Το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη, δεν εκφράζει τέλεια μόνο τη νεανική ομορφιά, αλλά θα λέγαμε πως απεικονίζει και την ανάπαυση του ταξιδιού! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
 
 Αν ο Παυσανίας ήταν ο «ταξιδιωτικός δημοσιογράφος» της αρχαίας Ελλάδας, τότε μάλλον ο Ερμής θα ήταν ο «ταξιδευτής» της εποχής εκείνης. Επίσημα ο Ερμής ήταν ο αγγελιαφόρος των θεών της Ελληνικής μυθολογίας.  Ο Ερμής του Πραξιτέλη ή Πραξιτέλους, είναι ένα μαρμάρινο γλυπτό σύμπλεγμα το οποίο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.
 
 Μέχρι τώρα γνώριζα, πως αυτό το καλλιτεχνικό αριστούργημα είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο για ένα και μόνο λόγο: Απεικονίζει ιδανικά την τέλεια έκφραση του Ελληνικού σωματικού κάλλους αλλά και εκθειάζει την κλασική ομορφιά. Πραγματικά στον επισκέπτη προκαλείται ένα δέος και θαυμασμός όταν στέκει μπροστά σε αυτό το άγαλμα. 
 
 Ταυτόχρονα νιώθει και μια παράξενη οπτική αισθητική απόλαυση, η οποία προκαλείται από την τελειότητα του έργου αυτού. Πρόθεση επίσης του καλλιτέχνη ήταν να αποδοθεί και η Ολύμπια ηρεμία στο πρόσωπο του θεού αλλά και οι αρμονικές αναλογίες του σώματος. Κάτι που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι πως από την μία μεριά του προσώπου είναι θλιμμένος και από την άλλη χαμογελαστός!!!
 
 Όταν γεννήθηκε ο Διόνυσος, ο Δίας για να τον προστατέψει από την οργή της Ήρας, τον εμπιστεύθηκε στον Ερμή να τον μεταφέρει στις αδελφές της μητέρας του. Έτσι ο Ερμής του Πραξιτέλη απεικονίζει τον Θεό Ερμή να κρατά τον μικρό Διόνυσο, ενώ ταυτόχρονα στηρίζεται σε κορμό δένδρου. Στην πραγματικότητα αυτό το αριστούργημα απεικονίζει μία στιγμή ανάπαυσης του ταξιδιού! Στο δεξί χέρι που λείπει, πιθανόν ο Ερμής κρατούσε τσαμπί σταφύλι, σύμβολο του Διονύσου.
 
 Το άγαλμα χρονολογείται γύρω στο 340 π.Χ., στην μετάβαση από την ύστερη κλασική στην πρώιμη ελληνιστική γλυπτική, ενώ υπέστη επεμβάσεις στα ρωμαϊκά χρόνια όταν μεταφέρθηκε στο Ηραίο. Ανακαλύφθηκε το 1877 στον ναό της Ήρας στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους. Εντυπωσιακό επίσης και το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου, ένα ακόμη αριστούργημα της γλυπτικής τέχνης που φιλοξενείται κι αυτό στο Μουσείο της Ολυμπίας. 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Γύρος Πελοποννήσου

Σημεία επίσκεψης : Αφετηρία η Θεσσαλονίκη, Ισθμός Κορίνθου, Επίδαυρος, Ναύπλιο, προαιρετική ημερήσια κρουαζιέρα Ύδρα-Σπέτσες, Μονεμβασιά, Σπήλαια Διρού, Γύθειο, Σπάρτη, Μυστράς, Αρχαία Ολυμπία, Πάτρα, Ναύπακτος, Γαλαξίδι, Δελφοί.

Παροχές: Μεταφορά, διαμονή 3* και 4* ξενοδοχεία, πρωινό-βραδινό, αρχηγός, ξεναγήσεις σε Ολυμπία-Δελφούς από διπλωματούχους ξεναγούς. Κόστος: 265 ευρώ, κρουαζιέρα Ύδρα-Σπέτσες από Πόρτο Χέλι 25 ευρώ, είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους 12 ευρώ, Δωρεάν : Άνεργοι, τρίτεκνοι, εκπαιδευτικοί, κάτω των 25 ετών, με αποδεικτικό έγγραφο-κάρτα. Είσοδος Σπήλαιο Διρού 10 ευρώ.

Athos Hellas Travel

Διάρκεια: 6 ημέρες (5 νύχτες) Διαμονή: 2 Τολό, 2 Σπάρτη, 1 Πάτρα

Ο καιρός στo Γαλαξίδι και τη νότια Ελλάδα γενικότερα, είναι πολύ καλός σχεδόν όλο το χρόνο και δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερα προβλήματα όποτε κι αν την επισκεφτείτε

Αφήστε μια απάντηση