Η Eiserner Steg είναι μια σιδερένια πεζογέφυρα του ποταμού Μάιν (παραπόταμου του Ρήνου), η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Φρανκφούρτης και ενώνει τις περιοχές Fahrtor και Sachsenhausen.

Χτίστηκε το 1868 με έξοδα των Γερμανών πολιτών, ώστε να ενωθεί η μια άκρη της πόλης με την άλλη, αφού  το τότε Γερμανικό κράτος δεν αποφάσιζε να δαπανήσει χρήματα για αυτό το σκοπό. Το 1912 αντικαταστάθηκε με μια πιο βελτιωμένη κατασκευή. Τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ανατινάχτηκε, ενώ ξαναχτίστηκε πάλι το 1946. Η τελευταία πλήρης ανακαίνισής της πραγματοποιήθηκε το 1993.

Αυτό όμως που την κάνει ιδιαίτερη ειδικά για εμάς τους Έλληνες είναι μια μεγάλη και επιβλητική επιγραφή στην κορυφή της, που είναι γραμμένη στα αρχαία Ελληνικά ! Αναγράφει τους στίχους του Ομήρου από την Οδύσσεια (ραψωδία ά, στ. 183 ) όταν η θεά Αθηνά κατεβαίνει στην Ιθάκη με την μορφή του Μέντη για να παρακινήσει τον Τηλέμαχο να αναζητήσει τον πατέρα του, Οδυσσέα: «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» που σημαίνει «Πλέοντας μέσ’ το μελανό πέλαγος μ’ αλλόγλωσσους ανθρώπους». 

Αυτό το μικρό μα τόσο σημαντικό έργο που κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους, εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο Γερμανός καλλιτέχνης Hagen Bonifer. Η συγκεκριμένη ρήση του Ομήρου επιλέχθηκε συμβολικά, αφού  η γέφυρα Eiserner Steg  «ενώνει» δύο διαφορετικές περιοχές της Φρανκφούρτης, μια πόλη πολυπολιτισμική που η πλειοψηφία των κατοίκων της δεν έχει μητρική γλώσσα τη Γερμανική.

Επιπλέον η συγκεκριμένη γέφυρα έχει και χιλιάδες κλειδαριές διαφόρων μεγεθών και σχεδίων, που δηλώνουν το ” κλείδωμα της αιώνιας αγάπης” των ερωτευμένων.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Φρανκφούρτη Γερμανία

Γέφυρα Eiserner Steg

Ταξιδέψαμε τον Αύγουστο του 2020 και μείναμε λίγες ώρες στην πόλη.

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στη Γερμανία

Aegean Airlines

Η Γερμανία είναι μία (1) ώρα πίσω την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση