Υπόγεια κελάρια εκατοντάδων χιλιομέτρων στη Μολδαβία!
Θα το δεις και θα εντυπωσιαστείς!
Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης
Στα διάφορα ταξίδια στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, έχω επισκεφτεί δεκάδες ίσως και εκατοντάδες οινοποιεία, μαζί φυσικά με τους χώρους φύλαξης των φιαλών κρασιού. Άλλα αξιόλογα και εντυπωσιακά και άλλα λιγότερο. Όλα όμως είχαν κάτι ενδιαφέρον να σου δείξουν.
Αυτό όμως που είδα και βίωσα στη Μολδαβία, θεωρώ πως είναι μοναδικό σε όλη τη γη! Και σίγουρα θα πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή σας να το δείτε κι εσείς! Ο λόγος για τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές εκατοντάδων χιλιομέτρων, -δεν είναι τυπογραφικό λάθος- ναι εκατοντάδων χιλιομέτρων, οι οποίες «φιλοξενούν» εκατομμύρια φιάλες κρασιών διαφόρων ποικιλιών! Το συνολικό μήκος τους φτάνει τα 200 χιλιόμετρα!
Είτε είστε λάτρεις του κρασιού, είτε όχι, θεωρώ πως είναι μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική και γαστρονομική εμπειρία. Κι αυτό όχι μόνο θα δείτε αλλά και θα γευματίσετε πίνοντας εκλεκτούς οίνους πολλά μέτρα κάτω από τη γη!
Η περιήγηση γίνεται με ειδικά οχήματα, ενώ επιπλέον έχετε τη δυνατότητα να δείτε ενημερωτικά ντοκιμαντέρ σε κινηματογράφο, να ανάψετε ένα κερί σε ναό, να αγοράσετε κρασιά κ.α. και όλα αυτά πολλά μέτρα κάτω από τη γη!
Πως δημιουργήθηκαν αυτές οι αχανείς στοές-κελάρια με το δαιδαλώδες σχήμα…;
Αρχικά οι στοές δημιουργήθηκαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την οικοδόμηση του Κισινάου. Πιο συγκεκριμένα γινόταν εξόρυξη ασβεστόλιθου για την κατασκευή των νέων κτιρίων της πόλης. Το αποτέλεσμα ήταν να «μείνουν» εκατοντάδες χιλιόμετρα άδειών στοών. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά έπεσε η ιδέα να μετατραπούν σε χώρους αποθήκευσης κρασιού.
Εμείς επισκεφτήκαμε δύο από τα μεγαλύτερα οινοποιεία-κελάρια της χώρας, την Cricova και Mileștii Mici αλλά και ένα οινοποιείο-αποστακτήριο στην Υπερδνειστερία το “Kvint Wine & Brandy Distillery”.
Cricova
Η Cricova είναι ένα οινοποιείο, που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη, 15 χιλιόμετρα βόρεια του Κισινάου. Οι διάσημες κάβες το καθιστούν δημοφιλή πόλο έλξης για τους τουρίστες. Η επίσκεψη γίνεται σε μια υπόγεια πόλη σε βάθος 80 μέτρων και συνολικό μήκος στοών 120 χιλιομέτρων. Δημιουργήθηκε μετά από εξόρυξη πέτρας από την οποία κόπηκαν ογκόλιθοι για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα κελάρια του φυλάσσεται μια συλλογή από 1,3 εκατομμύρια φιάλες και το μοναδικό μπουκάλι κρασιού στον κόσμο «Πάσχα Ιερουσαλήμ», εσοδείας 1902 (σημερινή εκτίμηση 150.000 €). Μετά το τέλος της περιήγηση σας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τοπικά κρασιά αλλά και να απολαύσετε ένα γεύμα συνοδεία μουσικής. Οι κάβες κρασιού της Cricova είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κάβα στη Μολδαβία , μετά το Milestii Mici (το μεγαλύτερο στον κόσμο).
Ο ασβεστόλιθος στις στοές διατηρεί σταθερή υγρασία (85–95%) και θερμοκρασία (12–14 °C [54–57 °F ]) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που είναι τέλειο για κρασί. Ο θρύλος λέει ότι το 1966 ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν μπήκε στα κελάρια για δύο ολόκληρες ημέρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γιόρτασε εδώ τα 50α γενέθλιά του.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κρασιών Cricova είναι το Καζακστάν . Προηγουμένως η Ρωσία ήταν ο κύριος εισαγωγέας, ωστόσο αυτό άλλαξε το 2014 όταν η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο στο μολδαβικό κρασί σε αντίποινα για τη Μολδαβία που έκανε κινήσεις προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
“Mileștii Mici”
Το βιομηχανικό συγκρότημα της Κρατικής Επιχείρησης Quality Wines “Mileștii Mici” ιδρύθηκε το 1969 για την αποθήκευση, τη διατήρηση και την ωρίμανση κρασιών υψηλής ποιότητας. Απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας το Κισινάου. Διατηρεί τη μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο, μετρώντας 2 εκατομμύρια μπουκάλια και 200 χιλιόμετρα υπόγεια κελάρια, και περιλαμβάνεται στα Ρεκόρ Γκίνες. Μετά το τέλος της περιήγηση σας θα έχετε και εδώ τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τοπικά κρασιά αλλά και να γευματίσετε. Το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού αποθηκεύεται σε τεράστια δρύινα βαρέλια φτιαγμένα από δρυς Κριμαίας ή Κρασνοντάρ , που ποικίλλουν σε μέγεθος από 600 έως 2.000 λίτρα.
Πάνω από το 70% των αποθηκευμένων κρασιών είναι κόκκινα, το 20% είναι λευκά και περίπου το 10% είναι επιδόρπια. Τα κρασιά εξάγονται από το Mileștii Mici στη Σουηδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Κίνα.
Kvint Wine & Brandy Distillery”
Το αποστακτήριο – οινοποιείο “Kvint Wine & Brandy Distillery” έχει ιστορία που χρονολογείται από το 1897, όταν χτίστηκε και τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη αποθήκη στην Τιράσπολ. Κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των κατασκευαστών αλκοολούχων ποτών στη Μολδαβία. Στα κελάρια του διατηρεί 11 εκατομμύρια λίτρα αποστάγματα μπράντι, ηλικίας από 1 έτους έως 60 ετών. Τα πρώτα χρόνια ειδικευόταν στην παραγωγή βότκας. Η παραγωγή αποσταγμάτων ξεκίνησε τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ενώ τα πρώτα αποστάγματα με κρασί τέθηκαν για παλαίωση το 1938.
Το μοναδικό κλίμα, το εύφορο έδαφος, το λοφώδες έδαφος και η γειτνίαση με τον ποταμό Δνείστερο δημιούργησαν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια των καλύτερων σταφυλιών. Επιπλέον ο σύγχρονος εξοπλισμός, προηγμένες τεχνολογίες, πρωτότυπες συνταγές, σεβασμός στις αρχαίες παραδόσεις και παθιασμένη δουλειά των επαγγελματιών της KVINT – ήταν και είναι οι παράγοντες που επιτρέπουν να παράγονται αξιοθαύμαστα ποτά, που ανταγωνίζονται παγκοσμίου φήμης μάρκες.
Το Οινοποιείο έχει τη δική του πηγή πρώτων υλών – περίπου 2000 στρέμματα αμπελώνων, όπου καλλιεργούμε περισσότερες από 30 ποικιλίες σταφυλιών. Ετησίως παράγονται περίπου 20 εκατομμύρια μπουκάλια αλκοολούχων ποτών.
INFO BOX
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!