«Έλα βρε αγάπη μου, τι βόλτες με γόνδολες και χαζομάρες. Αυτά είναι για τα κορόιδα. Δεν βλέπεις τι γίνεται; Αυτά είναι για τους Κινέζους και Ιάπωνες τουρίστες. Ψευτορομαντισμοί για να μας τα αρπάξουν οι Ιταλοί. Ογδόντα ευρώ για μισή ώρα μέσα στα κανάλια που βρωμοκοπάνε; Θα σε πάω Χαλκιδική στα καλύτερα βρε χαζό όταν επιστρέψουμε…» 
 
 Και κάπου εκεί ο τύπος ίσως γλυτώσει το ογδοντάευρο, αλλά θα «τιμωρηθεί» με μούτρα και μουρμούρα για το υπόλοιπο του ταξιδιού…
 
 Αν βρεθείτε κάποτε στη μοναδική Βενετία, αξίζει άραγε να βιώσετε αυτήν τη ταξιδιωτική εμπειρία; Αξίζει αυτή η μικρή ή μεγάλη βόλτα; Αν είστε «στα μέλια» και θεωρείτε πως η σύντροφός σας θα το εκτιμήσει, τότε σίγουρα αξίζει να το κάνετε. Μην της χαλάσετε το χατήρι γιατί θα βγείτε μακροπρόθεσμα κερδισμένοι. Αν τώρα το κάνετε κάτω από συνθήκες πίεσης, με ψιλομάλωμα και τσιγκουνιά από μέρους σας, τότε ο θεός βοηθός για το τελικό αποτέλεσμα. 
 
 Το καλύτερο φυσικά θα είναι να το οργανώσετε πριν ακόμη σας το ζητήσει η συμβία. Υπάρχουν δεκάδες σημεία που σας περιμένουν οι γονδολιέρηδες για να ξεκινήσετε αυτή τη μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Άλλοι γονδολιέρηδες ξεκινούν από τη δημοφιλή πλατεία του Αγίου Μάρκου και άλλοι από τα μικρά γραφικά κανάλια. 
 
 Όποια διαδρομή και αν επιλέξετε εσείς ή σας προτείνει ο γονδολιέρης, να γνωρίζετε πως το τοπίο της διαδρομής και μετά από λίγη ώρα είναι πάνω κάτω ίδιο. Η μοναδική διαφορά είναι αν επιλέξετε τη διέλευση μέρους του Μεγάλου Καναλιού ( Grand Canal) όπου η βόλτα σας γίνεται σε πιο ανοιχτή θέα. Όπως προαναφέραμε το κόστος διαδρομής μισής ώρας είναι στα 80 ευρώ ενώ αν είστε παρέα πχ δύο ζευγάρια και ανεβείτε μαζί η τιμή παραμένει ίδια.
 

Η γόνδολα

 Για άλλη μια φορά οι Έλληνες είναι μπλεγμένοι σε ένα ακόμη θέμα. Το όνομά της γόνδολας οφείλεται στην αρχαία ελληνική λέξη «κόνδυ» που σημαίνει ποτήρι. Στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία αυτή που σήμερα λέγεται γόνδολα αποτελούσε ευρείας χρήσης σκάφος των κατοίκων στη Κωνσταντινούπολη, που τότε εκ του αρχαίου «κόνδυ» λεγόταν «κουντελάδα». Οι Βενετοί στη συνέχεια μετέφεραν τον τύπο αυτό στη πόλη τους και από κουντελάδα το ονόμασαν Κόντελα για να καταλήξει στο Γόνδολα (Gondola). Ιδιότυπη χαρακτηρίζεται η πλώρη της γόνδολας που υψώνεται κάθετα ως ακροστύλιο σχήματος S και που θυμίζει αμυδρά τον «χηνίσκο» των αρχαίων τριήρεων έχοντας το άνω άκρο στραμμένο προς τα έξω του σκάφους. Σήμερα είναι ένας ιδιαίτερος τύπος ελαφρού σκάφους, λέμβου, μήκους περίπου 10 μέτρων. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η γόνδολα είναι το μοναδικό σκάφος στη ναυπηγική που δεν ακολουθεί ταυτόσημη κατά πλευρά ομοιομορφία, ακριβώς επειδή στη μία πρυμναία πλευρά στέκεται ο γονδολιέρης και χειρίζεται το κουπί.
 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Βενετία, Ιταλία

Παλιά παραδοσιακή πόλη

Στη Βενετία ταξιδέψαμε τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2020

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα

Πολλές επιλογές αεροπορικών εταιρειών με εναλλακτικά αεροδρόμια του Μπέργκαμο και Μιλάνο

Η Ιταλία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση