Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Καλός και ο Πύργος του Άϊφελ, περίφημη και λαμπερή η Λεωφόρος Σανζ Ελιζέ, ωραία και τα ακριβά καλοστολισμένα πολυκαταστήματα του ιστορικού κέντρου, αλλά επίσκεψη στο Παρίσι χωρίς ένα πέρασμα από τη γραφική Μονμάρτη  είναι μάλλον ταξιδιωτικό ατόπημα.  Αυτός ο λόφος ύψους 130 μέτρων, φιλοξενεί μία από τις γραφικότερες συνοικίες του Παρισιού, αλλά και την εκκλησία Σακρ Κερ ή «Βασιλική της Ιερής Καρδίας») η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1876.

Η Μονμάρτη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, ανήκει στο 18ο διαμέρισμα (18e Arrondisement) και οφείλει το όνομά της, κατ΄ άλλους στο μαρτύριο του Γάλλου επισκόπου Saint Denis, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στην κορυφή του λόφου το 250 μΧ. («βουνό του μάρτυρα» Mont des martyrs), ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι προήλθε από το “Mont de Mars, (όρος του Άρη), σύμφωνα με αναφορά στην παρουσία ενός ναού αφιερωμένου στον Άρη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Αυτός λόφος έζησε στιγμές δόξας από το 19ο αιώνα, όπου έγινε δημοφιλής περιοχή κατανάλωσης αλκοόλ και «κακόφημων» μπαρ για τους Παριζιάνους, οι οποίοι ερχόταν εδώ πολύ συχνά για να απολαύσουν οτιδήποτε απαγορευμένο…!

Στους πρόποδες βρίσκεται και η συνοικία Πιγκάλ, γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή. Φυσικά η Μονμάρτη ήταν ο τόπος όπου συγκεντρωνόταν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως, ο Τουλούζ Λωτρέκ, Βαν Γκογκ, Μοντιγκλιάνι, Πικάσο, Ντεγκά κτλ, ενώ σήμερα στην πλατεία Τερτρ, περιμένουν τους τουρίστες δεκάδες ζωγράφοι για πουλήσουν τα έργα τους, ή να φιλοτεχνήσουν πορτρέτα.

Η Μονμάρτρη προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, είναι διατηρημένη αρκετά καλά, με στενούς λιθόστρωτους δρόμους, γραφικά καταστήματα, και φυσικά τους πλανόδιους ζωγράφους. Η θέα προς το Παρίσι αλλά και η «ερωτική ατμόσφαιρα» που αιωρείται, ξυπνάει συναισθήματα ερωτευμένων και μη. Τα ακόμη καλύτερα είναι στους πρόποδες του λόφου όπου οι περισσότεροι δρόμοι είναι γεμάτοι γραφικά μπιστρό ή άλλα καταστήματα για να γευματίσετε ή να ψωνίσετε οτιδήποτε, με πιο ζωντανή κατά τη γνώμη μας  την οδό Rue des Abbesses. Για την πρόσβασή σας επιλέξτε το μετρό, το τελεφερίκ αν βαριέστε να περπατήσετε την ανηφόρα ( 1,90 ευρώ ανά διαδρομή) ή τα πόδια σας.

Info…

Στο Παρίσι ταξιδέψαμε με τον Ταξιδιωτικό Οργανισμό Zorpidis Travel Services ο οποίος έχει έτοιμα διάφορα εκδρομικά πακέτα όλη την περίοδο του χρόνου και πετάξαμε με την Aegean Airlines.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Παρίσι, Γαλλία

Ταξίδεψα αρχές Δεκεμβρίου του 2018

Μονμάρτη

Επισκεφτείτε την οποιαδήποτε εποχή του χρόνου έστω για βόλτα.

Zorpidis Travel Services

Aegean Airlines

Η Γαλλία είναι μια (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση