Όχι πως το υπόλοιπο κομμάτι της χώρας είναι θορυβώδες και «ψεύτικο», αλλά σε αυτή την πόλη θα βιώσετε σε μεγάλο βαθμό την αυθεντική και ήρεμη εκδοχή της χώρας του Μεξικού.

 Υπάρχουν διάφοροι χαρακτηρισμοί που εκφράζουν την εικόνα που βγάζει η Μέριδα. Η πιο γνωστή είναι η «Λευκή πόλη» ( La Ciudad Blanca ), αν και η ακριβής προέλευση των λέξεων δεν είναι ξεκάθαρη.

Ορισμένες εξηγήσεις περιλαμβάνουν τις μεγάλες ποσότητες ασβεστόλιθου που υπάρχουν στην περιοχή,  το κοινό χρώμα των παλιών κτηρίων που ήταν βαμμένα και διακοσμημένα κυρίως στα λευκά, κάποιες άλλες στην ενδυμασία των κατοίκων ή στο γεγονός ότι οι κάτοικοι διατηρούσαν  και συνεχίζουν να διατηρούν την πόλη ιδιαίτερα καθαρή.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τη χαρακτηρίζουν «ήσυχο παράδεισο», «γαλήνια» κτλ αλλά ταυτόχρονα και «κοσμοπολίτισσα», κάτι στο οποίο συμφωνούμε απόλυτα κι εμείς με όλα όσα είδαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας. Ταυτόχρονα θεωρείται μια από πιο ασφαλείς πόλεις του Μεξικού και με χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας.

Το δυνατό της χαρτί  πάντως είναι η πολιτιστική κληρονομιά σε συνδυασμό με την κομψότητα και την αρχοντιά που εκπέμπει. Εμφανείς και δεν περνούν απαρατήρητες  οι αρχιτεκτονικές της αντιθέσεις. Παλιά εμβληματικά σπίτια με έντονες αποικιοκρατικές επιρροές Αγγλίας, Γαλλίας και λιγότερο Ολλανδίας, δίπλα σε κακότεχνα φτωχόσπιτα.

Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν πως η Μέριδα έχει μια εντελώς διαφορετική πολιτιστική και κοινωνική οντότητα, σε σχέση με το υπόλοιπο Μεξικό. Και ο βασικός λόγος είναι ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγιας που έζησαν  εκεί.

 Η ιστορία της σπουδαία και πλούσια. Σε αυτό τον τόπο έζησαν, δημιούργησαν, κατέστρεψαν, διέπρεψαν ή επηρέασαν, διάφορες φυλές. Από τους Μάγιας μέχρι τους Ισπανούς κατακτητές και άλλους αποικιοκράτες. Η Μερίδα έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτόχθονου πληθυσμού σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη στο Μεξικό. Οι Μάγιας αποτελούν περίπου το 60% του πληθυσμού.

Η Μέριδα σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Πολιτείας του Γιουκατάν, στη ομώνυμη χερσόνησο. Ιδρύθηκε το 1542, πάνω στη θέση της πόλης των Μάγια Θο. Έχει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους και είναι η 12η μεγαλύτερη πόλη του Μεξικού. Απέχει 35 χιλιόμετρα από τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού.

Το 2017 η Μεριδά κατατάχτηκε μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στον κόσμο για να επισκεφθεί κάποιος ταξιδιώτης. Είναι η μεγαλύτερη πόλη με το όνομα Μέριδα, με τις άλλες που βρίσκονται  στην Ισπανία, Βενεζουέλα και Φιλιππίνες.

Με μοναδικό πρόβλημα τη ζέστη και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, στη Μέριδα θα απολαύσετε αξέχαστους περιπάτους στους δρόμους του ιστορικού κέντρου. Η Plaza Mayor είναι ο κεντρικός χώρος συνάντησης των ντόπιων αλλά και το σημείο εκκίνησης για εσάς που θέλετε να ανακαλύψετε την πόλη, ενώ η συνέχεια είναι εγγυημένα συναρπαστική.

 Θα χαθείτε στους γραφικούς δρόμους, θα γευτείτε το νοστιμότερο παγωτό της ζωής σας, θα απολαύσετε ατέλειωτο shopping στα εκατοντάδες παραδοσιακά καταστήματα με σουβενίρ ή τις αγορές με είδη λαϊκής τέχνης και άλλα τοπικά προϊόντα.

Όπως οι περισσότερες αποικιακές πόλεις, έτσι και η Μερίδα διαθέτει μεγάλες κεντρικές πλατείες,  όμορφα και καλοδιατηρημένα ιστορικά κτίρια, καλή ρυμοτομία, καθεδρικούς ναούς, πολλά μουσεία, γκαλερί τέχνης, εστιατόρια, καταστήματα κ.α.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Μέριδα Γιουκατάν Μεξικό

Ταξίδεψα τον Οκτώβριο του 2019

Ανεπανάληπτη ταξιδιωτική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε

Καιρός πολύ καλός σχεδόν όλο το χρόνο. Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Cosmorama travel

Turkish Airlines

To Μεξικό είναι οκτώ (8) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση