Θεσσαλονίκη 2.029 μ.Χ. Το “Χωριό του Άη Βασίλη” στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης είναι γεγονός!

Είναι να τους λυπάσαι τους καημένους τους Ευρωπαίους. Το Ροβανιέμι της Φιλανδίας εκτός από χιόνι, έχει «σκεπαστεί» και από ένα αόρατο πέπλο κατάθλιψης. Δεν είναι ότι έχει πέσει σε οικονομικό μαρασμό. Το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπεις να κυκλοφορεί πουθενά ψυχή. Και ποιος να πάει πλέον στην άκρη του κόσμου, να δώσει ένα σκασμό λεφτά, και να «φάει το κρύο της αρκούδας» για να δει το σπίτι του Αϊ Βασίλη;

Όσο για τους  Ελβετούς και Αυστριακούς και τους άλλους κεντροευρωπαίους; Κάποτε πουλούσαν σε όλο τον κόσμο ακριβή πολυτέλεια με λαμπερά Χριστούγεννα και χιονισμένα τοπία, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια τουρίστες από όλη τη γη. Σήμερα απελπισμένοι, αναπολούν τις παλιές καλές ημέρες που ήταν μόνιμα sold out τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους.. Τώρα για να περνούν οι ατέλειωτες μοναχικές κρύες νύχτες, έχουν τη φωτογραφία του δημάρχου Θεσσαλονίκης στον τοίχο του σπιτιού τους και του πετάνε βελάκια. Μήπως και ξεθυμάνουν με αυτό που τους έκανε..

 Δεν το περίμεναν ποτέ, ότι ο τουριστικός looser όλης της Ευρώπης θα έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Πριν 10-20 χρόνια η Ελλάδα είχε περάσει μεγάλη οικονομική και κοινωνική φουρτούνα… Ήρθε και ο κορονοϊός το 2.020 μ.Χ και τους αποτελείωσε. Οι απελπισμένοι Έλληνες έκαναν σπασμωδικές κινήσεις. Πριν έρθει ο κορονοϊός και για να ξεχαστούν, κάθε συνοικία, χωριό ή δήμος έφτιαχνε και ένα «Χριστουγεννιάτικο χωριό». Δεν ήταν άσχημα αλλά τα έσοδα ήταν πενιχρά και με μόνο 15-20 ημέρες δραστηριότητας. «Λούνα πάρκ, πασπαλισμένα με Χριστουγεννιάτικο άρωμα» ..Αυτό ήταν και τίποτα άλλο.

Η μεγάλη ανατροπή

Ώσπου πριν 3 χρόνια το 2.026 μ.Χ. στην καρδιά του μέχρι χθες ανεκμετάλλευτου και αναξιοποίητου τουριστικά Χορτιάτη, χτίστηκε ένα εκπληκτικό «χωριό» για τον Άη Βασίλη και όχι μόνο, που όμοιό του δεν βρίσκεις πουθενά. Ότι έγινε ήταν αυστηρά προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον  και τοπίο της περιοχής. Ότι χτίστηκε, ήταν αποκλειστικά φτιαγμένο από ξύλο και πέτρα. Κόπηκαν ελάχιστα δέντρα και δόθηκε μεγάλο βάρος στην προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση (διαχείριση σκουπιδιών, ανακύκλωση, λύματα, κτλ) λόγω της υπερβολικής παρουσίας χιλιάδων τουριστών.

Η πρωτοτυπία είναι ότι δεν χτίστηκε μόνο ένα χωριό του Αι Βασίλη, αλλά αντίθετα αναπτύχθηκε ένας «ιστός» υποδομών και τουριστικών παροχών σε όλο το βουνό! Παντού χτίστηκαν διάσπαρτοι μικροί οικισμοί-ξενοδοχεία για τη διαμονή των τουριστών. Μικρά ξύλινα-πέτρινα σαλέ που ούτε στην Ελβετία τα έβρισκες. Και με χρήση για όλο το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι.

Στην αρχή ξεσηκώθηκαν όλοι εναντίον όλων. Αντιπολίτευση, οικολόγοι, κάτοικοι δυτικής Θεσσαλονίκης, Παοκτζήδες, Αρειανοί, όλοι.. Ενστάσεις, διαμαρτυρίες συνεχώς που δυσχέραιναν την υλοποίηση του έργου. Ήμασταν στον «πάτο» από θέμα θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Θα διάλεγαν: Ή μαρασμό και οι νέοι μετανάστες στη Γερμανία, ή αποδοχή αυτής της προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον.

Κάτι θεωρίες περί καταστροφής περιβάλλοντος, θορύβου, επιβάρυνσης της περιοχής κτλ ήταν, ή εκ του πονηρού, ή από αφέλεια για έναν «αγγελικά πλασμένο κόσμο». Το περιβάλλον το είχαμε ΗΔΗ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΕΜΕΙΣ στην καθημερινότητά μας. Ο καθένας μας με τον τρόπο του. Δεν περιμέναμε το «Χωριό του Άη Βασίλη» για να ανακαλύψουμε την Αμερική.

Εκεί όμως που τρελάθηκαν όλοι, και γίναμε ασυναγώνιστοι σε σχέση με τους αντιπάλους μας, ήταν η δημιουργία συνεχούς τεχνητής χιονόπτωσης πάνω από το ξύλινο χωριό του Άη Βασίλη ! Το χωριό χτίστηκε σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο. Αντί να δώσουμε του κόσμου τα εκατομμύρια για να κάνουμε χιονοδρομικό κέντρο, συν τα πανάκριβα λίφτ, εμείς επενδύσαμε σε αυτά τα μηχανήματα συνεχούς χιονόπτωσης πάνω από το χωριό.

 Να ξέρει ο τουρίστας, ότι ο κόσμος να χαλάσει, θα βλέπει συνεχώς χιόνι. Και όχι να παρακαλάει πότε θα χιονίσει 2-3 φορές το χρόνο και αν. Συνεχόμενο απολαυστικό, ρομαντικό χιονάκι και όχι με 10-15 βαθμούς κάτω από το μηδέν όπως το Ροβανιέμι ή την Αυστρία. Αυτοί που ήθελαν σκι, ας πήγαιναν αλλού. Εμείς απευθυνόμασταν σε όσους ήθελαν να ξεκουραστούν, να ξενοιάσουν, να παίξουν σαν παιδιά με τα παιδιά τους (ειδικά για τα πιτσιρίκια στρώσαμε μια πλαγιά με χιόνι για τσουλήθρες με έλκηθρα, για παιχνίδι.)

Μια ακόμα πρωτοτυπία μας ήταν, να έχουμε δύο Άη Βασίληδες. Ο ένας ο γνωστός, το κατασκεύασμα της coca-cola. Ο άλλος, ο δικός μας ο αληθινός από την Καισάρεια, προβάλλοντας συγχρόνως την αληθινή ιστορία του. Η σύγκριση μεταξύ τους άδικη, αλλά οφείλαμε να έχουμε και τον χοντρούλη του αναψυκτικού, ειδικά για τους χιλιάδες Αγγλοσάξονες επισκέπτες μας… Και με απίστευτη οικονομική χορηγία από την εταιρία, που τρίβαμε και χέρια και τσέπες. Ανάγκη μας είχαν…

 Γιατί να μας προτιμήσουν οι υποψήφιοι τουρίστες; Τα πλεονεκτήματά μας άπειρα. Τα Βαλκάνια δίπλα. Ήμαστε μόλις 15΄από το αεροδρόμιο και το κέντρο της πόλης. Στα σχέδιά μας είναι η κατασκευή τελεφερίκ, και ενός μικρού οδοντωτού σιδηρόδρομου, όλα με αφετηρία τη Θέρμη. Η κατασκευή τους κρίνεται αναγκαία, διότι οι χιλιάδες τουρίστες αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν άψογα  όπως θα θέλαμε. Επιπλέον είμαστε  πράγματι φτηνοί  και οικονομικά προσιτοί σε όλα (Διαμονή, φαγητό, ψώνια κτλ). 

Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο και όχι στους νεόπλουτους επιδειξίες

Το χρήμα και η γρήγορη «αρπαχτή»  δεν είναι στη φιλοσοφία μας.  Απευθυνόμαστε στον απλό λαό, και όχι στους νεόπλουτους επιδειξίες. Με αφορμή όμως το χωριό του Αι Βασίλη όλη η Μακεδονία ( η αληθινή ) «απογειώθηκε» σε θέματα θέσεων εργασίας, ανάπτυξης και οικονομικής ευμάρειας. Μια περιοχή που την ήξεραν μόνο για τα  σπληνάντερα και τα παϊδάκια στις ταβέρνες του χωριού. Αν δε έλεγες σε κανέναν Αθηναίο ή Κρητικό τη λέξη “Χορτιάτης”, θα σε κοιτούσε παράξενα και θα σου έλεγε: «Χωριάτης;».  Αγράμματος και αγεωγράφητος αυτός, ή ανύπαρκτοι τουριστικά εμείς;

 Εκτός από ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν συνεχώς, δεκάδες ταβέρνες με τα λαχταριστά ντόπια κρεατικά, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, υπέροχα κρασιά και τσίπουρα, που πλέον έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Επιπλέον χιλιάδες κόσμος θέλει να μείνει μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή, και για την ποιότητα ζωής, και για την πληθώρα θέσεων εργασίας. Τα Ελληνόπουλα μετά από χρόνια στις φάμπρικες της Γερμανίας επέστρεψαν, και δουλεύουν εδώ όχι γκαρσόνια, αλλά σε θέσεις δημιουργικές και καλοπληρωμένες. Οι ταξιτζήδες δεν προλαβαίνουν, τα πούλμαν πάνε και έρχονται.

Η Θεσσαλονίκη ανακηρύχτηκε για 4η χρονιά Νο1 τουριστικός προορισμός παγκοσμίως ! Βέβαια είχαμε ηγέτες που δεν κοιτούσαν την πάρτη τους… Άνθρωποι ικανοί, με όραμα, μεράκι, αγάπη και σεβασμό για τους ανθρώπους που τους εξέλεξαν.

Θεσσαλονίκη Χριστούγεννα  2.029 μΧ.

Αφήστε μια απάντηση