Βιώνει, γράφει, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Η πόλη της Ξάνθης μπορεί να καυχιέται για πολλά πράγματα, μα αναμφισβήτητα το καμάρι της πόλης είναι η ξακουστή «Παλιά Πόλη» της. Με εμβληματικό και αρχοντικό στυλ, Δωρικά κοσμημένη και με την αρχιτεκτονική της παράδοσης, προσφέρει στον επισκέπτη μια υπέροχη εμπειρία να γυρίσει κυριολεκτικά πίσω στο χρόνο! Είτε την περπατήσετε ημέρα, είτε νύχτα, ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη, αποτελεί ένα υπέροχο νοητό αρχοντικό ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν που πέρασε αυτός ο τόπος!

Είναι απαραίτητος ένας μεγάλος περίπατος στα λιθόστρωτα στενά της Παλιάς Πόλης. Μια οπτική πανδαισία από εκπληκτικά παραδοσιακά κτίρια που αφηγούνται αλλοτινές εποχές, πλατειούλες, πλακόστρωτα δρομάκια, καγκελόφραχτα παράθυρα και σκαλοπάτια γεμάτα γλάστρες που ευωδιάζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Μικρά, ζεστά, όμορφα καφέ ή ταβερνάκια, όλα διακοσμημένα στο ύφος και τη φιλοσοφία της περιοχής, σας περιμένουν να χαλαρώσετε μετά τον περίπατό σας. Το Σεπτέμβριο διοργανώνονται οι περίφημες “Γιορτές Παλιάς Πόλης” με δεκάδες μουσικές, θεατρικές ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την περίοδο του Καρναβαλιού είναι και πάλι στο επίκεντρο διασκέδασης. Το χειμώνα και ειδικά με τους Χριστουγεννιάτικους στολισμούς, δίνει μια ακόμη πιο εντυπωσιακή εικόνα για τον επισκέπτη. Σε μια έκταση 380.000 τ.μ, υπάρχουν σήμερα 1.200 κτίρια, χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, ενώ τα 140 εξ αυτών θεωρούνται «πολύ αξιόλογα».

Η Παλιά Πόλη χτίστηκε το 1829 μετά τους σεισμούς, οι οποίοι ισοπέδωσαν τα πάντα. Την έχτισαν Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες, ενώ χαρακτηρίζεται από δαιδαλώδη μορφή των σοκακιών, γεμάτη από λαϊκότροπες  βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά,, εκκλησίες, αλλά και δυτικότροπα νεοκλασικά αρχοντικά, όπου διέμεναν κυρίως έμποροι καπνού. Το 1976 ανακηρύχθηκε σε προστατευόμενο οικισμό. Αξίζει να επισκεφτείτε στην Παλιά πόλη, τόσο το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, όσο και το Μουσείο Σκιάς. 

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Ιδρύθηκε από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ). Λόγω του μικρού χώρου που κατείχε και επειδή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκθεμάτων επεκτάθηκε στα αρχοντικά του Κουγιουμτζόγλου και Καλούδη στις αρχές του 19ου αιώνα. Το κτίριο που στεγάζεται αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής της Ξάνθης, που κατασκευάστηκε την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας από το 1830 και μετά. Ο εσωτερικός διάκοσμος, προκαλεί τις αισθήσεις και υπογραμμίζει το αισθητικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των κατοίκων. Οι τοιχογραφίες είναι από το 1880 με έργα Βαυαρών και Γερμανών. Στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης θα δείτε έναν θησαυρό καλαισθητικής παράδοσης, άρρηκτα δεμένο με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Επιδέξια σκαλισμένες κασέλες, γεωργικά εργαλεία, φορεσιές Θρακιωτών, Σαρακατσαναίων, Ποντίων, ιερά κειμήλια, κοσμήματα, υφαντά, τσεβρέδες, γραπτά ντοκουμέντα κτλ είναι μερικά από αυτά που θα δείτε.

Μουσείο Σκιάς

Το «Σπίτι της Σκιάς- The House of Shadow» δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα έργα σκιάς του καλλιτέχνη Τριαντάφυλλου Βαϊτση. Αποτελείται από δύο βασικούς χώρους: το εργαστήριο-πωλητήριο και την έκθεση. Στον εκθεσιακό χώρο, μπορεί κανείς να δει γλυπτά από σκουπίδια, τα οποία όταν φωτιστούν κατάλληλα παράγουν αναγνωρίσιμες μορφές σκιάς. Η γενικότερη φιλοσοφία των έργων αυτών προσεγγίζεται στη θεώρηση των αντικειμένων, των καταστάσεων, των γεγονότων από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η «απρόβλεπτη» σκιά κάθε έργου υποδεικνύει την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για να κατανοήσουμε οτιδήποτε μας προβληματίζει ή ακόμα και ότι θεωρούμε δεδομένο.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ξάνθη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Παλιά Πόλη

Προτιμήστε να την περπατήσετε νυχτερινές ώρες!

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα

Χρυσούπολη Καβάλας, Αλεξανδρούπολη