Sydney Fish Market. Μια αγορά τουριστικό αξιοθέατο!

Μπορεί άραγε μια αγορά πώλησης ψαριών να μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνοΑν βρίσκεται στο Σίδνεϊ και λέγεται Sydney Fish Market τότε σίγουρα ναι!

Αυτή η αγορά άνοιξε το 1945 και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αγορές  του είδους της στο νότιο ημισφαίριο και η τρίτη μεγαλύτερη αγορά θαλασσινών από άποψη ποικιλίας στον κόσμο. Η Fish Fish Market Pty Ltd ιδρύθηκε το 1994, όταν η κυβέρνηση  ιδιωτικοποίησε την εμπορία θαλασσινών, ενώ από το  1997 οι συνεταιρισμοί αλιέων είχαν τη δυνατότητα να πωλούν απευθείας στους αγοραστές του Σίδνεϊ. 

Τα εκατοντάδες είδη θαλασσίων προϊόντων που πωλούνται είναι από την Αυστραλία αλλά και εισαγόμενα, ενώ  η διακινούμενη ποσότητα φτάνει  τους 13.500 τόνους περίπου ετησίως. Απασχολούνται περίπου 65 υπάλληλοι, πραγματοποιούνται  δημοπρασίες  χονδρικής κάθε  εβδομάδα, αλλά ταυτόχρονα  από το 1989 λειτουργεί και  το Sydney Seafood School,  μια  προσπάθεια να πειστούν οι κάτοικοι του Σίδνεϊ να τρώνε περισσότερα ψάρια. 

 Θεωρείται μία από τις κορυφαίες σχολές μαγειρικής της Αυστραλίας όπου πάνω από  12.000 άτομα έρχονται κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν  μαθήματα. Τα ακόμη καλύτερα αφορούν τον τουρισμό αφού πλέον το Sydney Fish Market θεωρείται τουριστικό αξιοθέατο προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες ( κυρίως Ασιάτες). Τα τουριστικά λεωφορεία από έξω είναι δεκάδες, ενώ μέσα όσοι αγαπάτε τα θαλασσινά θα βρείτε τον παράδεισό σας!

 Δεκάδες τα καταστήματα που πωλούν φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά κάθε είδους, αλλά και σουβενίρ, φρούτα και λαχανικά κ.α. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι τα ευφάνταστα καταστήματα πώλησης φαγητού δίπλα στα θαλασσινά. Επιπλέον οργανώνονται και τουρ όπου οι τουρίστες βλέπουν όλη τη διαδικασία λειτουργίας της τεράστιας αυτής αγοράς ψαριών. Την ημέρα που επισκεφτήκαμε αυτή την αγορά οι περισσότεροι πελάτες ήταν Κινέζοι (λόγω των αργιών της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς) και γινόταν κυριολεκτικά το αδιαχώρητο από γκρουπ  τουριστών που ερχόταν με λεωφορεία κατά κύματα. 

Οι τιμές ήταν ακριβές για τα δικά μας δεδομένα, αλλά οι Ασιάτες «δεν καταλάβαιναν τίποτα» τρώγοντας τους αστακούς, τα σούσι και τις γαρίδες με το κιλό. Για άλλη μια φορά είδαμε μια επιτυχημένη και άψογα καλοστημένη βιομηχανία προσέλκυσης τουριστών. Το αστείο όλων είναι πως οι Αυστραλοί δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την εικόνα της αγοράς και θέλουν να την μεγαλώσουν, να την ανακαινίσουν και γενικότερα να την φτιάξουν ακόμη πιο ελκυστική στους επισκέπτες τους.

Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Συχνά παραπονιόμαστε ότι όλα πηγαίνουν χάλια στη χώρα μας. Φαντάζεστε κάτι παρόμοιο πχ σε κάποια παλιά διαμορφωμένη αποθήκη λιμανιού στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, την Καβάλα, την Κατερίνη, τα Ιωάννινα  ή άλλη πόλη της πατρίδας μας Έχουμε τέτοια πληθώρα από θαλασσινά και τόσες απίθανες  νοστιμότατες συνταγές, που  με την ανάλογη προώθηση και  τουριστικό μάρκετινγκ, θα τους είχαμε τρελάνει όλους. Σούσι αυτοί; Μυδοπίλαφο εμείς. Καρχαρία αυτοί; “Παντρεμένες σαρδέλες” στα κάρβουνα και τηγανιτή αθερίνα εμείς . Να ερχόταν τα γκρουπ και να έβλεπαν, να γευόταν, να αγόραζαν, εκλεκτούς ψαρομεζέδες σε μικρές ποσότητες  και στο όρθιο  όπως στο Sydney Fish Market. Να έπιναν το ουζάκι, το τσιπουράκι τους, ή ένα παγωμένο ποτήρι Ελληνικό λευκό κρασί, να ενημερωνόταν για προϊόντα μας από τους ψαράδες και τόσα άλλα. Θα δημιουργούσαμε δεκάδες νέες θέσεις εργασίας, θα έμπαινε χρήμα στις τσέπες πολλών Ελλήνων, θα διαφημίζαμε την πατρίδα μας με έναν ακόμη καινούργιο τρόπο. Πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Προς το παρόν μιζέρια, κλάψα και γκρίνια. Και κυρίως  να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα… Αυτά

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Σίδνεϊ, Αυστραλία

Ταξίδεψα τον Ιανουάριο του 2018

Εμπορική ψαραγορά που μετατράπηκε σε τουριστικό αξιοθέατο.

Δυο (2) ώρες επίσκεψης είναι αρκετές.

Στην Αυστραλία είναι χειμώνας όταν στην Ελλάδα έχουμε καλοκαίρι και το αντίθετο.

Η Αυστραλία βρίσκεται επτά (7) ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση