Γράφει και φωτογραφίζει η Αργυρώ Γεωρτσέκη

Το Μάρκεν (Marken) είναι ένα μικρό νησί στην Βόρεια Ολλανδία μερικά χιλιόμετρα από το Άμστερνταμ. Συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια γέφυρα, το επισκεφτήκαμε οδικώς την άνοιξη του 2015. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο ήταν υπέροχη! Αν και ο καιρός ήταν βροχερός δεν μας χάλασε την εκδρομή. Είχαμε ακούσει για ένα ψαροχώρι που εκεί έφτιαχναν παραδοσιακά ξύλινα παπούτσια και δεν χάσαμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε.

Φτάσαμε και είδαμε ένα χωριό μέσα στην φύση. Ξύλινα σπίτια με αρχιτεκτονική που όμοια τους δεν είχαμε ξαναδεί. Ιδιαίτερα χρώματα μοναδικά σε κάθε σπίτι. Κήποι καταπράσινοι με τουλίπες και ξύλινους φράχτες. Περιηγηθήκαμε στις γειτονιές. Κάθε σπίτι ήταν σαν να είχε βγει από παραμύθι. Κάθε κάτοικος στο Μάρκεν φροντίζει το σπίτι και τον κήπο του με μεγάλη αγάπη για να νιώθουν οι επισκέπτες οικεία και ταυτόχρονα ότι έχουν επισκεφτεί ένα χωριό που όμοιο του δεν θα βρούνε σε όλη την χώρα. Κάθε σπίτι έμοιαζε ωραιότερο από το προηγούμενο που είχαμε δει. Το χωριό το διέσχιζε ένα μικρό ποτάμι που κατέληγε στην θάλασσα.

Το λιμάνι του Μάρκεν είναι γνωστό για τους ψαράδες του και τις ιστορίες τους. Περπατήσαμε κατά μήκος βλέποντας τα πλοιάρια αραγμένα στην προβλήτα λόγω της βροχής. Μια επιγραφή πάνω από τα κεφάλια μας έγραφε “καλώς ήρθατε στον παράδεισο”. Όσο περνούσε η ώρα η βροχή δυνάμωνε, μπήκαμε σε ένα ξύλινο καφέ να παραγγείλουμε ένα ζεστό ρόφημα. Καθίσαμε δίπλα στο παράθυρο για να βλέπουμε έξω το λιμάνι και την θάλασσα. Αυτό το χωριό είχε κάτι το διαφορετικό που έκανε τους λαογράφους και ανθρωπολόγους του 20ου αιώνα να κατοικήσουν για ένα διάστημα της ζωής τους εκεί. Συζητούσαμε για την ηρεμία που έβγαζε αυτός ο τόπος και την προτεραιότητα που έδιναν οι κάτοικοι στην φύση. Προσάρμοσαν την ζωή τους με βάση την ομορφιά αυτού του χωριού χωρίς να καταστρέψουν κάτι ίσα ίσα ανέδειξαν τον ξεχωριστό τρόπο ζωής.

Όταν η βροχή κόπασε αποφασίσαμε να πάμε να δούμε από κοντά το εργαστήρι που έφτιαχνε ξύλινα παραδοσιακά παπούτσια. Είδαμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, τους ξυλουργούς να δημιουργούν μπροστά στα μάτια μας και τα μικρά παιδιά της παρέας να δοκιμάζουν τα ξύλινα παπούτσια χαμογελώντας. Ορισμένοι κάτοικοι για να διακοσμήσουν τα παράθυρά τους είχαν κρεμάσει τα ξύλινα παπούτσια, μέσα είχανε βάλει χώμα και είχανε φυτέψει λουλούδια. Η άνοιξη είχε έρθει για τα καλά και τι πιο όμορφο από παράθυρα σπιτιών γεμάτα χρώματα.

Οι ανεμόμυλοι είναι σήμα κατατεθέν της Ολλανδίας. Στο νησί υπήρχαν κάποιοι ξύλινοι ανεμόμυλοι τους οποίους είχαμε την τύχη να δούμε. Περάσαμε από το εργοστάσιο τυριών, μας περίμενε μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις και μυρωδιές. Ότι έπρεπε για λίγες προμήθειες για την επιστροφή στην Ελλάδα.

Οι βαλίτσες μας φτάνοντας στην Ελλάδα είχαν άρωμα επαρχίας από Ολλανδία. Ξύλινα παραδοσιακά παπούτσια που οι Ολλανδοί φοράνε με τις παραδοσιακές στολές τους, ποικιλία τυριών με κρασί για να μας ταξιδεύουν πίσω στον παράδεισο.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Μάρκεν ( Marken), Ολλανδία

Ταξίδεψα την άνοιξη του 2015

Ιδανικός προορισμός για χαλάρωση, περιπάτους, ποδηλασία.

Αποφύγετε να επισκεφτείτε την Ολλανδία το χειμώνα, αφού έχει πολύ κρύο αλλά και υγρασία.

Απευθυνθείτε στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα

Aegean Airlines

Η Ολλανδία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού.

Αφήστε μια απάντηση