Έξι ώρες στο Ελσίνκι

Μια «ζεστή φωλιά» στην παγωμένη Σκανδιναβία…

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Ο Ευρωπαϊκός βορράς και ειδικότερα η Σκανδιναβικές χώρες, έχουν εννέα μήνες το χρόνο χειμωνιά και τους άλλους τρεις βαρυχειμωνιά… Ψέματα, αστειεύομαι! Κανά δυο-τρεις μήνες το καλοκαίρι ο καιρός είναι αρκετά καλός, κάτι σαν τη δική μας άνοιξη όμως…

Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας Ελσίνκι, μπορεί να μην έχει την αρχοντιά, τη επιβλητικότητα και λάμψη της Στοκχόλμης, αλλά σίγουρα θα τη χαρακτήριζα ως τη μικρή «ζεστή φωλιά» στην παγωμένη Σκανδιναβία. Αυτή η πόλη, σου βγάζει μια ταπεινότητα και ίσως εσωστρέφεια θα έλεγα. Δεν είναι πόλη που «φωνάζει» αλλά ούτε και θέλει να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη.

Το ίδιο είναι και οι άνθρωποί του. Οι Φινλανδοί όπως και οι περισσότεροι βόρειοι είναι κλειστοί μεν, ευγενικοί δε. Όσο γνωρίζεις και ανακαλύπτεις την πόλη, τόσο διαπιστώνεις πως δειλά-δειλά και ντροπαλά αρχίζει να σου ανοίγει τη ζεστή του αγκαλιά. Και πιστέψτε με, είναι τόσο δυνατό το κρύο, που τα χρειάζεστε και τα δύο!

Το Ελσίνκι ξέρει πολύ καλά πως δεν είναι αλλά και ούτε θα γίνει ο «ταξιδιωτικός σταρ». Γνωρίζει πως δεν είναι από τις πρώτες επιλογές των ταξιδιωτών του κόσμου. Ίσως και να μην μπει ποτέ στην καρδιά τους και να αναπολούν πότε θα το επισκεφτούν ξανά…

Ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου και για λίγες ώρες μόνο, αφού ήμασταν στο πλαίσιο 3ημερης κρουαζιέρας με αφετηρία και τελικό προορισμό τη Στοκχόλμη. Δυστυχώς ήταν μια ακόμη βροχερή ημέρα και ο περίπατος στο κέντρο του Ελσίνκι ήταν λίγο δύσκολος. Μια άλλη καλή επιλογή είναι να πάρετε κάποιο από τα τραμ ώστε να δείτε την πόλη από μια άλλη οπτική όψη και σε μεγαλύτερη έκταση εκτός του ιστορικού κέντρου.

Το κομμάτι της πόλης που έχει τουριστικό ενδιαφέρον, δεν είναι πολύ μεγάλο σε έκταση και άρα θα το περπατήσετε πολύ άνετα, αρκεί φυσικά να έχει καλό καιρό. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από το λιμάνι της πόλης. Είτε μεταβείτε αεροπορικώς, είτε έρθετε μα κάποια κρουαζιέρα, βάλτε το λιμάνι σαν σημείο αναφοράς για να ξεκινήσετε.

Old Market Hall στο λιμάνι

Ξεκινήστε από εδώ, τη μικρή κλειστή αγορά η Old Market Hall στο λιμάνι του Ελσίνκι. Εξυπηρετεί τους πελάτες του από το 1889, όπου οι έμποροι πωλούν τοπικά είδη τυριών, ψαριών, οστρακοειδή, λαχανικών, φρούτων, γλυκισμάτων, ενώ μπορείτε να πιείτε το καφέ σας ή ένα ζεστό τσάι, αλλά και να τσιμπήσετε κάτι. Στα μικρά «περίπτερα» θα ανακαλύψετε ιδιαίτερα εδέσματα όπως τάρανδο, ελάφι και φυσικά σολομό σε κάθε εκδοχή.

Εκκλησίες να δουν τα μάτια σου, αλλά και μια μοναδική μέσα στο βράχο..

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει το μάτι σας στις δύο πιο εντυπωσιακές αρχιτεκτονικά και κεντρικές εκκλησίες. Η πρώτη είναι η Ληθουριανή Helsinki Cathedral, μια εκκλησία που χτίστηκε αρχικά από το 1830 έως το 1852 ως φόρο τιμής στον Μέγα Δούκα της Φινλανδίας, Τσάρο Νικόλαο Α’ της Ρωσίας . Ήταν επίσης γνωστή ως Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η δεύτερη είναι η Uspenski Cathedral, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στη Δυτική Ευρώπη με έντονα στοιχεία και επιρροές από την Ρώσικη αρχιτεκτονική με τους εντυπωσιακούς της τρούλους.

Η πιο μοναδική όμως αλλά λίγο «κρυμμένη» είναι η Temppeliaukion Church, γνωστή και ως Rock Church. Λουθηριανή εκκλησία, η οποία χτίστηκε την δεκαετία του 1960 μέσα σε έναν βράχο και είναι πραγματικά μοναδική και άκρως εντυπωσιακή.

Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Αυτό το εμβληματικό κτίριο αποτελεί σήμα κατατεθέν του Ελσίνκι, εξυπηρετώντας χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. Αξίζει να πιείτε τον καφέ σας ή να γευματίσετε στον καταπληκτικής αισθητικής εστιατόριο-μπαρ και τεράστιο σε έκταση στην αριστερή πλευρά του κτιρίου.

Περπατήστε στο ιστορικό κέντρο και τα καταπράσινα πάρκα .

Τους θερινούς μήνες όλα αλλάζουν στο Ελσίνκι και η πόλη γεμίζει λουλούδια και πράσινο. Το κεντρικό πάρκο Esplanadi, μια μικρή όαση και ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, κυκλώνεται από ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και μουσεία.

Κάντε σάουνα ή πιείτε ένα αχνιστό αρωματικό καφέ!

Η εμπειρία ήταν σάουνας αποτελεί καθημερίνοτητα για τους Φινλανδούς και μπορείτε να το ζήσετε κι εσείς οπουδήποτε μαζί με μια βουτιά σε κάποια παγωμένη πισίνα κατόπιν! Μην παραλείψετε φυσικά να απολαύσετε μια κούπα αχνιστού αρωματικού καφέ με κάποιο γλύκισμα σε κάποιο από τα δεκάδες καφέ της πόλης. Και πιστέψτε με, το χρειάζεστε με τέτοιο κρύο!!

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Στοκχόλμη Σουηδία

Την επισκεφτήκαμε τον Ιανουάριο του 2023

Πόλη που σίγουρα θα σας ηρεμήσει όσες έγνοιες κι αν έχετε...

Τολμήστε κυρίως καλοκαίρι! Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού.

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στη Σουηδία

Αν έχετε περισσότερες ημέρες, προγραμματίστε κρουαζιέρες προς Ελσίνκι, Ταλίν κ.α.

Η Σουηδία είναι μία (1) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση