έλληνες», ενώ σε άλλη ανάρτηση χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως “My happy place”, στην ερώτηση: « Οι άνθρωποι με ρωτούν συνεχώς για ποιο λόγο αγαπώ τόσο πολύ την Ελλάδα»…
 
 Το καταλάβαμε φίλε Arild. To βλέπουμε στα λόγια σου, στις αναρτήσεις σου, στις φωτογραφίες σου που προβάλεις με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα. Μα πιο πολύ το βλέπουμε στα μάτια σου που λάμπουν…
 
 Να είσαι πάντα καλά εσύ και η οικογένειά σου Νορβηγέ φίλε.. 
 

Ίσως η αγάπη σου για αυτό τον ευλογημένο τόπο, να επηρεάσει κι εμάς να τον εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω…

Αφήστε μια απάντηση