Αν η Σουηδία έχει τη φήμη μιας όχι και πολύ ζωντανής χώρας, τότε το Γκέτεμποργκ είναι η εξαίρεσή της. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι ποικιλόμορφη και αποτελεί το σημείο στο οποίο συμβαίνουν πολλά! Πολιτιστικές εκδηλώσεις, κοινωνικές δράσεις, διασκέδαση, πολλές επιλογές για φαγητό, περιπάτους, αξιοθέατα κ.α. συνθέτουν ένα σκηνικό που θα σας συναρπάσει αν την επισκεφτείτε ειδικά τους θερινούς μήνες. Και όπως σε όλη την Σουηδία, έτσι κι εκεί όλα είναι περιποιημένα, καθαρά και με χιλιάδες λουλούδια που ομορφαίνουν τα πάντα.

To Γκέτεμποργκ στο παρελθόν…

Τα παλαιότερα χρόνια το Γκέτεμποργκ ήταν μεγάλο βιομηχανικό κέντρο ναυπήγησης πλοίων με όλες τις θετικές ή αρνητικές συνέπειες. Το 19ο αιώνα αναπτύχθηκε μια γειτονιά η οποία αποτελούσε προάστιο της εργατικής τάξης, ενώ με την πάροδο του χρόνου απέκτησε και κακή φήμη.

Το όνομά της Χάγκα (Haga) που όμως η ιστορία της ξεκινά το 17ο καθιστώντας την, ως το πρώτο προάστιο εκτός των τειχών του Γκέτεμποργκ. Γύρω στο 1840 εγκαθίστανται στην πόλη νέες βιομηχανίες, οι οποίες φέρνουν πολλούς εργαζομένους για διαμονή στη Χάγκα φτάνοντας τους 15.000 περίπου.

Στη δεκαετία του 1920 και τις επεκτάσεις της πόλης, ο πληθυσμός μειώνεται δραματικά και αρχίζει η παρακμή. Τη δεκαετία του 60 ξεκινούν οι πρώτες κατεδαφίσεις των παλιών κτιρίων αλλά στα μέσα του 80 πραγματοποιείται η μεγαλύτερη «ανακαίνιση» και αναμόρφωση της γειτονιάς αυτής. Κτίζονται καινούργια και σύγχρονα κτίρια, στο ύφος όμως της παραδοσιακής και αυθεντικής αρχιτεκτονικής της Χάγκα. Οι Σουηδοί σεβάστηκαν την ιστορία της και το τελικό αποτέλεσμα ήταν και είναι αξιοθαύμαστο.

Σήμερα…

Σήμερα η Χάγκα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και ντόπιων. Τα ξύλινα γραφικά σπίτια, οι λιθόστρωτοι μικροί δρόμοι, οι γκαλερί τέχνης, τα όμορφα καφέ και εστιατόρια μαζί με τα καταστήματα αναμνηστικών, σας προσφέρουν απλόχερα μια γοητευτική αίσθηση και ατμόσφαιρα 19ου αιώνα.

Τι είναι η fika?

Κι αν θέλετε να βιώσετε λίγο Σουηδοί έστω και σαν τουρίστες, τότε απολαύστε στη Χάγκα  το περίφημο  “Fika”! Πρόκειται για  το παραδοσιακό διάλειμμα για καφέ με φίλους ή συναδέλφους και συνεργάτες ανάμεσα στις ώρες εργασίας. Το Fika ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να έρθουν πιο κοντά μαζί με ένα φλιτζάνι αχνιστό αρωματικό καφέ και κάποιο γλύκισμα. Η πιο συνηθισμένη ώρα για fika είναι γύρω στις 11 το πρωί, χωρίς να αποκλείονται άλλες ώρες τις ημέρας. Οι Σουηδοί θεωρούν το fika  τρόπο ζωής και μέρος της κουλτούρας τους. Καιρός να γνωριστούν με τους Θεσσαλονικείς λοιπόν για ένα χαλαρό καφέ και ανταλλαγή ταξιδιωτικής τεχνογνωσίας…

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Γκέτεμποργκ Σουηδία

Το επισκεφτήκαμε τον Ιούλιο του 2019

Θα χρειαστείτε μόλις 2-3 ώρες για να ανακαλύψετε αυτή τη γειτονιά.

Τολμήστε το ΜΟΝΟ καλοκαίρι! Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού.

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στη Σουηδία

Αν έχει καλό καιρό προγραμματίστε μια ημερήσια εκδρομή στα νησάκια του Αρχιπελάγους

Η Σουηδία είναι μία (1) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση