Χριστούγεννα στο Βόλο. Ταξιδιωτική εμπειρία!

 Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης- Αργυρώ Γεωρτσέκη

Οι περισσότερες Ελληνικές πόλεις που έχουν «επενδύσει» στα Χριστούγεννα ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες, επικεντρώθηκαν κυρίως στην κατασκευή «Χριστουγεννιάτικων Χωριών». Αντίθετα στο Βόλο δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο «χωριό», αλλά το μεγαλύτερο βάρος έπεσε στο στολισμό  του κέντρου της πόλης το οποίο είναι εντυπωσιακά φωτισμένο στα μπλε.

Αποτέλεσμα να συρρέουν κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επισκέπτες κάθε ηλικίας, που διαμοιράζουν τα χρήματά τους σε όλη την πόλη και όχι σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Αν τώρα υπολογίσετε το χαμηλό κόστος μετάβασης στο Βόλο αλλά και την προσιτή διαμονή, ψώνια, γεύματα συν τις ιδανικές θερμοκρασίες στην καρδιά του χειμώνα, τότε αναρωτιέσαι: « Γιατί να τρέχεις στην Ευρώπη, όταν μπορείς να ζήσεις το εορταστικό κλίμα μέσα στη χώρα μας;».

Επισκεφτήκαμε το Βόλο το πέρυσι το Δεκέμβριο και ευτυχώς πριν ξεκινήσει ο κορονοϊός. Με σύνθημα «Ο Βόλος μας μαγεύει», ο δήμος προσέφερε ένα ολοκληρωμένο ταξιδιωτικό πακέτο που κάθε χρόνο βελτιώνεται και εξελίσσεται προς το καλύτερο.

Μια ιδιαίτερη και εντυπωσιακή εκδήλωση που ξεκίνησε το 2013 και πραγματοποιείται τη Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στις 26 Δεκεμβρίου, είναι η «Νύχτα των Φαναριών». Η μαγευτική αυτή βραδιά διοργανώνεται με στόχο τη στήριξη ευαγών ιδρυμάτων της περιοχής και διατίθενται χιλιάδες φαναράκια στους πολίτες, οι οποίοι προσφέρουν το χρηματικό ποσό που επιθυμούν για να παραλάβουν το φαναράκι τους.

Η εμπειρία μας από τη «Νύχτα των Φαναριών…»

Από την Αργυρώ Γεωρτσέκη

Φτάσαμε στην πόλη οδικώς. Περπατήσαμε την παραλία του Βόλου με τα ιστιοπλοϊκά στολισμένα με μπλε φωτάκια. Τα φώτα από τα διάφορα πλοιάρια καθρεφτίζονταν στα γαλανά νερά του λιμανιού, κάνοντας το χριστουγεννιάτικο θέαμα ακόμα πιο ζωντανό μπροστά στα μάτια μας.

Δεν είχαμε δει κάτι παρόμοιο σε άλλη πόλη. Λες κι οι θαλασσοπόροι αυτού του λιμανιού αποφάσισαν να ενώσουν τις ιστορίες τους και να φτιάξουν ένα παζλ με κοινό παρανομαστή την γιορτή των Χριστουγέννων. Χαμογελαστοί ψαράδες είχαν ανέβει στις βάρκες τους να δούν αν τα μπλε φωτάκια δούλευαν κανονικά και προετοίμαζαν τα δίχτυα τους για την πρωινή ψαριά. Οι παρέες στα ιστιοπλοϊκά είχαν κάτσει γύρω από το ξύλινο τραπέζι στο κατάστρωμα. Διηγούνταν ιστορίες από τα ταξίδια τους γελούσαν, φώναζαν,  εύχονταν στους περαστικούς χρόνια πολλά και περίμεναν με ανυπομονησία να ξεκινήσει η γιορτή.

Το λιμάνι είχε γεμίσει από κόσμο. Οικογένειες, ζευγάρια, παρέες, παππούδες με τα εγγόνια τους όλοι εκεί. Είχαν προμηθευτεί τα φαναράκια από τα περίπτερα που είχαν στηθεί μπροστά από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την πλευρά της παραλίας. Κάθε περίπτερο αντιστοιχούσε σε ένα ίδρυμα της πόλης, ο καθένας άφηνε την προσφορά που ήθελε και έκανε τις ζωές αυτών των ανθρώπων λίγο πιο όμορφες αυτές τις γιορτές. Όλοι εκεί από την αρχή του λιμανιού ως το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, κρατώντας τα φαναράκια τους στα χέρια έτοιμοι να ανάψουν το φως της αγάπης.

Το σύνθημα για την έναρξη έδωσε ο δήμαρχος της πόλης. Ανοίξαμε το φαναράκι το ανάψαμε και το τοποθετήσαμε αναμμένο κάτω για να φουσκώσει με αέρα. Όλοι έκαναν μια ευχή, ο καθένας την δική του κι όλοι μαζί μια ευχή αγάπης για τον συνάνθρωπο, για την πόλη για την χώρα για όλη την ανθρωπότητα. Όταν έκανα την δική μου ευχή η καρδιά μου είχε πλημμυρίσει από χαρά και συγκίνηση, τα μάτια μου έλαμπαν έπιασα προσεκτικά το φαναράκι μου από την βάση και το άφησα να ταξιδέψει στον ουρανό. Την ώρα που το άφησα να πετάξει ένιωσα ότι όλη χαρά που είχα στην καρδιά μου ταξίδευε μαζί με τα συναισθήματα και τις σκέψεις χιλιάδων ακόμα ανθρώπων στον ουρανό. Ήταν ότι πιο όμορφο είχα ζήσει σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση…

Ο ουρανός της πόλης είχε γεμίσει χιλιάδες φαναράκια και χιλιάδες ευχές. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι έβλεπες ανθρώπους που η καρδιά τους είχε γεμίσει με φως, το φως των Χριστουγέννων. Είχαν ξεχάσει έννοιες, ρουτίνα, σκοτούρες είχαν αφεθεί όλοι στην μαγεία των Χριστουγέννων. Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια έπαιζαν τον σκοπό τους κι εμείς είχαμε γίνει όλοι μια αγκαλιά και χορεύαμε. Σε αυτή την γιορτή φοράς άνετα παπούτσια χορεύεις με την ψυχή σου τραγουδάς με γνωστούς κι αγνώστους. Το πιο ωραίο όμως από όλα είναι ότι ζεις την κάθε στιγμή με όλες σου τις αισθήσεις. Μεταξύ μας αυτή η γιορτή ειδικά για τους ερωτευμένους είναι το κάτι άλλο! Για αυτό του χρόνου πάρτε το ταίρι σας κι ελάτε, πάρτε την οικογένεια σας κι ελάτε, πάρτε τους φίλους σας κι ελάτε. Θα μας βρείτε όλους εκεί με το πιο ζεστό μας χαμόγελο και την καρδιά μας γεμάτη αγάπη!

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Βόλος Θεσσαλία

Πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας με πληθυσμό περίπου 86.000 κατοίκους.

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη και διαμονής σας, με το περίφημο Πήλιο και τα γραφικά χωριά του.

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα ή ημερήσιες εκδρομές σε Βόλο και Πήλιο.

Η απόσταση από Θεσσαλονίκη και Αθήνα είναι 210 χλμ και 330 χλμ αντίστοιχα.

Πατήστε το εικονίδιο για να δείτε on line πρόγνωση καιρού.

Αφήστε μια απάντηση