Αμβέρσα! Κάποια ταξιδιωτικά «διαμάντια» είναι παντοτινά!

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Όταν επισκέπτομαι μία πόλη, πάντα θέλω να της βάλω έναν άτυπο τίτλο. Ο οποίος θα χαρακτηρίζει την ψυχή της, την οικιστική αρχιτεκτονική, αλλά και τη φιλοσοφία και τρόπο ζωής των κατοίκων της.

Για την Αμβέρσα ο τίτλος βγήκε αβίαστα… Ένα «διαμάντι» παντοτινό, που έλεγε και ο τίτλος της ταινίας του James Bond. Ένα «διαμάντι», τόσο μεταφορικά λόγω του πολιτιστικού θησαυρού που προσφέρει σε κάθε επίπεδο, όσο και πραγματικά αφού διατηρεί μέχρι και σήμερα την παράδοση της ως ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα εμπορίου διαμαντιών στον κόσμο.

Η Αμβέρσα γενικά

Η Αμβέρσα ή Αντβέρπη ( Στα Φλαμανδικά: Antwerpen, και Γαλλικά Anvers) είναι μια από πιο σημαντικές και ομορφότερες πόλεις του Βελγίου, καθώς και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη Φλάνδρα. Ο πληθυσμός της υπολογίζεται στους 510.000 κατοίκους περίπου.

Η πόλη είναι χτισμένη σε στρατηγικό σημείο και στις όχθες του ποταμού Σχέλντε στη βόρεια παράκτια περιοχή της χώρας, ενώ συνδέεται με τη Βόρεια θάλασσα μέσω των εκβολών του δυτικού Σχέλντε (Βεστερσχέλντε, Westerschelde). Το λιμάνι της Αμβέρσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κατατασσόμενο ανάμεσα στα 20 πρώτα παγκοσμίως και 3ο στην Ευρώπη.

Η Αμβέρσα ήταν σημαντική πόλη των Κάτω Χωρών τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά, ιδιαίτερα πριν την ισπανική λεηλασία της του 1576 κατά την Ολλανδική Επανάσταση. Οι κάτοικοι της πόλης αποκαλούνται περιπαικτικά Sinjoren, προσωνύμιο προερχόμενο από την ισπανική λέξη señor (κύριος, άρχοντας) αναφερόμενη στους Ισπανούς ευγενείς που ηγεμόνευαν την πόλη κατά τον 17ο αιώνα.

Με πλούσια ιστορία, εντυπωσιακά αξιοθέατα, μοναδικό πολιτισμό και συναρπαστικά διαμάντια, η Αμβέρσα αποτελεί προορισμό που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν. Κατά την Αναγέννηση, η πόλη ανθούσε ως κέντρο τέχνης και πολιτισμού, με μεγάλη επιρροή στην περίοδο της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής.

 Τι να δω:

Η Αμβέρσα είναι από αυτούς τους προορισμούς που θα εκπλήξουν ευχάριστα ή μάλλον καλύτερα θα σας ενθουσιάσουν! Αν είστε τυχεροί και δεν βρέχει, ξεκινήστε την ανακάλυψη της πόλης από το πιο εμβληματικό κτίριο που είναι ο περίφημος σιδηροδρομικός σταθμός, όπου αναφερθήκαμε εκτενώς σε άλλη ανάρτηση (  Δείτε εδώ https://www.facebook.com/boardingpassport/posts/pfbid029Yumnng1A9reSJTnDcpnbzSMnXev4LNPeSLFFqH4ynGRCoPWQeiM3e81nSQCbFqRl

Α. Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός (Antwerpen-Centraal): Σχεδιάστηκε από τον Λουί Ντελασενζερί (Louis Delacenserie) και ολοκληρώθηκε το 1905. Διαθέτει δύο μνημειακές προσόψεις σε στυλ νεο-μπαρόκ και ένα μεγάλο θόλο από μέταλλο και γυαλί (60 μ.). Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με επίχρυσα και μάρμαρο.

Β. Εμπορικός πεζόδρομος Leysstraaar . Σε αυτόν τον τεράστιο πεζόδρομο  αλλά και τα γύρω στενάκια του, θα δείτε πολύ κόσμο ( μέχρι το απόγευμα όμως για να μην ξεχνιόμαστε…), αλλά και θα ψωνίσετε ότι τραβάει η ψυχή σας. Κάντε μια στάση στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο Stadsfeestzaal, που είναι ένα νεοκλασικό κτίριο του 1908. Μπείτε επίσης στο παλιό Χρηματιστήριο το οποίο χτίστηκε το 1531 και θεωρήθηκε ως έμπνευση για άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου. Το πρώτο κτίριο στο ύστερο γοτθικό στιλ της Brabant χρονολογείται από το 1531.

Γ. Συνοικία των Διαμαντιών

Στη μητρόπολή των διαμαντιών, υπάρχει μια γειτονιά όπου σε μήκος δύο χιλιομέτρων και το δρόμο Pelikaanstraat στην εβραϊκή συνοικία, θα βρείτε εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- καταστήματα, τεχνίτες, εμπόρους, διάφορες φίρμες, που δραστηριοποιούνται γύρω από την επεξεργασία του πολύτιμου λίθου. Η Αμβέρσα φιλοξενεί, επίσης, το μεγαλύτερο μουσείο διαμαντιών στον κόσμο, το «Diamant Museum».

Δ. Κάστρο Steen

Στις όχθες του ποταμού, το «Steen», γνωστό και ως το Πέτρινο Κάστρο είναι ένα μικρό φρούριο ηλικίας 800 ετών, το οποίο χρησίμευε ως το σπίτι του δημίου της Αμβέρσας και περιλάμβανε την εκκλησία του «St. Walpurgis», ένα δικαστήριο, μια αποθήκη και αρκετά άλλα κτήρια.

Ε. Πλατεία Grote Markt

Σε αυτή την πλατεία αλλά και τα γύρω γραφικά στενάκια, χτυπά η τουριστική καρδιά της πόλης! Περπατήστε ασταμάτητα, χαθείτε, περιπλανηθείτε, δειπνήστε ή πιείτε τον καφέ σας σε ένα από εκατοντάδες γραφικά εστιατόρια ή καφέ. Εμβληματικό το Δημαρχείο με σημαίες όλων των κρατών να κυματίζουν.

Άλλα σημεία:

Η Αμβέρσα είναι γεμάτη ζωντανή πολιτιστική σκηνή, με μουσεία, γκαλερί τέχνης και θέατρα. Το “Μουσείο aan de Stroom” (MAS) αναδεικνύει τη σύνδεση της πόλης με τον κόσμο μέσα από εκθέσεις που εξερευνούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της Αμβέρσας.

Συνοψίζοντας, η Αμβέρσα αποτελεί έναν προορισμό με εκπληκτική ιστορία, εντυπωσιακά αξιοθέατα, μια μακρά παράδοση στο εμπόριο διαμαντιών και ένα ζωντανό πολιτισμό. Η πόλη αντιπροσωπεύει μία συναρπαστική σύγκλιση παρελθόντος και παρόντος, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες της.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Αμβέρσα , Βέλγιο

Ταξίδεψα τον Ιούλιο του 2023

Ιδανική πόλη για περιπάτους, μικρές κρουαζιέρες, ποδηλασία κ.α.

Δύο-τρεις ημέρες σας φτάνουν να την ανακάλυψετε.

Απευθυνθείτε στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα

Aegean Airlines ( μέσω Βρυξελλών, Άμστερνταμ, Ντίσελντορφ)

Το Βέλγιο είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση