Αφιέρωμα Αυστραλία

Το Φρίμαντλ (Fremantle) είναι μια γραφική παραθαλάσσια πόλη 27.000 κατοίκων στη δυτική Αυστραλία, η οποία είναι τοποθετημένη στο στόμιο του ποταμού Swan, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το λιμάνι του διπλανού και μεγάλου αστικού κέντρου του Περθ. 
 
Στην ουσία είναι μια καινούργια πόλη αφού οι πρώτοι έποικοι εγκαταστάθηκαν το 1829 και λειτούργησε σαν κανονική πόλη μόλις το 1929. Πήρε το όνομά της από τον Βρετανό αξιωματικό και καπετάνιο  Charles Fremantle. Κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, το Fremantle ήταν η μεγαλύτερη βάση για τα συμμαχικά υποβρύχια στο νότιο ημισφαίριο, ενώ αργότερα οι Αμερικανοί μετακινήθηκαν στις Φιλιππίνες. 
 
Σήμερα η πόλη θεωρείται το γραφικό προάστιο του Περθ για ημερήσιες εκδρομές, αφού κρατάει ακόμη το γραφικό χαρακτήρα του με τα καλοδιατηρημένα κτίρια του 19ου αιώνα, τα οποία είναι χτισμένα από ασβεστόλιθο με περίτεχνες προσόψεις και διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, παρουσιάζοντας μια τεράστια ποικιλία ιστορικών κτιρίων και οδών. 
 
Επιπλέον η πόλη διαθέτει πληθώρα καταστημάτων για φαγητό κυρίως σε θαλασσινά, καφέ κτλ, για την εξυπηρέτηση των τουριστών, ενώ οι γραφικές γειτονιές της χρησιμοποιήθηκαν σαν σκηνικό για αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. 
 
Ένα όμως καλλιτεχνικό γεγονός δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη αδιάφορο. Περπατώντας στη πόλη, βλέπαμε συνεχώς πάνω στα κτίρια ακανόνιστες τεράστιες κίτρινες λωρίδες. Ακόμη και το καμπαναριό της εκκλησίας ήταν βαμμένο κίτρινο σε κάποια σημεία. Αρχικά παραξενευτήκαμε και μας φάνηκε μάλλον «εικαστικά χαζό» για την εικόνα μιας τόσο όμορφης πόλης με ιστορικά κτίρια. 
 
Περπατώντας την οδό High street και φτάνοντας στον πύργο Roundhouse ( παλιά φυλακή) και το Ναυτικό μουσείο, ήρθε η απάντηση στις σκέψεις μας. Κοιτώντας προς την πόλη βλέπαμε πλέον ένα ολοκληρωμένο εντυπωσιακό εικαστικό σχέδιο με έξι κίτρινους κύκλους διαφόρων μεγεθών ! 
 
Ονομάζονται Arcs d’Ellipses και φτιάχτηκαν για την Μπιενάλε τέχνης του Fremantle. Είναι  έργο του Ελβετού  καλλιτέχνη Felice Varini, ο οποίος έχει έδρα το Παρίσι και δημιουργεί γεωμετρικές οπτικές ψευδαισθήσεις σε όλο τον κόσμο. Χρειάστηκαν τέσσερις νύχτες για να γίνουν τα σχέδια στους τοίχους και τρεις εβδομάδες για να βαφτούν τα κίτρινα περιγράμματα στην τελική τους μορφή. 
 
Η High Street βυθίστηκε στο απόλυτο σκοτάδι, όπου κατόπιν ένας μεγάλος προβολέας φώτιζε σε σχέδιο τα κτίρια. Κατόπιν μια ομάδα αναρριχήθηκε και έβαλε τα σημάδια ώστε να αρχίσει το βάψιμο αργότερα.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Fremantle Πέρθ, Δυτική Αυστραλία

Ταξιδέψαμε τον Ιανουάριο του 2018

Ιδιαίτερα δαπανηρό ταξίδι που θέλει πολλές ημέρες και οπωσδήποτε άνθρωπο να σας φιλοξενήσει και να σας ξεναγήσει

Όταν στην Ελλάδα είναι χειμώνας εκεί είναι καλοκαίρι και το αντίθετο. Πατήστε το εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Cosmorama Travel

Μεγάλη επιλογή μέσω Ευρώπης και Ασίας, τιμές μεταξύ 700-1200 ευρώ

Το Περθ είναι πέντε (5) ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση