Μια ημέρα στο Μάαστριχτ!

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Την πόλη του Μάαστριχτ, λογικά θα την έχετε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή σας, αλλά μάλλον δεν θα την έχετε επισκεφτεί οι περισσότεροι. Ίσως γιατί τα περισσότερα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία δεν την επιλέγουν στα εκδρομικά τους προγράμματα αν ταξιδεύετε οργανωμένα, ή γιατί δεν έχει την προβολή που της αξίζει.

Τη θεωρώ μια από τις ομορφότερες -μεσαίου μεγέθους- πόλεις της Ευρώπης και σας προτείνω να την επισκεφτείτε οπωσδήποτε κάποια στιγμή στη ζωή σας. Και δεν θα το μετανιώσετε! Βολεύει συνδυαστικά αν βρίσκεστε στις Βρυξέλλες αφού απέχει μόλις 75 χλμ από την πρωτεύουσα του Βελγίου, ενώ η απόσταση από Άμστερνταμ είναι στα 180 χλμ. Η ιστορική Λιέγη απέχει μόλις 25 χλμ. Πολύ κοντά είναι επίσης οι μεγάλες Γερμανικές πόλεις Ντύσελντορφ, Κολωνία και Βόννη στα 80-100 χλμ περίπου.

Η πόλη

Μια ολόκληρη ημέρα είναι αρκετή για να ανακαλύψετε αυτή την ενδιαφέρουσα και τόσο όμορφη πόλη της Ολλανδίας. Αν έρχεστε από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, πάρτε τον κεντρικό δρόμο Stationstraat και συνεχίστε στον Wycker Brugstraat. Βρίσκεστε ήδη σε μια πολύ ζωντανή και κομψή γειτονιά την Wyck. Μια περιοχή ιδανική για περιπάτους, ποδηλασία αλλά κυρίως ψώνια και φαγητό.

Διασχίστε τη γέφυρα Sint Servassburg, η οποία είναι η παλαιότερη σε όλη την Ολλανδία και ήδη φτάσατε στο ιστορικό κέντρο του Μάαστριχτ! Μια πόλη κυριολεκτικά να την πιεις το ποτήρι, ειδικά αν έχει καλό καιρό. Γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, περιποιημένες πλατείες, εμβληματικά ιστορικά κτίρια, καταπράσινα πάρκα και μεσαιωνικά μνημεία, αλλά και πολλά άλλα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, απλά θα σας εντυπωσιάσουν!

Η μεγάλη και κεντρική πλατεία είναι αυτή που φιλοξενεί και το Δημαρχείο (Stadhuis van Maastricht στο κέντρο της, ενώ θα βρείτε στη διαδρομή σας, πολλές μικρότερες και πιο γραφικές πλατείες, για να πιείτε τον καφέ ή τη μπύρα σας, ενώ μια πλατεία για φαγητό είναι και η Onze Lieve Vrouweplein.

Με ενδιαφέρον για να τον περπατήσετε είναι και ο δρόμος Stokstraat, ο οποίος αποτελεί ένα από τους πιο παλιούς δρόμους του Μάαστριχτ, όπου θα βρείτε πολυτελή καταστήματα μόδας αλλά και καφέ, μπυραρίες ή παραδοσιακά εστιατόρια.

Χριστούγεννα στο Μάαστριχτ

Τα Χριστούγεννα η πόλη γίνεται φυσικά ακόμη πιο όμορφη, λαμπερή και γιορτινή! Η χριστουγεννιάτικη αγορά Magisch Maastricht στο κέντρο της πόλης, ανοίγει επίσημα την 1η Δεκεμβρίου και διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η ατμόσφαιρα είναι απλά μαγική, με υπέροχους στολισμούς, δωράκια και φυσικά απίθανες λιχουδιές!

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που έλαβε το όνομά της από την πόλη Μάαστριχτ στην οποία υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου του 1992, αποτελεί την τρίτη κατά σειρά θεμελιώδη συνθήκη με την οποία ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύγχρονος θεσμός, ύστερα από τη Συνθήκη της Ρώμης και την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (1986). Βέβαια στην εξέλιξη αυτή του θεσμού αυτού υπήρξαν και πολλές άλλες επιμέρους συνθήκες, που, αν και μη θεμελιώδεις, συνέβαλαν ουσιαστικά στην πορεία και την εξέλιξη της ΕΕ. Εκ μέρους της Ελλάδας υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ευθύμιο Χριστοδούλου.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Μάαστριχτ. Ολλανδία

Ταξίδεψα τον Ιούλιο του 2023

Ιδανική πόλη για περιπάτους, μικρές κρουαζιέρες, ποδηλασία κ.α.

Μία ημέρα σας φτάνει να την ανακάλυψετε.

Απευθυνθείτε στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα

Aegean Airlines ( μέσω Βρυξελλών, Άμστερνταμ, Ντίσελντορφ)

Η Ολλανδία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση