Η πόλη του Σίδνει έχει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια σε όλο τον κόσμο.  Την περίφημη Όπερα που βρίσκεται στο λιμάνι της. Αν και δεν μιλάμε για κάποιο αρχαίο μνημείο αλλά για κάτι σύγχρονο, παρόλα αυτά είναι σίγουρο πως αν κάποτε επισκεφτείτε αυτή την περιοχή θα νιώσετε ένα συναίσθημα. Υπέροχα ! Διότι αυτό το εκπληκτικό μέρος ασκεί μια παράξενη γοητεία στους περισσότερους επισκέπτες και σίγουρα δεν οφείλεται μόνο στην αρχιτεκτονική του κτιρίου. Είναι τόσο φανταστική και τόσο όμορφη η ατμόσφαιρα γύρω από το κτίριο, που θα φωνάξετε με μια μόνο λέξη : «Υπέροχα» ! 

 Επισκεφτήκαμε την Όπερα του Σίδνεϊ τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Αναμφισβήτητα όμως, το καλύτερο είναι από την ώρα που αρχίζει να πέφτει ο ήλιος με κορύφωση τις βραδινές ώρες. Χιλιάδες κόσμου απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς σε ένα περιβάλλον μοναδικό με ονειρεμένη ατμόσφαιρα. Περπατά, πίνει το ποτό του, γευματίζει μέσα ή έξω. Με θέα τους φωταγωγημένους ουρανοξύστες του Σίδνεϊ, το λιμάνι, ή τη μεγάλη γέφυρα της πόλης, δεν θα θέλετε να φύγετε με τίποτα από εκεί.

 Η Όπερα του Σίδνεϊ (Sydney Opera House) θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα κτήρια στον κόσμο, αλλά και ένα από επτά σύγχρονα θαύματα. Βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης και σχεδιάστηκε από τη δεκαετία του 50 από τον Δανό αρχιτέκτονα Γιερν Ούντσον. Το 1966 ο Γιερν Ούντσον παραιτήθηκε, όταν υπήρξαν διαφωνίες αφού του ζητήθηκε να αναπροσαρμόσει το αρχικό σχέδιο στην οροφή. Τον αντικατέστησαν τέσσερις Αυστραλοί αρχιτέκτονες και η οροφή ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο ενώ εγκαινιάστηκε επίσημα στις 20 Οκτωβρίου του 1973 από τη βασίλισσα Ελισάβετ . Η θάλασσα το περιβάλλει από τις τρεις πλευρές, ενώ πηγές έμπνευσης για την κατασκευή του ήταν τα πανιά των ιστιοφόρων και οι ναοί των Αζτέκων και των Μάγιας. Έτσι οι στέγες του θυμίζουν γιγάντια πανιά ιστιοφόρου πλοίου. Οι αχιβάδες που σχηματίζουν την οροφή του κτιρίου, το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο.
 
 Για την κατασκευή του χρειάστηκαν 2000 προκατασκευασμένα κομμάτια μπετόν, 350 χιλιόμετρα βέργες από χάλυβα, ένα και πλέον εκατομμύριο κεραμικά πλακάκια λευκά ή κίτρινα. Υπάρχουν πέντε κύριες αίθουσες για εκδηλώσεις. Η Αίθουσα Συναυλιών, που είναι και η μεγαλύτερη και χωρά 2600 άτομα, η Αίθουσα της Όπερας με 1500 θέσεις, αλλά και άλλες τρεις αίθουσες : του Δράματος και Θεάτρου, Playhouse και Studio Theatre. Επιπλέον υπάρχουν άλλοι μικρότεροι χώροι για πρόβες ή άλλες εκδηλώσεις, αλλά και εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα με αναμνηστικά κ.α. Την πρώτη εικοσαετία λειτουργίας του, το επισκέφτηκαν 36 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ κάθε χρόνο παρουσιάστηκαν επάνω από 2500 θεάματα – όπερες, θεατρικά έργα, συναυλίες κ. ά. Σήμερα προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες καθημερινά, οι οποίοι δεν περνούν απλά να το δουν, αλλά το θεωρούν σημείο διασκέδασης. Επιπλέον φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτα, μουσικές παραγωγές και φυσικά όπερα, ενώ δίδεται και για πάρτι, γάμους, δεξιώσεις κτλ.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Σίδνεϊ, Αυστραλία

Ταξίδεψα τον Ιανουάριο του 2018

Αξιοθέατο

Δυο-τρεις ώρες επίσκεψης είναι αρκετές. Προτιμήστε απόγευμα-βράδυ

Στην Αυστραλία είναι χειμώνας όταν στην Ελλάδα έχουμε καλοκαίρι και το αντίθετο.

Η Αυστραλία βρίσκεται επτά (7) ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση