Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης
Ήταν ένα υπέροχο και κυρίως γευστικό Σαββατοκύριακο! Κάτω από το επιβλητικό βουνό των Θεών τον Όλυμπο, ντόπιοι, επισκέπτες και δημοσιογράφοι, μαγειρέψαμε, δοκιμάσαμε, απολαύσαμε μοναδικές γεύσεις… Γεύσεις Θεϊκές…
Για να ακριβολογούμε όμως οι γεύσεις και μυρωδιές ήταν αυθεντικές τοπικές και παραδοσιακές της Πιερϊκής γης. Και με την παρουσία της υφυπουργού τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη! Κι όλα αυτά στο Λιτόχωρο και τον Πλαταμώνα!
Ο λόγος για το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ολύμπου «Olympus Food Paths», το οποίο έγινε το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 σε Δίον, Λιτόχωρο και Πλαταμώνα, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής μέσω της γαστρονομίας. Διοργανωτής ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, ενώ την εκτέλεση της δράσης οργάνωσε η εταιρεία Open Ways.
Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ολύμπου «Olympus Food Paths», είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά τοπικά προϊόντα και να περιηγηθούν στην ύπαιθρο μέσα από δραστηριότητες που συνδέουν το παρελθόν και το παρόν με το μέλλον της τοπικής γαστρονομίας, στη γη «Ολύμπιων θεών».
Οι δράσεις περιλάμβαναν επιδείξεις μαγειρικής και οινογευσίες, σεμινάριο μαγειρικής για παιδιά, βιωματική γνωριμία με τοπικά προϊόντα και ανάδειξη τοπικών συνταγών και γεύσεων.
Παραγωγοί και επαγγελματίες της περιοχής είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν μπροστά στους επισκέπτες τοπικές παραδοσιακές συνταγές, γεύσεις και έθιμα του τόπου, καθώς και καινοτόμα προϊόντα.
Συντονιστής και δημιουργός των γευστικών μενού ήταν ο σεφ και καθηγητής γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης
Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ ήταν
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
12:00 Επίσκεψη στον Olympus Fiels βρώσιμα λουλούδια. Λίγο έξω από το
χωριό. Έγινε ξενάγηση στο επισκέψιμο χώρο του κτήματος.
Πλατεία Λιτοχώρου
16:00 Master Junior Chef
18:00 Master Cooking Class από τοπικούς Chefs και ντόπιες μαγείρισσες του Δήμου Δίου-Ολύμπου
22:00 Οινογνωσία στο Experience Olympus Wine Bar, όπου τρεις (3) οινοποιοί δημιουργήσαν στο κέντρο του χωριού έναν χώρο γευσιγνωσίας με τοπικά κρασιά.
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
Περιβόλι με ακτινίδια στο Δίον
12:00 Kiwi picnic… Brunch στον ίσκιο των ακτινιδίων
13:30 Παιχνίδια στη φύση με αγαπημένα φρούτα & λαχανικά
14:00 Επίσκεψη στον Παλαιό Παντελεήμωνα
Πλατεία Πλαταμώνα
16:00 Master Junior Chef
18:00 Master Cooking δίπλα από την εκκλησία στο λιμάνι, από τοπικούς μάγειρες.
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών συλλόγων:
– Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς
– Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου
– Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας “Ο Κατσαντώνης”
Τοπικά προϊόντα της Πιερικής γης που αξίζει να δοκιμάσετε:
Τα περίφημα ακτινίδια που είναι ΠΟΠ, Καρύδια και Κάστανα Ολύμπου, Τσάι σιδερίτη Ολύμπου, ελιά, ελαιόλαδο, τρούφα, ρόδι, γάλα, τυρί ΠΟΠ (φέτα, κασέρι, μανούρι, μπάτζο) μέλι, αιγοπρόβειο και μοσχαρίσιο κρέας, θαλασσινά, κρασί που είναι και ΠΓΕ Πιερίας και τσίπουρο. Στον Πλαταμώνα έχει πολλές ψαροταβέρνες και η εποχή της γαρίδας είναι Μάιος και Οκτώβριος. Δοκιμάστε τη γευστική “Γαρίδα Πλαταμώνα”.
Μείναμε στο Λιτόχωρο στο ξενοδοχείο Olympus Mediterranean
INFO BOX
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!