Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Τη Σερβία την έχω επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Η τελευταία φορά, ήταν τον Οκτώβριο του 2023 καλεσμένος από τον Εθνικό Οργανισμού της Σερβίας (Tourism Organisation of Serbia (TOS)).

Για αυτό τον υπέροχο και τόσο ενδιαφέροντα προορισμό από πολλές απόψεις, -τον οποίο θα αναλύσουμε και σε επόμενες αναρτήσεις-, έχω καταλήξει σε δύο σημαντικές διαπιστώσεις κατά τη γνώμη μου.

Η πρώτη είναι, πως δε νιώθω πως πηγαίνω σε κάτι άγνωστο και «μακρινό». Τολμώ να πω πως νιώθω ότι πηγαίνω σε κάτι πολύ οικείο, ιδιαίτερα φιλικό, κάτι σαν να πηγαίνω σε συγγενείς… να μην πω και στο σπίτι μου! Δεν ξέρω πως μπορεί να συμβαίνει αυτό και δεν έχει μόνο σχέση με τις μακροχρόνιες καλές σχέσεις Ελλήνων και Σέρβων. Θεωρώ πως είναι κάτι πολύ παραπάνω… Εμείς οι Έλληνες αγαπάμε τη Σερβία και τους Σέρβους και το ίδιο νιώθουν κι αυτοί. Και αυτό «βγαίνει» αβίαστα και από τις δύο πλευρές.

Η δεύτερη είναι πως κάθε φορά που πηγαίνω εκεί, ανακαλύπτω όλο και κάτι καινούργιο, και καινοτόμο, ενώ οι αλλαγές είναι τεράστιες στα πάντα! Σε υποδομές, παροχές, φιλοσοφία ζωής ντοπίων αλλά και μοναδικών εμπειριών στους επισκέπτες-ταξιδιώτες.

Η Σερβία είναι οι άνθρωποί της!

Η Σερβία έχει να δώσει πολλά στο σύγχρονο ταξιδιώτη. Με την πλούσια ποικιλόμορφη κουλτούρα και την εκπληκτική γαστρονομία της, μαζί με τα εξαιρετικά κρασιά της, προσφέρει συναρπαστικές νέες εμπειρίες που εγγυάται ότι θα κάνουν το ταξίδι σας αξέχαστο.

Αυτό όμως που είναι συναρπαστικό, συγκινητικό, σου κλέβει την καρδιά και σε κάνει να πας και να ξαναπάς είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το «ισχυρό χαρτί» της σύγχρονης τουριστικής Σερβίας. Οι άνθρωποί της.

Θα μπορούσα να σας γράψω βιβλία ολόκληρα, για την αύρα που μου έβγαλαν με τη συμπεριφορά τους οι άνθρωποι που συνάντησα, συναναστράφηκα, φάγαμε μαζί, με εξυπηρέτησαν, μου μετέφεραν γνώση και εμπειρίες σχετικά με τον τόπο τους. Από τους ανθρώπους του Οργανισμού Τουρισμού Σερβίας και Air Serbia, με τις μοναδικές σε φιλοξενία Tamara Raskovits και Lidija Radic αντίστοιχα, μέχρι τον ακούραστο tour guide Marko, τους ανθρώπους των οινοποιείων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Στο πλούσιο φωτογραφικό άλμπουμ που σας παραθέτω παρακάτω, θα πάρετε μια μικρή γεύση από τις στιγμές που ζήσαμε με αυτούς τους ανθρώπους στην τετραήμερη παραμονή μας στη Σερβία. Και αν η λέξη «Φιλοξενία» είναι Ελληνική, σας διαβεβαιώνω πως και οι φίλοι μας Σέρβοι διεκδικούν πλέον αυτόν τον τίτλο!

Δεν μπορώ επίσης, να μην επισημάνω το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που είδα σε κάθε τομέα και ειδικά στα οινοιποιεία-αποστακτήρια.

Άνθρωποι στη Σερβία: Ψυχή, περηφάνεια και ευγένεια..

Συμπερασματικά θα σας έλεγα πως οι άνθρωποι στη Σερβία έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: Ψυχή, περηφάνεια και ευγένεια… Στο εκπέμπουν και στο φωνάζουν τα πληγωμένα από τις βόμβες ιστορικά και γερασμένα κτίρια. Το νιώθεις στα βλέμματά των ανθρώπων, στις κινήσεις τους, στον ήχο της φωνής τους, στον τρόπο που σου συμπεριφέρονται.

Η «Λευκή πόλη» όπως λέγεται το Βελιγράδι, ήταν «ντυμένη» εδώ και πολλά χρόνια στα μαύρα. Για πολλούς λόγους… Αλλά δεν το βάζει κάτω. Αλλάζει καθημερινά. Πενθεί και δεν ξεχνά για όσα έζησε, αλλά ονειρεύεται και ελπίζει για ένα αισιόδοξο μέλλον…

Αγαπημένοι φίλοι Σέρβοι, θα ξανάρθουμε στο “σπίτι μας” και στους δικούς μας ανθρώπους! Είναι σίγουρο…

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Σερβία

Χώρα με έντονα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία

Στο Βελιγράδι ταξιδέψαμε το τον Φεβρουάριο του 2016 αλλά και τον Οκτώβριο του 2023

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Air Serbia

Η Σερβία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση