Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

Γράφει ο Πάνος Γεωργιάδης

Το τραγούδι «Last Christmas» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1984, σε παραγωγή και εκτέλεση από το συγκρότημα των Wham που αποτελούσαν ο Αγγλοκύπριος George Michael και Andrew Ridgeley. Μετά από 35 χρόνια συνεχίζει να θεωρείται ένα τραγούδι θρύλος και απόλυτα ταυτισμένο με την περίοδο των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα μουσικό κομμάτι μαζί με το βίντεο κλιπ, τα οποία θα λέγαμε πως σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή. Οι καλλιτέχνες αποκάλυψαν πως το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε την ίδια χρονιά στο παιδικό δωμάτιο του George Michael όταν επισκέπτονταν τους γονείς του. Το « Last Christmas» έφθασε το Νο 1 στη Δανία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία και το Νο 2 σε οκτώ χώρες Βέλγιο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Εκείνα τα χρόνια οι Wham έδωσαν όλα τα δικαιώματά του τραγουδιού για την καταπολέμηση του λιμού που μάστιζε την Αιθιοπία.

 

Η επιρροή του βίντεο κλιπ εκείνα τα χρόνια…

 

Η δεκαετία του 80 αναμφίβολα ήταν μια εποχή που φαινόταν πως θα άλλαζαν τα πάντα στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Ήταν μια μεταβατική περίοδος που οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ήταν η ειρηνική επανάσταση των νέων της εποχής που λαχταρούσαν να ζήσουν και να δημιουργήσουν έναν καινούργιο κόσμο. 

Τεχνολογία, τρόπος σκέψης, φιλοσοφία ζωής, οικονομία, σχέσεις, ταξίδια άλλαζαν πλήρως μορφή. Νιώθαμε σαν το παιδάκι μπροστά στο βάζο με το γλυκό που δεν ήξερε τι να πρωτοφάει. Το χρώμα που ήρθε επιτέλους στην τηλεόραση, η δειλή είσοδος των υπολογιστών, οι τηλεοπτικές εκπομπές ή μουσικά βίντεο κλιπ και πολλά άλλα, μας μετέφεραν πως υπάρχει εκεί έξω ένας υπέροχος κόσμος που πρέπει να ανακαλύψουμε κυρίως μέσα από τα ταξίδια.

Ήταν όμως και μια περίοδος έντονα συναισθηματική και ρομαντική. Αναζητούσε επίσης και τον ερωτισμό που τόσο είχαν ενοχοποιήσει οι γονείς μας. Οι νέοι της δεκαετίας του 80 ήταν πραγματικά και αυθεντικά ονειροπόλοι μα κυρίως αισιόδοξοι για το λαμπρό μέλλον που ερχόταν. Το βίντεο κλιπ « Last Christmas» μπορεί σήμερα να φαίνεται αστείο και παλιομοδίτικο, αλλά τότε χαρακτήριζε και σημάδευε μια νέα εποχή. 

Σημειώστε πως ότι είναι σήμερα το ίντερνετ, mp3, mp4 κτλ, τότε η υπέρβαση ήταν τα βίντεο κλιπ. Το σκηνικό ονειρεμένο. Μια μεγάλη παρέα από ερωτευμένα ζευγάρια συναντιέται σε ένα χιονισμένο σαλέ της Ελβετίας ώστε να περάσει μαζί τις ημέρες των Χριστουγέννων. 

Η τοποθεσία που έγιναν τα γυρίσματα είναι το Saas-Fee ενώ το ξενοδοχείο σήμερα ονομάζεται Walliserhof Grand-Hotel & Spa. Η πολύ ωραία μελωδία και τα λόγια του Last Christmas, σε συνδυασμό με το ρομαντικό στόρι του βίντεο ξετρελαίνει τους νέους της εποχής. «Ζηλεύουν» και ονειρεύονται να ζήσουν παρόμοιες στιγμές ξεγνοιασιάς σε χιονισμένα σαλέ και άλλα όμορφα τοπία, δίπλα στο τζάκι με καλούς φίλους, κρασί και ανεμελιά. Και όντως στην Ελλάδα της ευμάρειας των δεκαετιών 1990 και 2000 αυτό το σκηνικό μιμήθηκαν χιλιάδες ζευγάρια στα σαλέ της Αράχωβας ή του Καϊμάκτσαλαν κτλ. 

Το βίντεο κλιπ θέτει επιπλέον και ζητήματα όπως η απιστία και ο «παράνομος έρωτας» μεταξύ φίλων. Σήμερα υπάρχουν φίλοι του γκρουπ ήακόμη και οργανωμένα τουρ από ταξιδιωτικά γραφεία που επισκέπτονται τους χώρους που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα.

 

Δείτε το βίντεο από επίσκεψη φίλων του γκρουπ στους χώρους γυρισμάτων:

Αφήστε μια απάντηση