Βιώνει, γράφει, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Σπήλαιο Αγγίτη…

Μπορεί η γραφική Δράμα με τη υπέροχη κατάφυτη φύση να είναι γνωστή για τα υπέροχα κρασιά της, ωστόσο ένα σημείο που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε είναι και το Σπήλαιο του Αγγίτη! Κυριολεκτικά ένα αριστούργημα της φύσης το οποίο δημιουργήθηκε πριν εκατομμύρια χρόνια!

Σε απόσταση 25χλμ. περίπου από την πόλη της Δράμας, το σπήλαιο Αγγίτη, ή ακριβέστερα το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη ποταμού, είναι ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο της Δράμας, καθώς είναι το μόνο επισκέψιμο σπήλαιο στην Ευρώπη που διαρρέεται από ποτάμι, αλλά και το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου! Βρίσκεται στον δήμο Προσοτσάνης Δράμας, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού, όπου μέσα από τα έγκατα της γης πηγάζει ο παγωμένος ποταμός Αγγίτης.

Η ανακάλυψη…

Τo σπήλαιο ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 1978 από ομάδα Ελλήνων και Γάλλων σπηλαιολόγων, οι οποίοι ξεκινώντας από ορισμένα φυσικά φαινόμενα, υποστήριζαν ότι τα νερά των πηγών του ποταμού Αγγίτη πρέπει να περνούν από σπήλαιο. Για να το αποδείξουν επιχείρησαν κατάδυση με σκάφανδρα στις πηγές. Σε βάθος 7 μ. βρήκαν δίοδο προς το σπήλαιο. Αποκαλύφθηκε τεράστια στοά μήκους τουλάχιστον 500 μ. Η οροφή της είναι γεμάτη σταλακτίτες, ορισμένοι έχουν διάμετρο 2 μ. και φτάνουν ώς την επιφάνεια του νερού. Τα χρώματά τους καταπληκτικά, τα οποία οφείλονται στην ύπαρξη μεταλλευμάτων (μαγγάνιο, σίδηρος, χαλκός κ.ά.).

Η προϊστορία του σπηλαίου ξεκινά ήδη πριν από 30.000 χρόνια, ενώ οι ανασκαφές στο σπήλαιο και τη γύρω περιοχή, που έχουν ξεκινήσει απο το 1992, έχουν φέρει στο φως λίθινα εργαλεία και οστά προϊστορικών ζώων (ρινόκερου, μεγάκερου, μαμούθ), κάποια από τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Δράμας.

Στην «αίθουσα του τροχού», σε ένα μικρό πλάτωμα στην αριστερή όχθη του ποταμού ανακαλύφθηκαν λείψανα εγκαταστάσεων της Νεολιθικής Περιόδου (3.000 π.Χ.), ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει ένας υδροτροχός (αρχικά ήταν ξύλινος, αργότερα σιδερένιος), καθώς και ένα σύστημα αγωγών που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Εντυπωσιακή είναι η αίθουσα “Ακρόπολη”. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί σε ελληνικό σπήλαιο (μήκους 120, πλάτους 65 και ύψους 45 μέτρων), που εντυπωσιάζει με το μέγεθος, τον διάκοσμο, αλλά και το ποτάμι που τη διαρρέει, δημιουργώντας υπόγειες όχθες και βραχώδεις σχηματισμούς, συνθέτοντας ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Το σπήλαιο Μααρά είναι ανοικτό 365 μέρες το χρόνο. Το αντίτιμο για να επισκεφτείτε το αξιοποιημένο του κομμάτι είναι 6 ευρώ (φοιτητικό 3 ευρώ). Οι ώρες λειτουργίας για τη χειμερινή περίοδο είναι 10:30 – 17:00 από Δευτέρα έως Σάββατο και 10:00 – 16:30 τις Κυριακές και τις αργίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 25220 60460.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Δράμα, Μακεδονία, Ελλάς

Επισκεφτείτε επίσης την Ονειρούπολη από τις αρχές Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Η απόσταση της Δράμας από Θεσσαλονίκη είναι 145 χλμ

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στην περιοχή

Πατήστε εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση