Η Άρτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Ιωάννινα, η οποία έχει πλούσια ιστορία αλλά από τουριστικής άποψης δεν προσελκύει ιδιαίτερα πολλούς επισκέπτες. 

Όσοι όμως έρθουν στην πόλη είναι σίγουρο πως θα περάσουν από το καμάρι της, το ξακουστό σε όλους «Γεφύρι της Άρτας». Στην λαϊκή παράδοση αναφέρεται και ως «Γιοφύρι της Άρτας». Αυτή η λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου που αρχικά χτίστηκε τον 17ο αιώνα, έγινε πασίγνωστη από το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στην «εξ ανθρωποθυσίας» θεμελίωσή του και το θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. 

Ο ίδιος όρος αποτελεί επίσης σύγχρονη μεταφορική έκφραση όταν αναφέρονται έργα τα οποία αργούν να ολοκληρωθούν όπως και στο θρύλο του τραγουδιού («Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν»). Το σημερινό μήκος της φτάνει στα 142 μ. και το πλάτος είναι 3,75 μ. Αποτελείται από τέσσερις μεγάλες καμάρες και τρεις μικρότερες. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση της κατασκευής του Γεφυριού της Άρτας έγινε από έναν Αρτινό παντοπώλη, τον Ιωάννη Θιακογιάννη ή Γυφτοφάγο, ο οποίος προφανώς είχε εμπορικές δραστηριότητες και είχε ενδιαφέρον για τη διάβαση του Αράχθου ποταμού από τα μουλάρια με τα φορτία του. 

Σήμερα μπορείτε να την περπατήσετε, ενώ γύρω υπάρχουν καταστήματα για να πιείτε κάτι ή να γευματίσετε κάτω από από τα αιωνόβια πλατάνια. Η απόσταση της Άρτας από τα Ιωάννινα είναι εβδομήντα (70) χιλιόμετρα, από Αθήνα τριακόσια πενήντα (350) και Θεσσαλονίκη τριακόσια είκοσι (320). Ο ολοκλήρωση της Εγνατίας και Ιόνιας οδού θα σας προσφέρουν ένα άνετο ταξίδι από όπου κι αν έρχεστε, ενώ πρόβλημα αποτελούν τα πολλά και ακριβά διόδια.  

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Άρτα

Δυτική Ελλάδα

Αφιερώστε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο

Splendid Travel

Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι των Ιωαννίνων

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση