Βόλτα στην Αβάνα με αυτοκίνητο αντίκα!
Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης
Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε μόλις πατήσετε το πόδι σας στην Αβάνα και την Κούβα γενικότερα, είναι πως θα νομίζετε πως ο «χρόνος σταμάτησε» εκεί εδώ και μερικές δεκάδες χρόνια!
Από την αποικιακή και αριστοκρατική αρχιτεκτονική του ένδοξου παρελθόντος, μέχρι τα δεκάδες παλιά πολύχρωμα αμερικάνικα αυτοκίνητα της δεκαετίας του 50. Τα οποία σήμερα θεωρούνται για εμάς «αντίκες»…
Όχι όμως και για κάποιους Κουβανούς, οι οποίοι βλέποντας τις διαθέσεις των τουριστών για διαφορετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, τα εκμεταλλεύονται για θεματικές και ρομαντικές περιηγήσεις στην ιστορική Αβάνα και όχι μόνο!
Η ιστορία τους
Σήμερα τα κλασικά αυτά αυτοκίνητα, αποτελούν είναι ένα ακόμη κουβανέζικο σύμβολο μαζί με τα πούρα, το ρούμι και τον Τσε Γκεβάρα, συγκινώντας και ενθουσιάζοντας τους επισκέπτες. Γιατί όμως η Κούβα έχει τόσα πολλά παλιά αυτοκίνητα;
Η ιστορία των κλασικών αυτοκινήτων «αντίκα» στην Κούβα, έχει πολιτική αλλά και ιστορική σημασία. Η χώρα δεν είχε ποτέ βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών με κύρια πηγή τις διπλανές ΗΠΑ.
Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, η Κούβα χρησιμοποιήθηκε ως πίστα δοκιμών για πολλούς Αμερικανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, πράγμα που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα ήταν συχνά διαθέσιμα στην Κούβα προτού διατεθούν προς πώληση στις ΗΠΑ. Εταιρείες όπως η Ford, η Chevrolet, η Cadillac και η Chrysler έστειλαν τα τελευταία τους μοντέλα στα νοτιότερα λιμάνια των ΗΠΑ και το φορτίο θα έφτανε στην Αβάνα μέσα σε λίγες μέρες. Μέχρι το 1956, υπήρχαν περισσότερα από 140.000 αυτοκίνητα στην Κούβα με περίπου 90.000 στους δρόμους της Αβάνας.
Η κουβανική επανάσταση του 1959 και το εμπάργκο εισαγωγών…
Η Κουβανική Επανάσταση του 1959 και η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου έφερε τις μεγάλες αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία του νησιού. Καθώς οι παλιοί φίλοι έγιναν εχθροί, ο Φιντέλ Κάστρο έθεσε εμπάργκο στις εισαγωγές των ΗΠΑ και του εξωτερικού , πράγμα που σήμαινε ότι δεν εξάγονταν αμερικανικά αυτοκίνητα στο νησί. Το εμπάργκο επεκτάθηκε ακόμη και σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κάτι που είχε σοβαρές επιπτώσεις για τους Κουβανούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
Χωρίς νέα αυτοκίνητα να έρχονται στη χώρα και χωρίς διαθέσιμα ανταλλακτικά για επισκευή, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων είχαν την επιλογή: Είτε να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους να σκουριάσουν στο γκαράζ ή να χρησιμοποιήσουν τα ανταλλακτικά που είχαν διαθέσιμα και να επισκευάσουν μόνοι τους.
Καθώς τα αυτοκίνητά ήταν απαραίτητα ως μέσο μεταφοράς, οι Κουβανοί έπρεπε να γίνουν μηχανικοί και να δημιουργήσουν καινοτόμους τρόπους ώστε να τα κρατήσουν σε λειτουργία. Δυστυχώς το εμπάργκο των ΗΠΑ περιελάμβανε και τα ανταλλακτικά, έτσι οι Κουβανοί ντόπιοι αναγκάστηκαν να βρουν ευρηματικούς τρόπους και να κάνουν επισκευές ή ανακαινίσεις, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα που συγκεντρώθηκαν από ρωσικά και κινεζικά οχήματα, κυρίως από την πληθώρα Lada , Volgas και Geely που ήταν ακόμα άμεσα διαθέσιμα.
Οι αντίκες συμβάλλουν στην υποστήριξη της τοπικής οικονομίας!
Σήμερα στην Κούβα, αυτά τα vintage αυτοκίνητα συμβάλλον με ουσιαστικό τρόπο στην υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και προσφέρουν έναν μοναδικό τρόπο εξερεύνησης του μαγικού αυτού νησιού.
Μπορείτε να κλείσετε μια περιήγηση είτε μόνοι, είτε με μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου με το οποίο συνεργάζεστε. Η βόλτα διαρκεί περίπου μία ώρα αλλά κατόπιν συνεννόησης μπορείτε να αυξομειώσετε το χρόνο αλλά και τα μέρη που θέλετε να δείτε μέσα ή πέριξ της πόλης.
INFO BOX
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!