Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

 Ταξιδεύοντας στα Σκωτσέζικα Xάιλαντς, την εντυπωσιακή γη των εναλλασσόμενων άγριων και ενίοτε απόκοσμων τοπίων, στα 180 χιλιόμετρα από το Εδιμβούργο, υπάρχει ένα Μουσείο που κλέβει τις εντυπώσεις και οδηγεί τον ταξιδευτή σε άλλες εποχές. 

 Το Λαογραφικό Μουσείο του Newtonmore. Σαν σε σκηνικό ταινίας , ένας χώρος έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων, προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία, σχετικά με τη ζωή και την εργασία στα Σκωτσέζικα Υψίπεδα, από το 1700, μέχρι τη δεκαετία του 1950. Μια μεταφορά κυριολεκτικά στο χωροχρόνο.

 Αξίζει να διαθέσει κανείς αρκετό χρόνο, για να περιηγηθεί σε όλες τις εγκαταστάσεις του υπαίθριου Μουσείου, που έχει δωρεάν είσοδο. Οι επισκέπτες  εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να κάνουν μια δωρεά με ότι ποσό θέλουν, στο Μουσείο.

 Το διαδραστικό Highland Folk Museum, προβάλλει σε περίπου 30 δομές, την καθημερινότητα των ανθρώπων μιας άλλης εποχής. Η πολιτιστική του εμβέλεια είναι μοναδική. Η επίσκεψη στους χώρους του είναι απολαυστική μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι χώροι φιλοξενούν γεωργικές συλλογές, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και κοστούμια, παραδοσιακά έπιπλα και εξαρτήματα, φωτογραφικά αρχεία καθώς και ότι αφορά τις εφαρμοσμένες τέχνες.

 Εντυπωσιακό το σχολείο, με τον εξαίρετο ηθοποιό δάσκαλο, την αίθουσα που βγαίνει μέσα από παλιές εποχές, τα ξύλινα θρανία, τους μαυροπίνακες, το σχολικό πρόγραμμα, την πένα και το μελάνι.

 Τα πέτρινα σπίτια με τις αχυρένιες σκεπές, που βρίσκονται στο ανοιχτό Μουσείο, μεγάλα καλύβια που στέγαζαν σε συνθήκες πρωτόγονες τις φτωχές οικογένειες των αγροτών, τα λεγόμενα blackhouses ονομάστηκαν έτσι, καθώς δεν διέθεταν τζάκι, παρά μόνο ανοιχτή εστία για τη θέρμανση και το μαγείρεμα.

 Ο καπνός της φωτιάς επόμενο ήταν να κάνει κατάμαυρη την αχυρένια οροφή, πριν ανέλθει στους ουρανούς, περνώντας εντός τους. Μαύρη, μαυρίλα, φτώχεια καταραμένη και νάχεις κι από πάνω τους ιδιοκτήτες της γης, τους καλοζωισμένους άρχοντες, που μια μέρα των ημερών οργάνωσαν μαζικό διωγμό, και εκτόπισαν τους κατοίκους των Χαίλαντς.

 Κάπως έτσι η γη που μέχρι το 1750-κάτι, είχε το μισό του πληθυσμού της Σκωτίας, έγινε ένα ιδιαιτέρως αραιοκατοικημένο μέρος. Τα καθηλωτικά Χάιλαντς, είναι ο τόπος της παράξενης ομορφιάς, στην Σκωτσέζικη ασυμβίβαστη χώρα και το Μουσείο του Newtonmore, μια αλλιώτικη ταξιδιωτική εμπειρία.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Highland Folk Museum, Σκωτία

Λαογραφικό Μουσείο του Newtonmore.

Ώρες λειτουργίας Μουσείου, καθημερινά: 11 π.μ. - 4.30μ.μ. από Σεπτέμβριο έως 31η Οκτωβρίου και 10.30πμ - 5.30μμ από Απρίλιο έως .Αύγουστο.

Le Mans Cultural Tours

Η Σκωτία είναι δύο (2) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Πατήστε εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση