Γράφει και φωτογραφίζει o Πάνος Γεωργιάδης

Μία ημέρα στα Τίρανα!

Πόσο πολύ έχει αλλάξει αυτή η πόλη…;

Τα Τίρανα τα είχα επισκεφτεί πρώτη φορά το 2011, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την τότε απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης-Τιράνων με την Ολυμπιακή αεροπορία. Ένα δρομολόγιο που δυστυχώς δεν κράτησε για πολύ…

Μου είχε κάνει αρχικά τρομερή εντύπωση, το ολοκαίνουργιο τότε αεροδρόμιο της πόλης. Φαινόταν από τότε πως οι Αλβανοί είχαν πάρει πολύ σοβαρά την «ένταξή τους» στο σύγχρονο κόσμο μετά από δεκάδες χρόνια απομόνωσης και καταπίεσης σε ένα άκρως δικτατορικό καθεστώς.

Η έκπληξή όμως, συνεχίστηκε και μέσα στην πόλη όπου βλέπαμε μια πόλη να μεταμορφώνεται σταδιακά, με σύγχρονα μαγαζιά, αλλαγή νοοτροπίας, ενώ σχεδόν όλοι μιλούσαν Ελληνικά!

Μετά από δεκατρία και πλέον χρόνια, τον Ιανουάριο του 2024 βρεθήκαμε ξανά στην πόλη των Τιράνων, όπου θα αφιερώναμε μια ολόκληρη ημέρα. Και κυριολεκτικά «τρίβαμε τα μάτια μας» με όλα όσα βλέπαμε!

Τα Τίρανα άλλαξαν, αλλάζουν και είμαι σίγουρος πως θα αλλάζουν συνέχεια. Δεν το βλέπεις απλά στα κτίρια και τις υποδομές. Το βλέπεις στα βλέμματα  των ανθρώπων της πόλης και ειδικά των νέων…

Οι Αλβανική νεολαία δείχνει το δρόμο προς το μέλλον της χώρας τους… Ένα μέλλον αισιόδοξο, με ανάπτυξη, ελευθερία, δουλειές, προοπτική. Οι «παλιοί» λογικά δυσανασχετούν και αντιδρούν αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω στην Αλβανία… Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Από που να ξεκινήσω…;

Πλατεία Skënderbeu

Ξεκινήστε την περιήγησή σας στην πόλη με αρχικό σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία των Τιράνων την Σκεντέρμπεη (Skënderbeu). Είναι η κύρια πλατεία στο κέντρο των Τιράνων, όπου πήρε το όνομά της από τον αλβανό εθνικό ήρωα Gjergj Kastrioti Skënderbeu.  Το Μνημείο του Σκεντέρμπεη δεσπόζει στην πλατεία.

H ανακατασκευή της πλατείας παραδόθηκε στο κοινό τον Ιούνιο του 2017. Για την κατασκευή της εργάστηκαν περίπου 950 άνθρωποι και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κατασκευαστικά έργα στην πόλη, που άλλαξε την όψη του κέντρου της αλβανικής πρωτεύουσας. Η νέα πλατεία αποτελεί μία «ανάσα πρασίνου» για την πόλη. Είναι διακοσμημένη με δέντρα και φυτά και σχεδιασμένη έτσι ώστε να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, με ζώνη έκτασης 41.000 τετραγωνικών μέτρων αποκλειστικά για πεζούς και υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Που να περπατήσω…;

Περπατήστε το Rinia Park ένα όμορφο και καλοφτιαγμένο πάρκο, για χαλάρωση, περίπατο ή καφέ και συνεχίστε στον πεζόδρομο Murat Toptani με αρκετά καφέ ενώ λίγο πιο πάνω θα βρείτε την παραδοσιακή ΄και πιο «λαϊκή» αγορά των Τιράνων πέριξ της πλατείας Shesi Avni Rustemi .Αν θέλετε μοντέρνα καφέ, εστιατόρια, μπαράκια, τότε θα βρείτε πολλά στην οδό Ruga Ibrahim Rugova στην πλευρά κάτω από την Πυραμίδα.

Τι να δω…;

Η Πυραμίδα των Τιράνων είναι πρώην μουσείο που άνοιξε το 1988 και έγινε συνεδριακό κέντρο το 1991 μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως βάση του ΝΑΤΟ. Το 2018, αποκαλύφθηκε ένα νέο έργο που θα μετατρέψει την πυραμίδα σε κέντρο πληροφορικής για νέους για δημιουργικές τεχνολογίες με εστίαση στον προγραμματισμό υπολογιστών, τη ρομποτική και τις νεοφυείς επιχειρήσεις με το όνομα TUMO Center Tirana. Η ανακαινισμένη δομή, άνοιξε για το κοινό τον Μάιο του 2023.

Κάστρο των Τιράνων, (Keshtjella e Tiranës), ο ιστορικός πυρήνας της πρωτεύουσας γύρω από την Οδό Μουράτ Τοπτάνι.

Πύργος Ρολογιού των Τιράνων και το γειτονικό Εθνογραφικό και Μουσείο Ρολογιών των Τιράνων.

Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου των Τιράνων

Τζαμί Ετέμ Μπέη (1789-1823)

Γέφυρα των Βυρσοδεψών (Ura e Tabakëve). Πέτρινη πεζογέφυρα της Οθωμανικής περιόδου του 18ου αιώνα, χτισμένη κοντά στο Τζαμί των Βυρσοδεψών. Αποτελούσε τμήμα του Δρόμου του Αγίου Γεωργίου, που συνέδεε τα Τίρανα με τα ανατολικά υψίπεδα.

Μεγάλο Πάρκο, στην Τεχνητή Λίμνη

Λεωφόρος Ντεσμορέτ ε Κομπίτ (Εθνομαρτύρων), πανοραμική λεωφόρος, κατασκευασμένη από τους Ιταλούς

Μπλόκου, η περιοχή νυχτερινής ζωής της πόλης

Όρος Ντάιτι, που δεσπόζει πάνω από την πόλη, προσβάσιμο με τελεφερίκ

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Τίρανα, Αλβανία

Ταξίδεψα το 2011 και 2024

Πατήστε στο εικονίδιο για πρόγνωση καιρού

Η χώρα είναι σχετικά οικονομική αλλά συνεχώς ανεβάινει το επίπεδο ζωής όπως και οι τιμές. Νόμισμά της είναι το ΛΕΚ. Η συνεννόηση έγινε κυρίως στα ελληνικά αφού πάντα βρισκόταν κάποιος πρόθυμος να μας βοηθήσει, ο οποίος είχε ζήσει στη χώρα μας και μιλούσε γι’ αυτή με τα καλύτερα λόγια.

Στην Αλβανία μπορείς να πας με τρεις τρόπους : οδικώς μέσω Κρυσταλοπηγής ή Κακκαβιάς, ακτοπλοϊκώς από την Κέρκυρα και αεροπορικώς με απευθείας σύνδεση από την Αθήνα.

Olympic Air

Η Αλβανία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση