Αν γνωρίζετε από τυριά, μάλλον θα έχετε γευτεί ή θα έχετε ακούσει για το φημισμένο Ελβετικό τυρί με την ονομασία Gruyere ( Γκρυγιέρ). Η Gruyere είναι ένα χωριό 1.800 περίπου κατοίκων με μεσαιωνική αρχιτεκτονική τοποθετημένο στους πρόποδες των Άλπεων και σε υψόμετρο 810 μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στη κοιλάδα του Άνω Σαρέν, στο νότιο τμήμα του καντονιού Φράιμπουργκ. Το έδαφός είναι ορεινό με πολλούς βοσκότοπους, με αποτέλεσμα να ευνοεί την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Έτσι η περιοχή, παράγει κυρίως διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και το περίφημο ομώνυμο τυρί. Οι κάτοικοι εκτός από την τοπική διάλεκτο, μιλούν επίσης γαλλικά. Το κυριότερο αστικό κέντρο της περιοχής είναι η Μπουλ (Bulle).

Η Gruyere απέχει 121 χλμ από τη Γενεύη και 56 χλμ από τη Λωζάνη. Έχει σπίτια του 15ου και του 17ου αιώνα, ενώ από πάνω του δεσπόζει το εντυπωσιακό κάστρο Château de Gruyères (Σατό ντε Γκρυγιέρ). Την Gruyere επισκέπτονται και τα περισσότερα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που έρχονται στην Ελβετία.

Eπισκεφτήκαμε μόνο το κάστρο, το οποίο δεσπόζει στο λόφο πάνω από το χωριό. Το χιονισμένο τοπίο, σε συνδυασμό με τη λιακάδα που συναντήσαμε, ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός, αλλά και η άψογα διατηρημένη εικόνα του κάστρου, συνέθεταν ένα ολοκληρωμένο και υπέροχο σκηνικό.

Το Κάστρο

Το Κάστρο είναι ένα από τα πιο διάσημα στην Ελβετία, και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εθνικά σημεία της Ελβετικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Χτίστηκε μεταξύ 1270 και 1282, με την τυπική τετράγωνη κάτοψη των οχυρώσεων στη Σαβοΐα. Σήμερα είναι ένα δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αφού εκτός από τα μουσεία και τα άλλα μεσαιωνικά κτίρια, υπάρχουν αρκετά καταστήματα για καφέ, φαγητό, πώληση τοπικών τυριών και σουβενίρ.

Το τυρί Gruyere

Το Gruyere είναι μια παραδοσιακή γραβιέρα ημιμαλακή. Το χρώμα του τυριού είναι πιο σκούρο κίτρινο σε σχέση με το Emmental, αλλά η υφή είναι πιο πυκνή και συμπαγής και ελαφρώς κοκκώδης. Αυτό το τυρί έχει μια μοναδική περιπλοκότητα στις γεύσεις που προσφέρει. Αρχικά είναι  φρουτώδες, ενώ αργότερα η επίγευση θυμίζει καρύδι.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ελβετία, Gruyere

H απόσταση της Γκρυγιέρ με τη Βέρνη είναι 65 χλμ

Στην Ελβετία ταξιδέψαμε το Δεκέμβριο του 2015

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στην Ελβετία

Αρκετές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

Η Ελβετία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση