Είναι λίγο αδόκιμος ο όρος ώστε να χαρακτηρίσεις έναν τόπο ως «φωτεινή σκιά» , αλλά μάλλον έτσι συμβαίνει σε ότι αφορά την πόλη της Γκλασκώβης. Διότι η πολύ κοντινή απόσταση με το δημοφιλές, γραφικό και πανέμορφο Εδιμβούργο, πάντα την έβαζε “στη σκιά” και σε δεύτερη μοίρα τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο η Γκλασκώβη είναι ένας προορισμός με εξαιρετικό ενδιαφέρον και αξίζει να αφιερώσετε το χρόνο σας συνδυαστικά με το Εδιμβούργο. Ίσως και να σας γοητεύσει λίγο περισσότερο, αφού βγάζει μια πιο αυθεντική Σκωτσέζικη συμπεριφορά. Και αν το Εδιμβούργο χαρακτηρίζεται ως η «Αθήνα του Βορρά», τότε η Γκλασκώβη ίσως να είναι και η «Θεσσαλονίκη της». 

Κι αυτό γιατί είναι μια ζωντανή και αρκετά κεφάτη φοιτητούπολη, με έντονη νυχτερινή ζωή κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά και έντονες αντιθέσεις ειδικά στην αισθητική των κτιρίων. Μια τεράστια ποικιλία παλιών κτιρίων κυρίως της βικτωριανής περιόδου αλλά και νέων κτιρίων, όπου συνυπάρχουν αρμονικά το κλασσικό και παραδοσιακό με το φουτουριστικό και το μοντέρνο.

Αρχιτεκτονικά ονομάζεται και «Σικάγο της Ευρώπης». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολεοδομικά το κέντρο της πόλης έχει μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου (παράλληλους και κάθετους δρόμους), ενώ και τα κτίρια της έχουν χαρακτήρα αμερικάνικης αρχιτεκτονικής με επιβλητικές και βαριές όψεις, σκοτεινού χρώματος. 

Η Γλασκώβη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με τον ποταμό Κλάιντ να τη διασχίζει, ενώ ο πληθυσμός της φτάνει κοντά στους 650.000 κατοίκους. Είναι εμφανές πως η πόλη πέρασε αρκετές οικονομικές και κοινωνικές διακυμάνσεις. Μέχρι και το 1950, βρισκόταν σε οικονομική ανάπτυξη, τη δεκαετία του ’60, άρχισε η οικονομική παρακμή καθώς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά ναυπηγεία και βιομηχανίες, να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων αλλά και η εγκληματικότητας, τα ναρκωτικά, οι συμμορίες κ.α. 

Το 1990 αλλάζουν όλα όταν η Γλασκώβη γίνεται Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο του τουρισμού της, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δεν θα λέγαμε πως είναι ιδιαίτερα μεγάλη ώστε να την περπατήσετε. 

Τα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά είναι κατά μήκος των πεζόδρομων Buchanan street και Sauchiehall street και με ενδιαφέρον ο μικρός δρόμος Ashton Lane. Έχετε άπειρες επιλογές για φαγητό, ποτό και γενικά διασκέδαση στην περιοχή του West End, ενώ δεν θα απογοητευτείτε σε ότι έχει σχέση με πάρκα, εκθέσεις, μουσεία, θέατρα, πινακοθήκες, πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Γκλασκώβη, Σκωτία

Την επισκεφτήκαμε το Σεπτέμβριο του 2019

Συνδυάστε την με Εδιμβούργου που είναι πολύ κοντά, περίπου μία ώρα.

Καιρός Σκωτίας με ψιλή βροχή, βροχή, βροχή,.... αλλά πατήστε το συννεφάκι για κάποια μετεωρολογική έκπληξη...

Cosmorama Travel

Aegean Airlines σύνδεση με Εδιμβούργο

Η Σκωτία είναι δύο (2) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση