Μπουκαδούρα  ονομάζουν οι θαλασσινοί  τον άνεμο που το καλοκαίρι κάνει την εμφάνιση του τα μεσημέρια φυσώντας από τη θάλασσα προς τη στεριά. Καθώς έρχεται από τη μπούκα του κόλπου ή του λιμανιού,  τον ονόμασαν μπουκαδούρα.

Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την ταβέρνα  «Μπουκαδούρα» μια από τις καλύτερες και πιο γνώστες στη Χαλκιδική (βρίσκεται στο Πόρτο Κουφό), με αφορμή μια γαστρονομική εκδήλωση. Και νιώσαμε στον ουρανίσκο αυτόν το «γευστικό άνεμο» που ήρθε όχι από τη θάλασσα αλλά από την κουζίνα…

“Δράστες” οι διακεκριμένοι επαγγελματίες Βησσαρίων Παρθένης,  Chef & R&D Chef, ο Γιώργος Παλησίδης, καθηγητής γαστρονομίας και τουρισμού, καθώς και η Σοφία Χατζηαναστασίου,  ιδιοκτήτρια – chef του  εστιατορίου Μπουκαδούρα, οι οποίοι ετοίμασαν ένα γευστικό μενού με έντονα στοιχεία αύρας από τη θάλασσα.

Λίγο πριν νυχτώσει, υπέροχες μουσικές μελωδίες από σαξόφωνο, πλημμύρισαν την παραλία μπροστά στο ξενοδοχείο «Πόρτο Κουφό» ενώ αργότερα ο «μελωδικός άνεμος» μεταφέρθηκε στα τραπέζια του εστιατορίου «Μπουκαδούρα».

Ο σεφ Γιώργος Παλησίδης ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός της βραδιάς, ετοίμασε και πρόσφερε για καλωσόρισμα ένα εντυπωσιακό κοκτέιλ τσίπουρου με δενδρολίβανου, χυμό φρούτων μαζί με πάχνη αρωματικών βοτάνων με τη μέθοδο του «ξηρού πάγου». Όσο περνούσε η ώρα ο άνεμος δυνάμωνε, φέρνοντας  εκπληκτικά πιάτα, όπως  διάφορα θαλασσινά μαριναρισμένα σε ζουμιά βοτάνων και ποικιλία ελαιολάδων της περιοχής. Ο φρέσκος τόνος  ψήθηκε σε πυρωμένες πέτρες, ενώθηκε μέσα σε μελωμένη μελιτζάνα, καλύφθηκε  με  κρέμα κατσικίσιου γάλακτος μαύρης ελιάς και μάραθου.

Το λαβράκι κομμένο περίτεχνα, μαριναρίστηκε επί ώρα μέσα σε τσάι από βότανα της περιοχής ενώ συνοδεύτηκε με άγριο κρίταμο. Η πελαγίσια τσιπούρα  εξαφανίστηκε σε χρόνο μηδέν , αφού προηγουμένως είχε κοπεί  σε κύβους και αρωματίστηκε με νεαρά λαχανικά και κρασί Μαλαγουζιά. Ο «γευστικός άνεμος» της μπουκαδούρας κόπασε αργά τη νύχτα, δίνοντας τη σκυτάλη στο χορό, το τραγούδι, το κέφι, τη χαρά και τα αναμενόμενα χαμόγελα ευτυχίας όσων συμμετείχαν σε αυτή την εξαιρετική βραδιά.

Ήταν ακόμη μια προσπάθεια των ανθρώπων της Μπουκαδούρας να δώσουν αξία στο τουριστικό προϊόν που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή. Να κάνουν τους τουρίστες να θυμούνται πως Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα άλλα και γαστρονομικός παράδεισος.

Εστιατόριο-ταβέρνα « Μπουκαδούρα» ( Πόρτο Κουφό και Θεσσαλονίκη)

Ήταν το 1996 όταν ο Μάκης Ζαφειράκος, δημιουργεί  την «Μπουκαδούρα» στο Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής, ενώ  λίγα χρόνια αργότερα το 2000, ανοίγει το αδελφάκι της  στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Σταυρούπολης δίπλα στο παλιό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ. Στόχος του να παρέμβει δημιουργικά στο χώρο της εστίασης με νέες γεύσεις συνδυασμένες με αυθεντικές σπιτικές λιχουδιές. Περισσότερα από εκατό διαφορετικά πιάτα, από το κρέας έως το ψάρι και τα άλλα θαλασσινά, καλύπτουν κάθε επιθυμία κτίζοντας επάξια το «μύθο» της ονομαστής πια κουζίνας, με αναφορές σε ταξιδιωτικούς και γαστρονομικούς οδηγούς της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Βουλγαρίας. Η φιλοσοφία της επιχείρησης, επικεντρώνεται στη βαθιά γνώση της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που «δένει» αρμονικά με την σύγχρονη γαστρονομική κουλτούρα.

 Πόρτο Κουφό

 Το Πόρτο Κουφό είναι ένα από λίγα φυσικά φιορδ της Ελλάδας. Βρίσκεται στη Σιθωνία της Χαλκιδικής στον Τορωναίο Κόλπο σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και λίγο μετά το Νέο Μαρμαρά. Αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους όρμους και αγκυροβόλι στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας. Μέσα στον όρμο υπάρχουν μικροί οικισμοί, αλλά και λίγα ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια και ταβέρνες. Ο Θουκυδίδης τον αναφέρει ως ο “Κωφός λιμήν” των αρχαίων Ελλήνων, ενώ κατά την περίοδο του Β΄ΠΠ χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και τα υποβρύχιά τους λόγω της στρατηγικής του θέσης που παρείχε,  φυσική αντιεροπορική κάλυψη και  άμεση πρόσβαση στο Αιγαίο.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ελληνική ταβέρνα "Μπουκαδούρα" . Πατήστε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες

Την επισκεφτήκαμε τον Ιούλιο του 2018

Η Μπουκαδούρα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Πόρτο Κουφό στη Χαλκιδική

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για πακέτα διακοπών στη Χαλκιδική

Μεσημέρι ή βράδυ η γαστρονομική εμπειρία είναι ίδια

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση