Αν στο λεξικό υπήρχε συνώνυμο του «σημείου συνάντησης ανθρώπων» ή για τους γαλλομαθείς «rendezvous», τότε η λέξη «Καμάρα» θα ήταν σίγουρα μέσα. Ότι ήταν κάποτε το φαρμακείο “Μπακάκος” στην Πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, κάτι παρόμοιο είναι η «Καμάρα» για τη Θεσσαλονίκη.

 Τα παλαιότερα χρόνια οι επαρχιώτες από Μακεδονία και Θράκη  που δεν γνώριζαν τα κατατόπια της Θεσσαλονίκης έδιναν ραντεβού στην Καμάρα για να μην χαθούν, ομάδες διαδηλωτών από εκεί ξεκινούν για τις πορείες τους, ενώ αποτελεί φοιτητική «σφηκοφωλιά» και σημείο εκκίνησης για την κάθοδό τους προς το παραλιακό μέτωπο μέσω του πεζόδρομου της οδού Δ. Γούναρη, γνωστή ως περιοχή «Ναυρίνου».

Η Καμάρα ή μάλλον πιο επίσημα η Αψίδα του Γαλερίου θεωρείται ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της πόλης από το οποίο θα περάσουν σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της πόλης.

Είναι ένα μνημείο Ρωμαϊκής μνημειακής αρχιτεκτονικής και ήταν αφιερωμένο στην νικηφόρα εκστρατεία του αυτοκράτορα Γαλέριου έναντι των Σασσανιδών της Περσίας και την κατάληψη της πρωτεύουσας τους Κτησιφών το 298 μX.

Ακριβώς λίγο πιο πάνω βρίσκεται η Ροτόντα, ένα θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, όμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης και προοριζόταν ως ναός του Διός. Την εποχή του Βυζαντίου μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων, ενώ μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, αφιερώθηκε προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

Συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης αλλά και είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα αυτή η περιοχή σφύζει από νεαρόκοσμο κυρίως φοιτητές οι οποίοι μένουν τριγύρω, ενώ έχει και πολλά καφέ-μπαρ προσαρμοσμένα σε αυτόν τον κόσμο. Πιο δίπλα θα δείτε τους Ιερούς Ναούς Παναγίας Δεξιάς και Υπαπαντής αλλά και τον μικροσκοπικό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Αφήστε μια απάντηση