Γαστρονομικό Φεστιβάλ – Έκθεση τοπικών προϊόντων Δράμας!

Ανακαλύπτουμε τη γευστική… “Γη του Διονύσου”! Του θεού του κρασιού και του γλεντιού!

Ο Δραμινός Θεός Διόνυσος…

Ο μασκοφόρος θεός Διόνυσος ή Βάκχος, ήταν μία μυθική θεότητα της Αρχαίας Ελλάδας, γνωστός ως ο θεός της έκστασης, της γονιμότητας της Γης, του κρασιού, της διασκέδασης και του γλεντιού, της ίδιας της ζωής.

Στην κορυφή του Παγγαίου όρους στη Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα λίγο έξω από την Καλή Βρύση Δράμας, βρίσκεται το φημισμένο ιερό του Διονύσου, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Σάτρες. Το ιερό δεσπόζει με θέα την κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη.

Στο μαντείο υπήρχε μια γυναίκα ως “προμάντιδα” (όπως η Πυθία). Επίσης είχε έμπειρους ιερείς, τους «προφήτες», προερχόμενους από το πολεμικό φύλο των μαχαιροφόρων Βησσών της Ροδόπης, οι οποίοι μετέφεραν στους πιστούς τους χρησμούς που ο Βάκχος (Διόνυσος) ενέπνεε στην προμάντιδα.

Ανακαλύπτοντας τη «γευστική γη του Διονύσου…»

Η  Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, διοργάνωσε ένα συναρπαστικό -μα κυρίως γευστικό γαστρονομικό φεστιβάλ- με τίτλο “Γη του Διονύσου”! Στόχος της, να συστηθούν τα Δραμινά προϊόντα αλλά και να δημιουργηθούν μοναδικές γαστρονομικές προτάσεις που θα αναδείξουν τον πρωτογενή τομέα του τόπου αυτού. Ενός μοναδικού, αυθεντικού και ανέγγιχτου τόπου, όπου εκτός από τα βουνά και την υπέροχη φύση του, έχει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα, υπέροχες γεύσεις  στο διαχρονικό πολιτισμό του.

Κι όλα αυτά στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος LEADER, με τίτλο «Συνεργασία φορέων με σκοπό  την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και του αγροτουρισμού της περιοχής παρέμβασης»,  που σκοπό έχει να αναδείξει όλα τα τοπικά προϊόντα στη περιοχή της Δράμας, να τα συνδέσει με την εποχή του Διονύσου, την παρουσία του στη περιοχή και την επιρροή του στη γαστρονομία.

Η Ένωση ξενοδόχων Δράμας ως επικεφαλής εταίρος του σχήματος, προχώρησε στη δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος με γαστρονομικό και οινικό ενδιαφέρον μέσα από τα προϊόντα που παράγονται στη περιοχή.

Το όραμα της Ένωσης είναι να δοθεί προστιθέμενη αξία τόσο στα ίδια τα προϊόντα όσο και στον ρόλο τους ως μέρος της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Δράμας με την δημιουργία βιωματικών εμπειριών.

Για τον λόγο αυτό έχει δρομολογηθεί σειρά στοχευμένων δράσεων, όπου σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς θα αναδείξουμε τον χαρακτήρα της τοπικής κουζίνας, δίνοντας μια σύγχρονη χροιά που θα διαφοροποιήσει την γαστρονομία της Δράμας.

Το Πρόγραμμα του 3ημέρου Φεστιβάλ Γαστρονομίας περιελάμβανε:

Εκδήλωση Οίνο – γευσιγνωσίας.

Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω ενός «Διονυσιακού Menu», το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Chef  Jonathan Harnett, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τους δραμινούς σεφ καθώς και με τους πολιτιστικούς συλλόγους, με στόχο να δώσουν στους καλεσμένους, τη δυνατότητα να γευτούν το γαστρονομικό πλούτο της Δράμας!

Επιπλέον γεύτηκαν εξαιρετικές ετικέτες από κρασιά των τοπικών οινοποιών (wine taste, wine cocktail κα.), ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν το «πάντρεμα» του οίνου με τη Δραμινή γαστρονομία.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση, για το όραμα της Ένωσης Ξενοδόχων με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του Νομού Δράμας, αλλά και τη δημιουργία ενός «Διονυσιακού Menu» το οποίο θα επανακαθορίσει τη θέση της Δράμας στο γαστρονομικό χάρτη ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη και τέλος τους μελλοντικούς στόχους της Ένωσης για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Φεστιβάλ Γαστρονομίας στον αύλειο χώρο στις παλιές αποθήκες του ΟΣΕ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, οι εκατοντάδες επισκέπτες αλλά και οι Δραμινοί, είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα του Νομού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ γαστρονομίας, μέσω των ίδιων των παραγωγών. Έμαθαν για τα προϊόντα και την παραγωγή τους ενώ ταυτόχρονα μπόρεσαν να τα γευτούν μέσω διαφόρων εδεσμάτων μαγειρεύτηκαν  εκείνη την στιγμή από τον Chef. Μέσα από την εκδήλωση, το κοινό μπόρεσε να συνδέσει την αξία του πρωτογενούς τομέα, με τον τουρισμό και τις δυνατότητες της περιοχής, με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν τοπικοί παραγωγοί με τα προϊόντα τους, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις όπως live cooking, ομιλίες, παρουσιάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα! Η Δράμα μπορεί να έχει έναν ηγετικό ρόλο ως γαστρονομικός προορισμός, λόγω όλων των προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας που διαθέτει.

Μέσα από αυτό το ταξίδι γεύσεων αναδείχθηκαν και  προβλήθηκαν όλα τα εκλεκτά προϊόντα – τυροκομικά, κρέατα, λάδι, μανιτάρια, γλυκίσματα, μέλι κλπ – που παράγει ο τόπος αυτός.

3ήμερη γευστική βιωματική ενημέρωση δημοσιογράφων-συντακτών γαστρονομίας…

Για τρεις ολόκληρες ημέρες μυρίσαμε, γευτήκαμε μα κυρίως ανακαλύψαμε μια εντελώς άγνωστη στους περισσότερους «Γευστική Δράμα»! Εκπληκτικά και πεντανόστιμα πιάτα, φτιαγμένα από αυθεντικές πρώτες ύλες, εξαιρετικά κρασιά από τοπικούς οινοποιούς, αλλά και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, με προϊόντα όπως λάδι, χαλβάς, τυροκομικά, κ.α. ήταν κάποια από όλα όσα βιώσαμε ενθουσιασμένοι. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το αξέχαστο «Ελληνικό πρωϊνό» με τοπικές συνταγές φτιαγμένες από προϊόντα της Δράμας.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Δράμα, Μακεδονία, Ελλάς

Επισκεφτείτε επίσης την Ονειρούπολη από τις 5 Δεκ 2021 ως τις 2 Ιαν 2022

Η απόσταση της Δράμας από Θεσσαλονίκη είναι 145 χλμ

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στην περιοχή

Πατήστε εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση