Η αγαπημένη μας Κύπρος δεν έχει μόνο θάλασσες με γαλαζοπράσινες αμμουδερές παραλίες και τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα για απολαυστικές διακοπές. Και το ηπειρωτικό της μέρος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στο οποίο αναφερθήκαμε αρκετές φορές σε παλαιότερες αναρτήσεις.
Ένας ακόμη γραφικός οικισμός είναι και ο Κάτω Δρυς. Αυτό το περιποιημένο και καλοδιατηρημένο πετρόκτιστο χωριό των εκατό τριάντα κατοίκων, βρίσκεται σχεδόν στη μέση μεταξύ των τριών μεγάλων πόλεων της μεγαλονήσου.
Τόσο η Λάρνακα όσο και η πρωτεύουσα Λευκωσία με τη Λεμεσό απέχουν περίπου 35 χιλιόμετρα από τον Κάτω Δρυ. Χαρακτηριστικό αυτού του χωριού είναι η γραφικότητα με κυρίαρχο υλικό την πέτρα. Τα πεντακάθαρα γραφικά λιθόστρωτα στενάκια, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και άλλα οικήματα εξαιρετικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με τους ιδιαίτερα φιλόξενους και ζεστούς στη συμπεριφορά κατοίκους, κυριολεκτικά θα σας γοητεύσουν και θα σας ενθουσιάσουν.
Τα περισσότερα καταλύματα του χωριού επίσης είναι προσαρμοσμένα στην τοπική αρχιτεκτονική και κουλτούρα. Επιβάλλεται να περιδιαβείτε και να ανακαλύψετε το χωριό τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε επίσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Μέλισσας, το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, την εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας, κτίσμα του 12ου αιώνα, το ενετικό γεφύρι αλλά και τα ξωκλήσια της γύρω περιοχής.
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν δύο εκδοχές. H πρώτη λέει ότι πήρε το το όνομά του, από τους πολλούς Δρύες (βαλανιδιές) που υπήρχαν στο χωριό. Mια δεύτερη αναφέρει ότι πριν πολλά χρόνια υπήρχαν δυο χωριά, ο Πάνω Δρυς και ο Κάτω Δρυς και ανάμεσα στα δυο χωριά υπήρχε ένας πελώριος Δρυς.
Αν και η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία με έμφαση την αμπελουργία και την κατ επέκταση την οινοποίηση, τα τελευταία χρόνια και ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί έναν ακόμη οικονομικό παράγοντα του χωριού, στον οποίο οι Κύπριοι τα πηγαίνουν περίφημα. Στον Κάτω Δρυ επίσης κατασκευάζονται και τα περίφημα Λευκαρίτικα Κεντήματα. Μεγάλη μορφή του Κάτω Δρυ είναι ο Άγιος Νεόφυτος, ο οποίος γεννήθηκε εκεί το 1134.
INFO BOX
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!