Wadi Rum στην Ιορδανία!

Ο άλλος “πλανήτης” της γης!

«Το είδα κι αυτό θεέ μου…»

Το Wadi Rum είναι από εκείνα τα μέρη του κόσμου, το οποίο αν είχες την τύχη και την ευτυχία να το επισκεφτείς, θα μονολογούσεις αβίαστα: « Tι ευλογία θεέ μου. Το είδα και το βίωσα και αυτό στη ζωή μου!» Αν τώρα είστε με γνωστούς και φίλους και τους «μεταφέρετε» τις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες από εκεί, τότε είναι σίγουρο πως θα τους πείτε: « Κάποια στιγμή στη ζωής σας, πρέπει να πάτε στο Wadi Rum και θα με θυμηθείτε…»

Ένας άλλος πλανήτης πάνω στη γη!

Είχα επισκεφτεί την Ιορδανία το 2018 σε ένα ιδιωτικό ταξίδι, που στην ουσία ήμασταν «περαστικοί» από τη χώρα, σε διάρκεια 2-3 μόλις ημερών. Μείναμε στην πρωτεύουσα Αμάν, περάσαμε από τη Νεκρά Θάλασσα, αλλά και κατεβήκαμε στην περίφημη Πέτρα, όπου ζήσαμε μια αξέχαστη νύχτα που θα τη θυμόμαστε μάλλον για πάντα… Το Wadi Rum δεν το είχαμε στο πλάνο μας τότε, μάλλον λόγω πιεσμένου χρόνου αλλά και λόγω άγνοιας για το πόσο ενδιαφέρον είχε.

Τότε νομίσαμε πως είχαμε δει αρκετά από αυτή την όμορφη και ιστορική χώρα αλλά νιώθαμε πως δεν τη «χορτάσαμε» όσο θα θέλαμε…

Ώσπου το Φεβρουάριο του 2024, ο Ιορδανικός Οργανισμός Τουρισμού, Jordan Tourism Board (JTB) Visit Jordan μας καλεί για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι ( fam trip) ώστε να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα την Ιορδανία.΄

Με την άφιξή μας στη χώρα, ήδη οι δύο πρώτες ημέρες ήταν αφιερωμένες στο Wadi Rum. Απόσταση από την πρωτεύουσα Αμάν περίπου στα 300 χλμ. όπου με λεωφορείο και απαραίτητες στάσεις χρειάζεσαι 4 ώρες περίπου. Αφήνοντας τα προάστια της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας, διανύουμε μια αχανή έκταση με ελάχιστο πράσινο και διάσπαρτους μικρούς οικισμούς. Το άγονο τοπίο μας «προετοιμάζει» κάπως για αυτό που μας περιμένει στο Wadi Rum… Ωστόσο όμως, με τίποτα δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτό που θα αντικρύσουν τα μάτια μας με την άφιξή μας σε αυτό τον απίστευτο τόπο…

Καλώς ήρθατε στον «πλανήτη Wadi Rum»!

Από τις πινακίδες σήμανσης στους δρόμους αλλά και τα πρώτα μακρινά φόντα με τους επιβλητικούς κοκκινοπούς βράχους ανάμεσα σε αμμώδεις περιοχές, καταλαβαίνουμε ότι εισερχόμαστε σε κάτι διαφορετικό και σίγουρα μοναδικό… Κυριολεκτικά σαν άλλος πλανήτης και συγκεκριμένα ο Άρης!

Τζιπάκια μας περιμένουν στο οργανωμένο και καλοφτιαγμένο Visitors Center, φοράμε τις παραδοσιακές μαντήλες που μας προσέφεραν -μαζί με άλλα δώρα- οι άνθρωποι του JTB και φύγαμε ένα «κατακτήσουμε» το Wadi Rum!

Από τα πρώτα λεπτά οι τα κινητά και οι φωτογραφικές μηχανές «παίρνουν φωτιά»! Τα μάτια μας «πλημμυρίζουν» από πρωτόγνωρες εικόνες ! Κυριολεκτικά νομίζαμε πως μεταφερθήκαμε νοητά και πραγματικά σε έναν άλλο πλανήτη μακριά από τη γη μας!

Ένας θρίαμβος της φύσης που λες και φτιάχτηκε με μια ανώτερη καλλιτεχνική μαεστρία, ώστε να μας μαγέψει, να μας γοητεύσει, να μας πάρει το μυαλό… Και το καταφέρνει αβίαστα! To μυαλό μας έχει «φύγει», όπως και οι ψυχές μας…

Αφενός για να εντυπωσιάσει εμάς τους χιλιάδες τυχερούς ταξιδιώτες και επισκέπτες αυτής της γοητευτικής χώρας, αφετέρου για να προσελκύσει τους κινηματογραφικούς παραγωγούς σαν φόντο δεκάδων ταινιών του Χόλυγουντ και όχι μόνο.

Τι είναι τελικά το Wadi Rum…;

Το Wadi Rum ( αραβικά : وادي رم Wādī Ramm , επίσης Wādī al-Ramm ) είναι γνωστό και ως “Κοιλάδα της Σελήνης”. Μια τεράστια κοιλάδα εμβαδού 720 τχλ, κομμένη σε ογκώδεις βράχους από ψαμμίτη και γρανίτη που βρίσκεται στη νότια Ιορδανία και πολύ κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και περίπου 60 χλμ. ανατολικά της πόλης Άκαμπα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Ναβαταίοι και σημερινό σπίτι της φυλής Zalabieh, η οποία ανέπτυξε τον οικολογικό τουρισμό περιπέτειας και τις υπηρεσίες σε όλη την προστατευόμενη περιοχή η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2011.

Το τοπίο απόκοσμο και σεληνιακό. Το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της ημέρας η ζέστη είναι αφόρητη ενώ τη νύχτα πέφτει κατακόρυφα, αφού βρισκόμαστε σε έρημο. Ωστόσο την εποχή που ήρθαμε εμείς ( Φεβρουάριο) οι συνθήκες είναι ιδανικές.

Βρισκόμαστε πάνω στην καρότσες των τζιπ και παρακολουθούμε και βιώνουμε έκπληκτοι ένα σκηνικό που νομίζεις πως είναι «στημένο» από κάποιον σκηνοθέτη, ο οποίος ετοίμασε τα πάντα στην εντέλεια ώστε να μας εντυπωσιάσει!

Διερχόμενοι βεδουίνοι με τις καμήλες τους ( σύμβολο ανδρικής υπερηφάνειας),  περπατούν αργά μια νωχελικά μέσα στην έρημο. Διάσπαρτες παντού μεγάλες μαύρες ή καφέ τέντες φτιαγμένες από κατσικίσιο μαλλί για τη διαμονή τους σε μικρούς ή μεγάλους καταυλισμούς. Σε κάποια στάση, μας προσφέρουν ζεστό τσάι αλλά και μας μαθαίνουν να βάζουμε σωστά την παραδοσιακή μαντήλα. Επιπλέον βραχογραφίες χαραγμένες στους τοίχους των σπηλαίων που απεικονίζουν ανθρώπους, ζώα, κ.α., που χρονολογούνται από τους Θαμούδικους χρόνους. Αυτή είναι η «παραδοσιακή» πλευρά του Wadi Rum.

Η σύγχρονη εκδοχή έχει δεκάδες πλέον «τουριστικούς οικισμούς» κυρίως από δωμάτια τύπου igloo-bubble ή με τέντες, παρέχοντας όμως ταυτόχρονα διαμονή υψηλού επιπέδου, την οποία θα πρέπει να ζήσετε οπωσδήποτε κάποια στιγμή στη ζωή σας!

Η δική μας διαμονή έγινε στο Sun City Camp, μια εγκατάσταση εξαιρετικής οργάνωσης στο Wadi Rum και με ιδιαίτερες παροχές ώστε να ζήσετε και να απολαύσετε αξέχαστες εμπειρίες. Με τον ιδιοκτήτη ιδιοκτήτη του Sun City Camp, κ. Fayez Alkhlaifat, είχαμε γνωριστεί στη Θεσσαλονίκη λίγους μήνες πριν σε μια εκδήλωση του JTB. Τώρα μας υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα και θερμή φιλοξενία, θέλοντας να μας δείξει τα ατού αυτού του μοναδικού τόπου. Και το καταφέρνει θαυμάσια αφού κάθε μας λεπτό εκεί είναι και μια διαφορετική εμπειρία…

Οι βεδουίνοι στο Wadi Rum επιτρέπουν στους τουρίστες να διανυκτερεύσουν στους παραδοσιακούς καταυλισμούς τους και παρέχουν δραστηριότητες, γεύματα και μεταφορές σε όλη την έρημο. Διατηρούν επίσης εστιατόρια και μικρά καταστήματα στα χωριά που παρέχουν γεύματα και βασικές προμήθειες για τους επισκέπτες. Οι δημοφιλείς δραστηριότητες στο Wadi Rum περιλαμβάνουν περιηγήσεις 4×4, βόλτες με καμήλες, πεζοπορία και κάμπινγκ.

Οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που θα βιώσετε είναι απίστευτα, για όσες ημέρες ή ώρες μείνετε εκεί, αφού θα βιώσετε την απόλυτη ησυχία χωρίς ίχνος θορύβου, σε συνδυασμό με την αυξομείωση της θερμοκρασίας αλλά και την εκπληκτικό έναστρο ουρανό αφού η φωτοσκίαση τις νυχτερινές ώρες είναι ανύπαρκτη!

Τι θα κάνω στο Wadi Rum;

Αν έρθεις στο Wadi Rum ένα πράγμα είναι σίγουρο! Θα βιώσεις, θα δεις, θα κάνεις, θα αισθανθείς πράγματα και καταστάσεις, τα οποία μάλλον είναι απίθανο να τα κάνεις σε άλλο τόπο της γης! Όπως προαναφέραμε, εκτός από το μοναδικό σεληνιακό τοπίο και τις υποδομές που θα απολαύσεις, επιπλέον έχεις τη δυνατότητα να κάνεις βόλτες με τις καμήλες υπό την καθοδήγηση έμπειρων βεδουίνων και να δεις το ηλιοβασίλεμα, να κάνεις μαθήματα αστρονομίας το βράδυ, σε σημείο εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα τηλεσκόπια και με επαγγελματία αστρονόμο, ώστε να σου μάθει τα πάντα για το απέραντο σύμπαν !

Επιπλέον μπορείς να κάνεις πεζοπορία στην έρημο, αναρριχήσεις στους βράχους, βόλτες με τζιπάκια 4Χ4 ή αερόστατο, να απολαύσεις και να γευτείς υπέροχες παραδοσιακές συνταγές όπως πχ το ψημένο κρέας κάτω από την άμμο και άλλα πολλά!

Το Wadi Rum στον κινηματογράφο!

Η περιοχή έχει χρησιμοποιηθεί ως φόντο σε μια σειρά από ταινίες. Οι κινηματογραφιστές ελκύονται ιδιαίτερα για ταινίες κυρίως επιστημονικής φαντασίας που διαδραματίζονται στον Άρη:

Lawrence of Arabia – Ο David Lean γύρισε μεγάλο μέρος αυτής της ταινίας του 1962 σε τοποθεσία στο Wadi Rum.

Προμηθέας – σκηνές για τον Εξωγήινο Πλανήτη

The Last Days on Mars – γυρίστηκε για εξωτερικά πλάνα που αντιπροσωπεύουν την επιφάνεια του ομώνυμου πλανήτη για αυτήν τηνταινία του 2013 .

The Martian – τα γυρίσματα για την ταινία του Ridley Scott ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015, για πλάνα που αντιστοιχούσαν στην επιφάνεια του Άρη. Ο Matt Damon στο Wadi Rum

Theeb – Γυρίστηκε κυρίως στο Wadi Rum, καθώς και στο Wadi Araba. [29]

Rogue One: A Star Wars Story , που χρησιμοποιείται για σκηνές που διαδραματίζονται στο Jedha.

Αλαντίν , ριμέικ ζωντανής δράσης του 2019 της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney του 1992 .

Star Wars: The Rise of Skywalker , που χρησιμοποιείται για τον έρημο πλανήτη Pasaana.

Dune (2021), που χρησιμοποιείται ως τοποθεσία για τον έρημο πλανήτη Arrakis . Timothée Chalamet στο Wadi Rum

Dune: Part Two , που χρησιμοποιείται ως τοποθεσία για τα γυρίσματα της επερχόμενης ταινίας.

Aadujeevitham – Οι σκηνές στην έρημο της ταινίας Μαλαγιαλάμ του 2020 γυρίστηκαν κυρίως σε τοποθεσίες στο Wadi Rum.

Moon Knight (2022) , που χρησιμοποιείται για τις σκηνές έξω απότον τάφο του Ammit .

The Amazing Race 34

John Wick: Chapter 4 (2023), που χρησιμοποιείται για μια σκηνή στην έρημο ενώ ο John Wick είναι εν κινήσει.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ιορδανία

Ταξίδεψα τον Ιανουάριο του 2018 και το Φεβρουάριο του 2024

Επισκεφτείτε τo Wadi Rum τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα!

Πολύ καλός καιρός σχεδόν όλο το χρόνο. Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στην Ιορδανία

Πετάξαμε με Royal Jordanian από Αθήνα

Η Ιορδανία είναι μία ώρα μπροστά από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση