Πάσχα στη Χίο 2025…

Κείμενο-φωτογραφίες: Αιμίλιος Τσαρουχάς

Το οικογενειακό μας ταξίδι ξεκίνησε την Μ. Παρασκευή αρκετά νωρίς, με πτήση από Θεσσαλονίκη για Χίο μέσω Αθηνών. Χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις, αν και περίοδος Πάσχα, φτάσαμε στο μικρό αεροδρόμιο του νησιού. Παραλάβαμε το αυτοκίνητο που είχαμε νοικιάσει και ξεκινήσαμε για τον Καρφά και το ξενοδοχείο ERYTHA Beach Resort 4* που θα μας φιλοξενούσε και για το οποίο είχε φροντίσει η Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χίου κυρία Μήτση Παϊδούση. Μας καλωσόρισε ο ευγενέστατος Διευθυντής κύριος Γιάννης Ελευθερίου και μας παρέδωσε τις κάρτες – κλειδιά. Το τρίκλινο δωμάτιο βρίσκονταν στην νέα πτέρυγα, ευρύχωρο, πεντακάθαρο, με όλα όσα μπορεί να χρειαστεί κάποιος για την άνετη διαμονή του και επιπλέον με ένα μεγάλο μπαλκόνι στο οποίο μπορούσες να καθίσεις και  να απολαύσεις την ησυχία και την εκπληκτική θέα και τον αέρα του ηλιόλουστου  Αιγαίου!

Χωρίς καθυστέρηση ξεκινήσαμε την περιήγηση στο νησί με κατεύθυνση στο περίφημο Πυργί το οποίο έχει ανακηρυχτεί Διατηρητέο Μνημείο . Μας έκανε εντύπωση η καθαριότητα σε όλη την διαδρομή των περίπου 25 χιλιομέτρων καθώς και το οδικό δίκτυο το οποίο είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση με καλό οδόστρωμα και ευρύχωρους δρόμους. Σίγουρα όμως,  χρειάζεται βελτίωση η σήμανση στους δρόμους όσον αφορά στην ενημέρωση για τους προορισμούς και για καλύτερο προσανατολισμό. Η πλοήγηση μέσω κινητού φάνηκε χρήσιμη αλλά και αυτή πολλές φορές δεν έδινε ικανοποιητικά αποτελέσματα. 

Πολύ σύντομα και χωρίς προβλήματα φθάσαμε στο Πυργί. Αφήσαμε το αυτοκίνητο πριν την είσοδο του χωριού, σε έναν Δημοτικό χώρο Στάθμευσης ο οποίος σίγουρα χρειάζεται αρκετή βελτίωση. Περπατήσαμε στα πλακόστρωτα και στενά σοκάκια  και θαυμάσαμε τα ενωμένα μεταξύ τους σπίτια αλλά και αυτό  που κάνει  το χωριό μοναδικό, δηλαδή την ασπρόμαυρη γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών ή όπως την λένε οι ντόπιοι Ξυστά. Μια τεχνική σκαλίσματος με το χέρι γεωμετρικών μοτίβων σε άσπρο και μαύρο την οποία μας εξήγησε με λεπτομέρεια και περισσό ενθουσιασμό ο αγαπητός  Γιάννης Μπενέτος, τεχνίτης του ξυστού και ζωγράφος τοπίων. Στο Πυργί σώζονται πολλά ιστορικά μνημεία. Εντύπωση μας έκανε ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένος το 1694.

Αναχωρήσαμε  για τα Μεστά ένα πολύ καλά διατηρημένο καστροχώρι της βυζαντινής περιόδου (12ος – 15ος αιώνας) που και αυτό έχει ανακηρυχθεί  διατηρητέο, χτισμένο με γκρίζα πέτρα με πετρόστρωτους, στενούς και σκεπασμένους με καμάρες δρόμους για προστασία από τις συχνές επιδρομές των πειρατών και των Τούρκων, στολισμένους  με κίτρινα, μοβ, κόκκινα και πορτοκαλί άνθη. Εκεί κοντά και ο Λιμένας των Μεστών με 12 δρομολόγια ημερησίως  για πολλούς προορισμούς. 

Για ξεκούραση μας φιλοξένησε η πανέμορφη και γεμάτη τουρίστες από όλο τον κόσμο κεντρική πλατεία. Εκεί απολαύσαμε την φρέσκια και αφιλτράριστη Μπύρα Χίου και μείναμε εντυπωσιασμένοι από την γεύση και την ποιότητά της.

Επιστροφή και ξεκούραση στο ξενοδοχείο. Το βράδυ επιλέξαμε να παρακολουθήσουμε  την Λειτουργία του Επιταφίου θρήνου στην Ιερά Μητρόπολη Χίου. Με κατάνυξη και μαζί με μεγάλο πλήθος πιστών συνοδεύσαμε  την περιφορά του Επιταφίου διαμέσου της παραλιακής οδού προς την πλατεία Νικολάου Πλαστήρα όπου και πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση των Επιταφίων των κεντρικών Συνοικιών της πόλης.

Το  Μ. Σάββατο αφού απολαύσαμε το πλούσιο πρωινό του ξενοδοχείου μας κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης όπου και περπατήσαμε για πολλές ώρες στους δρόμους αλλά και στον πεζόδρομο και εντυπωσιασθήκαμε από την πλούσια αγορά και την ποιότητα των προϊόντων.  Ιδιαίτερη όμως αναφορά πρέπει να κάνουμε στην ευγένεια και την προθυμία των ανθρώπων που συναντήσαμε όποτε χρειάστηκε να ζητήσουμε πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες που συλλέξαμε μας οδήγησαν στο να μην επιλέξουμε να κάνουμε Ανάσταση στον  Βροντάδο  όπου θα εκτυλίσσονταν το μοναδικό έθιμο του ρουκετοπολέμου μετά την Ανάσταση  με τις χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες να εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο. Όχι διότι δεν νιώθαμε ασφαλείς, αλλά διότι θα χρειάζονταν πολύς χρόνος για την προσέγγιση στο ασφαλές μέρος, που θα μας έδινε και πολύ καλύτερη θέα, αλλά και ακόμα περισσότερος για να επιστρέψουμε στο σημείο εκεί όπου θα είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο. Ετσι επιλέξαμε να ακούσουμε το Χριστός Ανέστη στην Νέα Μονή στο μοναστηριακό  αυτό συγκρότημα, το επιφανέστερο μνημείο των μεσαιωνικών χρόνων στη Χίο, που ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αι. με αυτοκρατορική χορηγία. Η ίδρυση της μονής συνδέεται με μοναστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία στη θέση όπου κτίσθηκε το Καθολικό είχε βρεθεί από τρεις Χιώτες ασκητές θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κρεμασμένη σε κλάδο μυρσίνης. Η Νέα Μονή, λόγω της εξαιρετικής της σημασίας από την άποψη της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής, έχει αποτιμηθεί “ως ίσον ταίς πρωτίσταις οικοδομαίς των επτά θαυμάτων”.  Κτίσθηκε επάνω στο Προβάτειο Ορος στη μέση του σχηματισμού της νήσου σε σχήμα Χ από τον Κωνσταντίνο το Μονομάχο.  Eχει χαρακτηρισθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO. Όπως εμείς έτσι και αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και ζευγάρια όλων των ηλικιών επέλεξαν την Νέα Μονή, προφανώς λόγω της πολύ “ήσυχης” Ανάστασης εξαιτίας της μη ρίψης βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων αφού άλλωστε βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος.

 

Κυριακή του Πάσχα, αφιερώσαμε την ημέρα για περιήγηση στον Κάμπο Χίου που έχει κηρυχθεί  Ιστορικός Τόπος και Παραδοσιακός Οικισμός, προστατευόμενος από το ΥΠ.ΠΟ. Η ιδιαίτερη τοπική αρχιτεκτονική του Κάμπου δεν αφήνει κανέναν  ασυγκίνητο. Πελώριες αυλόπορτες,  βοτσαλωτές αυλές,  ψηλοί τοίχοι περιφράξεων από Θυμιανούσικη πέτρα (η θυμιανούσικη πέτρα ή αλλιώς ξυλόπετρα λόγω των ρόζων που εμφανίζει, είναι πωρόλιθος στις αποχρώσεις του κόκκινου από λατομεία στα Θυμιανά )   είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν ασύγκριτη μοναδικότητα στο οικισμό. Δυστυχώς, λόγω της ημέρας δεν ήταν ανοιχτά  τα αρχοντικά του Κάμπου που είναι επισκέψιμα για το κοινό και έτσι χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια περιήγηση στο χρόνο. Όμως αποζημιωθήκαμε από τις μυρωδιές των εσπεριδοειδών από τα μυροβόλα περιβόλια που μας περικύκλωναν σε όλη μας την περιήγηση. Απολαύσαμε το πλουσιότατο Πασχαλινό τραπέζι στο ξενοδοχείο μας και μετά από  την απαραίτητη μεσημεριανή μας ξεκούραση πήγαμε στο λιμάνι της Χίου για την απογευματινή μας βόλτα. Τακτοποιημένα και καθαρά όλα τα καταστήματα φιλοξενούσαν τους αναρίθμητους τουρίστες οι οποίοι απολάμβαναν τον καφέ τους, συνοδεία τοπικών προϊόντων και νοστιμιών.

Την Δευτέρα του Πάσχα ξεκινήσαμε για προσκύνημα στην Αγία Μαρκέλλα την Θαυματουργή  και προστάτιδα της Χίου. Ο Ιερός ναός σχετικά μικρός και καλοδιατηρημένος γεμάτος τάματα, με μεγάλη αυλή με δέντρα και παγκάκια από κάτω όπου μπορείς να ξεκουραστείς. Το όνομα της Αγίας φέρει επίσης ο Σύλλογος Χίων Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατ’ έτος εορτάζει τη μνήμη της στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει και μαρμάρινο προσκυνητάρι με την εικόνα της λαοφιλούς Αγίας της Χίου, χρονολογούμενη από το 1919. Οι Χιώτες της Αμερικής μερίμνησαν για τη διάδοση της χάρης της στον νέο τόπο, όπου εγκαταστάθηκαν.  Έτσι με πρωτοβουλία και δαπάνη του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα” ανεγέρθηκε το 1979 στο Upstate της Νέας Υόρκης σε ιδιόκτητο κτήμα του Συλλόγου Ιερός ναός επ’ ονόματι της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος. Η μνήμη της γιορτάζεται στις 22 Ιουλίου.

Κατά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο επισκεφθήκαμε και τον Αγιο Αιμιλιανό  Κυζίκου τον επίσης Θαυματουργό αφού σύμφωνα με τη Χιακή παράδοση θεραπεύει, εκτός από τα άλλα νοσήματα, και την αφωνία των νηπίων. Γι’ αυτό και οι γονείς έκαναν τάματα στον άγιο για να θεραπεύσει τα παιδιά, τα οποία καθυστερούσαν να μιλήσουν ή έχαναν τη φωνή τους από φόβο ή από κάποια ασθένεια. Μαρτυρούνται μάλιστα πάμπολλα θαύματα, τα οποία έχει επιτελέσει ο Αγιος με τη χάρη του Θεού, αφού πολλά είναι τα παιδιά που επανέκτησαν τη φωνή τους.

Η επόμενη μέρα, Τρίτη του Πάσχα, ξεκίνησε νωρίς με θαυμάσια  ανατολή του ήλιου την οποία απολαύσαμε στο δρόμο για το αεροδρόμιο όπου μετά τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου μπήκαμε στο αεροπλάνο της Olympic που θα μας ταξίδευε στην Αθήνα και από εκεί με μικρή αναμονή για την Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκληρώθηκε το σύντομο αλλά ιδιαίτερα ευχάριστο 4ημερο του Πάσχα στην μυροβόλο και πανέμορφη Χίο. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα και σας προτρέπουμε να οργανώσετε το ταξίδι σας το συντομότερο δυνατό!

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Χίος

Μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία για όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

IOLE Travel (Λαγκαδάς) Πατήστε στο εικονίδιο για μελλοντικές εκδρομές του γραφείου

Πέντε ημέρες επίσκεψης είναι μια καλή αρχή για να πάρετε μια πρώτη γεύση του προορισμού.