Πρέπει να ήταν από τις ωραιότερες εμπειρίες υπαίθριων δραστηριοτήτων που έχουμε ποτέ πραγματοποιήσει. Διότι αυτό το βίωμα, μας «έβγαλε» σχεδόν όλα τα συναισθήματα που είχαμε μέσα μας.

Στην αρχή υπήρξε ένας υπόγειος και υποσυνείδητος προβληματισμός. Άνθρωποι μεγαλωμένοι στις ανέσεις των πόλεων, τώρα βρισκόμαστε στη μέση του πουθενά και θα πρέπει να κατεβούμε ένα τεράστιο ποτάμι, μόνο με ένα κουπί.

Η «άγνωστη» προς εμάς κατάβαση, περιελάμβανε ειδικό εξοπλισμό, συγκεκριμένες οδηγίες από τον αρχηγό για όλα τα απίθανα και πιθανά σενάρια, αλλά και συνύπαρξη και αναγκαστική συνεργασία με έναν  συνταξιδιώτη που δεν γνωρίζαμε μέχρι τότε. Και το κυριότερο; Άπειρος και πρωτάρης όπως εμείς..

Κάπου εκεί τελειώνει ο ύπουλος προβληματισμός και αρχίζει η συναισθηματική απόλαυση.. Αντικρίζουμε ένα πρωτόγνωρο, εκπληκτικής ομορφιάς περιβάλλον. Βρισκόμαστε μέσα στην άγρια παρθένα φύση, με ανύπαρκτο θόρυβο, που τον σπάνε μόνο τα κελαϊδίσματα των πουλιών. Η ατμόσφαιρα εκπέμπει μόνο γαλήνη, ησυχία, χαλάρωση. Δεν θέλεις να βγεις, δεν θέλεις να τελειώσει, κατά παράξενο τρόπο ο εγκέφαλος έχει κάνει προσωρινή διαγραφή της υπόλοιπης ζωής. Συναισθήματα χαράς, ευτυχίας, ευεξίας πλημμυρίζουν σώμα και μυαλό. Ναι είναι σίγουρο. Θα ξαναέρθουμε.

Πληροφορίες κατάβασης ποταμού Νέστου

Η εταιρεία Riverland  με την οποία πραγματοποιήσαμε την κατάβαση του Νέστου, ασχολείται εδώ και χρόνια με εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας, προσφέροντας ποικίλες δράσεις, περιηγήσεις και ταξίδια. Ειδικά στο Νέστο οργανώνονται: καταβάσεις του ποταμού όπως canoe-kayak και rafting, πεζοπορίες, τοξοβολία, flying fox κτλ  Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται φυσικά στο θέμα ασφάλεια, αφού παρέχεται καινούργιος εξοπλισμός και ανάλογα τη δραστηριότητα, αλλά και οι συνοδοί έχουν πολύχρονη εμπειρία.

Η κατάβαση του ποταμού Νέστου μπορεί να γίνει από διαφορετικές αφετηρίες όπως τη Σταυρούπολη ή τα Λιβερά, όπου στα δεύτερα η προσέγγιση γίνεται μόνο με τραίνο. Τόπος τελικής άφιξης είναι οι Τοξότες, και ο χρόνος «καθαρής κατάβασης» είναι περίπου από 2 ως 4 ώρες, ανάλογα το σημείο εκκίνησης. Συνήθως ενδιάμεσα, γίνεται μια στάση για ξεκούραση, απόλαυση του τοπίου, με παροχή σνακ, καφέ, τσάι κτλ Όπως μας είπε το στέλεχος της Riverland και συνοδός κατάβασης Ηλίας Μιχαηλίδης : ” Ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του διαλλείματος, είναι τόσο χαλαροί και ενθουσιασμένοι όλοι από το τοπίο, που με το ζόρι τους σηκώνουμε από την αμμουδιά για να συνεχίσουμε την κατάβαση…”

Για το canoe-kayak μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και μικρά παιδιά, αφού τα νερά είναι «ήσυχα». Είναι μια δραστηριότητα ιδανική για σχολεία, προσκόπους αλλά και για όλες τις άλλες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες ανθρώπων.

 

Ευχαριστούμε το Επιμελητήριο Ξάνθης και την εταιρία Riverland για την πραγματοποίηση αυτού του μοναδικού ταξιδιού. (www.riverland.gr)

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ποταμός Νέστος, νομός Ξάνθης

Για όλη τη διαδικασία όπως μετακινήσεις, προετοιμασία, κατάβαση, γεύμα κ.α υπολογίστε περίπου μισή ημέρα.

Υπέροχη ταξιδιωτική εμπειρία για όλες ηλικίες χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση.

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στη Θεσσαλονίκη

Πατήστε εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Φωτογραφικό άλμπουμ-κείμενο: Πάνος Γεωργιάδης

Αφήστε μια απάντηση