Στο Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη…

Σύμβολο με…. πολλούς συμβολισμούς…

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Σίγουρα για τους περισσότερους ανθρώπους πάνω στη γη, το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη είναι λίγο-πολύ γνωστό, δημοφιλές και πολυφωτογραφημένο! Αυτή η γυναικεία μορφή που υψώνει μία αναμμένη δάδα, μόλις τη δεις σε παραπέμπει και φέρνει το μυαλό σου κατευθείαν στις ΗΠΑ.

Βρίσκεται στη νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ (Liberty Island) στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Τοποθετήθηκε εκεί για να καλωσορίζει τους μετανάστες που κατέφθαναν στην Αμερική (και πιο συγκεκριμένα στο Ellis Island) για ένα καλύτερο μέλλον. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης και μάλλον οι περισσότεροι επισκέπτες της πόλης, θα αφιερώσουν κάποιες ώρες για να τη δουν από κοντά αλλά και μακριά χρησιμοποιώντας ένα από τα δεκάδες τουριστικά πλοιάρια, σε συνδυασμό με το διπλανό νησάκι Έλις, το οποίο αποτελούσε τον πρώτο σταθμό υποδοχής των μεταναστών στις ΗΠΑ από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Για τον περισσότερο όμως κόσμο, το Άγαλμα της Ελευθερίας αποτελεί ένα σύμβολο με….πολλούς συμβολισμούς, όπως τη δημοκρατία, το φιλελευθερισμό, την αποδοχή, τις νέες ευκαιρίες, την τόλμη, τον αγώνα της ζωής, την ελευθερία απόψεων και ιδεών, ενώ υπενθυμίζει την αξία των ατομικών ελευθεριών και τόσα άλλα.

Η ιστορία κατασκευής του αγάλματος…

Το άγαλμα αυτό δεν φτιάχτηκε από τους Αμερικάνους, αλλά είναι δώρο του γαλλικού έθνους για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πλήρες όνομα του αγάλματος είναι η «Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο». Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1875 και ολοκληρώθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1884. Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του χρησιμοποιώντας ένα παλιότερο σχέδιό του που είχε απορριφθεί. Συγκεκριμένα ο Μπαρτολντί είχε προτείνει στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός γιγάντιου αγάλματος στο πνεύμα του αρχαίου ελληνικού Κολοσσού της Ρόδου με αφορμή τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ.

Το άγαλμα θα αναπαριστούσε μια νεαρή Αιγύπτια χωρική με μαντήλα που θα κρατούσε έναν πυρσό, θα τοποθετούνταν στο Πορτ Σάιντ και θα είχε τίτλο «η Αίγυπτος διαφωτίζει την Ασία». Αλλά η Αίγυπτος που είχε ήδη επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά και πολύ χρόνο για την κατασκευή της διώρυγας αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το άγαλμα και προτίμησε να χτίσει στη θέση του έναν φάρο ύψους 55 μέτρων. Όταν ο Λαμπουλέ πρότεινε στον Μπαρτολντί να κατασκευάσει ένα άγαλμα για την γαλλοαμερικανική φιλία, ο Μπαρτολντί βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το σχέδιό του και η Αιγύπτια φελάχα μετατράπηκε σε κολοσσιαία θεά ενώ ο τίτλος του αγάλματος άλλαξε και έγινε «η Ελευθερία διαφωτίζει τον κόσμο».

Σήμερα το Άγαλμα της Ελευθερίας, ή αλλιώς η Ελευθερία, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που διαφωτίζει τον κόσμο όλο! Έχει ύψος 92 μέτρα και βάρος 228 τόνους και εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι έναν πυρσό και στο αριστερό της μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», η οποία είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά. Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886.

Πως θα πάτε…

Αν χρησιμοποιήσετε το μετρό, ο πιο κοντινός σταθμός είναι ο South Ferry. Σε πολύ κοντινή απόσταση αναχωρούν περίπου κάθε μισή ώρα, τουριστικά πλοιάρια για το Άγαλμα της Ελευθερίας, αλλά και το νησί Έλις. Μπορείτε να κατεβείτε αρχικά στον πρώτο σταθμό, να μείνετε όση ώρα θέλετε και κατόπιν να πάρετε ένα από τα επόμενα πλοιάρια για να συνεχίσετε για νησί Έλις στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς σε άλλη ανάρτηση. Το κόστος ( Μάιο 2024) ήταν 25 δολάρια.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Άγαλμα της Ελευθερίας

To κόστος του πλοιαρίου είναι 25 δολάρια

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στις ΗΠΑ

Μεγάλη ποικιλία αεροπορικών εταιρειών μέσω Ευρώπης

Οι ΗΠΑ είναι επτά (7) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση