Όσο ξέρει η γυναίκα τι είναι το οφσάιντ, άλλο τόσο γνωρίζει ο άντρας τι σημαίνει ρεφλέ, ντεκαπάζ, βαφή ρίζας, extensions και ανταύγειες.
 
 Για το γυναικείο πληθυσμό, η επίσκεψη στο κομμωτήριο είναι ανάλογη στον ψυχολόγο τους. Είναι ο ιερός χώρος που ηρεμούν, «αποσυμπιέζονται», εκτονώνονται. Με κυματοθραύστη τον κομμωτή-τρια φυσικά. Εκεί η γυναίκα επαναφορτίζει τις μπαταρίες, νιώθει όμορφα, ανεβαίνει η διάθεση της, επικοινωνεί, αλληλεπιδρά. Καλές οι μαγειρικές στο σπίτι αλλά το θηλυκό «τρέφεται» κυρίως με το θαυμασμό και την αποδοχή, όχι μόνο των αντρών αλλά κυρίως των άλλων γυναικών… Αντίθετα ο «κακομοίρης» ο άντρας, βλέπει το κούρεμα κάτι σαν αγγαρεία. Άντε να πάμε να τελειώνουμε.
 

Ένα αξέχαστο κούρεμα στο Ανόι του Βιετνάμ…

Η καθημερινότητα σε αυτή την πανέμορφη χώρα αλλά και την Ασία γενικότερα, δεν έχει καμία σχέση με αυτή που γνωρίζουμε εμείς οι άνθρωποι του «δυτικού πολιτισμού». Η συμπεριφορά τους, οι ρυθμοί, οι δραστηριότητες είναι εντελώς άγνωστες για εμάς, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο μα τόσο γοητευτικά όλα!
 
Μια από τις πόλεις που επισκεφτήκαμε ήταν και το Ανόι ( Hà Nội ), το οποίο είναι η πρωτεύουσα του Βιετνάμ και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά τη ΧοΤσι Μιν ( πρώην Σαϊγκόν) όσον αφορά τον πληθυσμό. Άνετα θα ζούσα μόνιμα εκεί. Το Ανόι είναι και λιμάνι στον Ερυθρό ποταμό, ενώ ο πληθυσμός του είναι κοντά επτάμιση εκατομμύρια κατοίκους.
 
Στο κέντρο της πόλης κινείται ένα τεράστιο «πολύβουο μελίσσι», αποτελούμενο από χιλιάδες ανθρώπους ντόπιους και πολλούς τουρίστες. Φταίει και η ζέστη φυσικά, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος εργασιών να πραγματοποιείται έξω.
 
Στα περισσότερα στενάκια επικρατεί το αδιαχώρητο από ανθρώπους που μάλλον κάνουν τα πάντα πάνω στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Χαλαρώνουν, τρώνε, πίνουν, συζητάνε, μαγειρεύουν, ψωνίζουν, κάνουν ποδήλατο ή απλώνουν την πραμάτεια τους. Οι πλανόδιοι δεν είναι μόνο πωλητές προϊόντων, αλλά και άνθρωποι που θα σου φτιάξουν επί τόπου τα νύχια, θα σου κάνουν μασάζ, θα σου καθαρίσουν ένα φρούτο και πολλά άλλα. Και όλα πάμφθηνα!
 
Μια από τις ιδιαιτερότητες της αγοράς του Ανόι είναι πως κάθε δρόμος έχει δική του εμπορική «ταυτότητα» και πουλά συγκεκριμένα είδη. Άλλος δρόμος πχ έχει μόνο υποδήματα, άλλος παιδικά παιχνίδια, άλλος συγκεκριμένα είδη φαγητού κτλ. Η Ελληνική παρέα στην οποία συμμετείχαμε και την οποία αποτελούσαν ταξιδιωτικοί πράκτορες από βόρεια Ελλάδα, περπάτησε και εξερεύνησε το κέντρο του Ανόι για αρκετές ώρες. Η κούραση έφυγε γρήγορα, όταν απολαύσαμε ένα καταπληκτικό χαλαρωτικό μασάζ σε πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά η ευχάριστη έκπληξη ήρθε λίγο αργότερα.
 
Βρεθήκαμε σε έναν δρόμο ο οποίος είχε κυρίως κουρεία και κομμωτήρια, ενώ το ακόμη καλύτερο -για τους άντρες- ήταν πως πολλά από αυτά ήταν πάνω στο πεζοδρόμιο ! Εννοείται πως δεν αφήσαμε να χαθεί με τίποτα αυτή η μοναδική εμπειρία. Θέλαμε φυσικά και ένα μικρό φρεσκάρισμα και έτσι καθίσαμε να μας περιποιηθεί ο Βιετναμέζος κουρέας. Αργότερα μάθαμε πως τυχαία επιλέξαμε τη «φίρμα» και τον δημοφιλέστερο μεταξύ των άλλων κουρέων, ενώ ήταν και ο πιο ακριβός αφού του δώσαμε το τεράστιο ποσό των (4) τεσσάρων ευρώ περίπου. 
 
Μας έκανε εντύπωση πως ήταν ιδιαίτερα περιποιητικός και σχολαστικός στη δουλειά του. Δυστυχώς για τις κυρίες της παρέας δεν υπήρχε ανάλογη παροχή εκτός κομμωτηρίου και έτσι περιποιήθηκαν τα μαλλιά τους σε ένα περιβάλλον περίπου παρόμοιο με κομμωτήρια της χώρα μας. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον ώστε να δούμε κάτι παρόμοιο σε κάποια πόλη της Ελλάδας.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ανόι Βιετνάμ

Κέντρο της πόλης

Γενικά στην πλειοψηφία τους, οι διάφορες υπηρεσίες ή πωλήσεις που παρέχονται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, είναι ασφαλείς.

Cosmorama Travel

Πετάξαμε με Turkish Airlines

Το Βιετνάμ είναι τέσσερις (4) ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση