Η Παναγία μας, η μητέρα του Ιησού Χριστού είναι ένα πρόσωπο σεβαστό και αγαπητό σε όλο τον κόσμο και λατρεύεται με ιδιαίτερο τρόπο. Το πραγματικό της όνομα είναι Μαρία, ενώ αναφέρεται επίσης για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ως Θεοτόκος ή Παρθένος Μαρία. 

Ο όρος Madonna με την έννοια της “εικόνας ή αγάλματος της Παναγίας” εισέρχεται στην αγγλική χρήση τον 17ο αιώνα, κυρίως σε σχέση με τα έργα της  Ιταλικής Αναγέννησης. Η λέξη προέρχεται από την ιταλική ma donna , που σημαίνει «κυρία μου». 

Στην Πολωνία και συγκεκριμένα στην πόλη Częstochowa (Ζεστοκόβα ή Τσεστοχόβα) υπάρχει το περίφημο μοναστήρι της Γιάσνα Γκόρα (Μαύρη Μαντόνα, ή Μαύρη Παναγία) η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο θρησκευτικό κειμήλιο της Ρωμαιοκαθολικής Πολωνίας.

Τα περισσότερα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία πραγματοποιούν ταξίδια στην Πολωνία συμπεριλαμβάνουν -εκτός από τη δημοφιλή πρωτεύουσα Βαρσοβία και την παραμυθένια Κρακοβία- και μια στάση σε αυτό το μέρος. 

Πρόκειται για μια πολύ παλαιά Βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, η οποία ακριβώς λόγω της παλαιότητάς της έχει μαύρο χρώμα, από το οποίο και πήρε το όνομά της.

Την εικόνα μετέφερε στην Πολωνία μία Ρωσίδα Πριγκίπισσα. Το 17ο αιώνα πραγματοποιήθηκε η εισβολή των Σουηδών στην Πολωνία και στο μοναστήρι του Λαμπρού Όρους. Η απόκρουση των εισβολέων από τον ηγούμενο και τους λιγοστούς στρατιώτες, αποδόθηκε στην προστασία της Παναγίας με αποτέλεσμα οι ευλαβικά θρησκευόμενοι Πολωνοί να ανακηρύξουν σε ένδειξη τιμής τη Θεοτόκο, «Βασίλισσα της Πολωνίας».

Η Παναγία Τσεστοχόβα τιμάται την 6η Μαρτίου και την 27η Αυγούστου. Στην Ευρώπη υπάρχουν συνολικά περίπου 450-500 Μαύρες Μαντόνες σε εικόνες ή αγάλματα.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Częstochowa, Πολωνία

Καθολικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία

Στην Πολωνία ταξιδέψαμε το Αύγουστο του 2016 όπου εκτός από αυτό το ναό, επισκεφτήκαμε τη Βαρσοβία και την Κρακοβία.

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Mouzenidis Travel- Herodotus Tours

Αρκετές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

Η Πολωνία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση