Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Γκντανσκ….να εύχεσαι να είναι μακρά η διαμονή σου στον τόπο αυτό!

Γράφει η Όλγα Τζαρίδου, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

   Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η πόλη αυτή, που είναι το σπουδαιότερο λιμάνι της Πολωνίας και βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Μοτλάβα στις ακτές της Βαλτικής θάλασσας, παρουσιάζει πολυποίκιλο ενδιαφέρον!

   Αμφιταλαντευόμενη στον πολιτικό διάδρομο Πολωνίας και Γερμανίας απέκτησε ιδιόμορφη κουλτούρα, ενώ η σύγχρονη πόλη διαμορφώθηκε μετά το 1945.   Επίσης, αποτέλεσε τη γενέτειρα της “Αλληλεγγύης”, που συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ και την διάλυση του συμφώνου της Βαρσοβίας.

   Στις μέρες μας, το Γκντανσκ βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για ποιότητα ζωής, ασφάλεια και βιοτικό επίπεδο με το ιστορικό του κέντρο να θεωρείται εθνικό μνημείο της Πολωνίας.

    Η αρχιτεκτονική του φημισμένου αυτού τουριστικού προορισμού είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα Γερμανικής, Ολλανδικής και Γαλλικής αισθητικής, αφού οι κάτοικοι- όταν έκτισαν εκ νέου την πόλη μεταπολεμικά- δανείστηκαν στοιχεία άλλων χωρών για να αποστασιοποιηθούν από το γερμανικό προπολεμικό στοιχείο.

   Τα παραπάνω γίνονται αντιληπτά από τον ταξιδιώτη, που περπατώντας στην παλιά πόλη βλέπει να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του το κουβάρι της ιστορίας.

   Τα περισσότερα αξιοθέατα- παλιά κτήρια που ίσως είναι το πιο ζωντανό και πολύχρωμο κομμάτι της πόλης- θα τα βρείτε στη Μακρά Οδό και Μακρά Αγορά, που ουσιαστικά η μία είναι συνέχεια της άλλης και βρίσκονται μεταξύ της Χρυσής και Πράσινης Πύλης.  Θα νιώσετε, ίσως, δίπλα σας- χαμένη κάπου στον ρου της ιστορίας- την ανάσα των βασιλέων της Πολωνίας, αφού στο δρόμο αυτό πραγματοποιούσαν την “Βασιλική” διαδρομή όταν επισκέπτονταν την πόλη, εισέρχονταν δε στη Βασιλική Οδό από την πύλη Upland ( 16ου αι. ) που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της. Στολίζεται με τρία οικόσημα, μονόκερους, αγγέλους και λιοντάρια, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα την Πρωσία, την Πολωνία και το Γκντανσκ.

   Σε διάφορα σημεία της πόλης βρίσκεται η μασκότ, το μεταλλικό λιονταράκι Χεβέλιον, που πήρε το όνομά του από τον Πολωνό επιστήμονα Χεβέλιους.

    Η μεγαλόπρεπη Χρυσή Πύλη (17ου αι.) είναι ένα είδος αψίδας θριάμβου με διώροφη κιονοστοιχία, που στην κορυφή της είναι τοποθετημένα οκτώ αγάλματα που αντιπροσωπεύουν την ειρήνη, ελευθερία, πλούτο, φήμη, σοφία, ευσέβεια, δικαιοσύνη, συμφωνία.

    Μόλις ο επισκέπτης διαβεί την Χρυσή Πύλη, θα αντικρίσει τα έντονα χρώματα και τα περίτεχνα σχέδια στις προσόψεις των κτηρίων, που στέκονται αδελφωμένα το ένα πλάι στο άλλο .Πλακόστρωτοι δρόμοι, χώροι εστίασης, πλανόδιοι μουσικοί, ζωγράφοι, πωλητές δίνουν μία ακόμη όμορφη νότα στο ήδη παραμυθένιο τοπίο.

   Προχωρώντας, σειρά έχει το δημαρχείο, ένα επιβλητικό τούβλινο κτήριο, που στεγάζει το Μουσείο Ιστορίας. Εντυπωσιάζει η διακοσμημένη οροφή, όπου κυριαρχεί ένα οβάλ κεντρικό κομμάτι με τίτλο “Η δοξασμένη στιγμή της ένωσης του Γκντανσκ με την Πολωνία “. Διαθέτει ένα πύργο 82 μ., που  προσφέρει την καλύτερη θέα της αγοράς και της πόλης.

    Εκεί στην παλιά πόλη,  δεσπόζουσα και περιζήτητη για φωτογράφιση θέση κατέχει το χάλκινο συντριβάνι του Ποσειδώνα.

     Συνεχίζοντας την περιπλάνηση, την ματιά του ταξιδιώτη αιχμαλωτίζει ο καθεδρικός ναός της Αγ.Μαρίας (14ου αι.), ο μεγαλύτερος τούβλινος ναός του κόσμου, με αστρονομικό ρολόι που οι δείκτες του κινούνται κάθε μέρα λίγη ώρα πριν τις 12 το βράδυ.

     Βγαίνοντας από την Πράσινη Πύλη και βαδίζοντας δίπλα στον ψίθυρο του ποταμού Μοτλάβα, πιθανότατα θα ακούσετε τον ήχο από κάποιο ταμπούρλο, ίσως και να μαγευτείτε ανακαλώντας στη μνήμη σας το περίφημο “τενεκεδένιο ταμπούρλο” του Νομπελίστα Γκύντερ Γκρας κατά την εποχή του διφορούμενου πολιτικά Γκντανσκ.

   Έχοντας τον τίτλο της παγκόσμιας πρωτεύουσας του κεχριμπαριού, διαθέτει το ανάλογο μουσείο.

    Τέλος, μπορεί οι σελίδες από το βιβλίο της ιστορίας να γυρίζουν, το περιεχόμενο όμως δεν εξαφανίζεται αλλά μένει στη θύμηση , γι αυτό θεωρούνται άξια επίσκεψης ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου καθώς κι ένα τμήμα του τείχους του ναυπηγείου, όπου σκαρφάλωσε ο Λεχ Βαλέσα το 1980 στη διάρκεια απεργίας διαμαρτυρόμενος για το κομμουνιστικό καθεστώς .

   Τα δύο αυτά κομμάτια, που βρίσκονται κοντά στα κεντρικά γραφεία της “Αλληλεγγύης”, αν και μικρά κουβαλάνε μεγάλο ιστορικό φορτίο.

      Συμπερασματικά, αξίζει μία απόδραση στο διαμάντι της Βαλτικής, που ισοπεδώθηκε κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, αναδύθηκε όμως από τις στάχτες του και σήμερα μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη !

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Γκντάσκ, Πολωνία

Μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές πόλεις της Ευρώπης.

Στην Πολωνία ταξιδέψαμε το Αύγουστο του 2016 αλλά το Μάρτιο του 2024. Εκτός από το Γκντάσκ επισκεφτήκαμε την Κρακοβία και τη Βαρσοβία.

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Cosmorama travel

Αρκετές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

Η Πολωνία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση