EU RICE¨Επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον!

Μια σειρά από δράσεις πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη στο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» με τον διακριτικό τίτλο EU RICE. Πιο συγκεκριμένα:

Δράση 1η EU RICE PRESS EVENT

Η πρώτη δράση ήταν εκδήλωση ενημέρωσης του τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο “Τhe Μet”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, το οποίο υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

Στην εκδήλωση, ενημερώθηκε το κοινό για τη βιώσιμη πτυχή, τη σημασία και τη θετική επίδραση της καλλιέργειας του ρυζιού, στις περιοχές που καλλιεργείται, για το προϊόν που παράγεται στην Ευρώπη, το οποίο είναι ιδιαίτερα ασφαλές, αφού τηρούνται οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αγροτική παραγωγή, αλλά και για τα αποτελέσματα της καμπάνιας που τρέχει εδώ και δύο χρόνια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετσμούς των κ.κ. Βασιλείου Τόμπρα, από το Τμήμα Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργίου Κεφαλά, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας και Κώστα Γιουτίκα, Αντιπεριφειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας,

Ο Πρόεδρος της Αναθέτουσας Αρχής, της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) κ. Χρήστος Τσιχήτας αναφέρθηκε στην προώθηση του ρυζιού, που έχει επιτευχθεί μέσα από το πρόγραμμα EU RICE σε χώρες, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα ΗΑΕ, αλλά και στην ασφάλεια του προϊόντος σε σύγκριση με αυτά τρίτων χωρών. 

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής Διευθυντής της ΕΑΣΘ αναφέρθηκε στη δυναμική του φορέα και την άριστη συνεργασία του με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, καθώς και στη γενικότερη στρατηγική της καμπάνιας EU RICE, αλλά και στην επιλογή των γεμιστών, ως χαρακτηριστικό ελληνικό πιάτο με ρύζι. 

Ο κ, Δημήτρης Ταμπαρόπουλος, της εταιρείας NOVACERT, εκτελεστικού φορέα του προγράμματος, αναφέρθηκε στη δυναμική των ευρωπαΊκών προγραμμάτων του αγροδιατροφικού τομέα της εταιρείας, αλλά και στους γενικότερους στόχους της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Ισπανός εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια κ. German Carratala, ενημέρωσε για τις δράσεις του προγράμματος στην Ισπανία, τη συμμετοχή παγκοσμίως διακεκριμένων σεφ, αλλά και για το ίδιο το προϊόν, που αποτελεί σύμβολο παράδοσης της τοπικής γαστρονομίας.

Παρούσα στο πάνελ ήταν και η Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα,  κ. Ντίνα Νικολάου, η οποία παρουσίασε τις δράσεις που έγιναν το 2022, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξία της εκπαίδευσης, αλλά και στα αποτελέσματα, που επιτυγχάνονται για την καθιέρωση της χρήσης του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού, με τα σεμινάρια και τα masterclasses, σε επαγγελματίες σεφ και σπουδαστές. μαγειρικης τέχνης. 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Προώθησης της ετιαρείας NOVACERT, κ. Μαρία Ναλμπάντη.  Παρών και ο Γενικός Διευθυντής της NOVACERT κ. Θανάσης Ταμπαρόπουλος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσπωποι τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων.   

Μετά τη Συνέντευξη Τύπου ακολούθησε δείπνο στο εντυπωσιακό Roof Garden του ξενοδοχείου, με πλούσιο μενού, που είχε ως βάση το ρύζι.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert (www.novacert.gr), η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Chef Stories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).

Δράση 2η EURICE FESTIVAL ΔΕΘ 2023

Ένα γεμάτο διήμερο ήταν το φετινό, τρίτο συνεχόμενο ετήσιο EU RICE FESTIVAL,  που διοργανώθηκε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, στους χώρους της 87ης ΔΕΘ.   Η σειρά εκδηλώσεων «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU RICE, διοργανώνονται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια) και με σύνθημα  “Επιλέγουμε Ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον”.

Σεφ από γνωστά εστιατόρια και σχολές της Θεσσαλονίκης, γυναίκες, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων  της Χαλάστρας, που εκτός από τα τοπικά πιάτα, που μαγείρεψαν, χόρεψαν με παραδοσιακές στολές και τραγούδησαν και φυσικά πλήθος κόσμου, που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το ποιοτικό, ελληνικό ευρωπαϊκό ρύζι, αλλά και να δοκιμάσει μοναδικά και πρωτότυπα πιάτα με το σπουδαίο αυτό προϊόν, μας τίμησαν με την παρουσία τους. 

Σημαντική και η εκτενής ενημέρωση από τους εκπροσώπους της ΕΑΣΘ, αλλά και των αγροτικών συνεταιρισμών, για τη δυναμική, τη βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειας του ρυζιού στην περιοχή, την ασφάλεια του αγροτικού αγαθού, που καλλιεργείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τη στρατηγική του προγράμματος να γίνει προώθηση του προϊόντος σε καταναλωτές και επαγγελματίες και να καθιερωθούν τα γεμιστά ως το ελληνικό εθνικό πιάτο με ρύζι. 

Ξεχωριστή και η παρουσία της Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνας Νικολάου και του διακεκριμένου Ισπανού Chef, Ruben Fenollar,  ο οποίος μαγείρεψε την αυθεντική παέγια της Βαλένθια, σε αυτό το πλούσιο σε γεύσεις διήμερο.

Δοκιμάσαμε συνολικά 13 παραδοσιακές, αλλά και πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές με ρύζι:

 • Καραβίδες με ρύζι, από την Ελένη Παπαδημητρίου του Κέντρου Νεότητας Χαλάστρας
 • Ποντιακά κιλντιρίτσια από την Σοφία Γεωργακάκη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360⁰
 • Paella Valenciana και Paella με θαλασσινά, από τον Ισπανό Chef Ruben Fenollar
 • Γιουβαρλάκι μπακαλιάρου από τον Κωνσταντίνο Βανίδη του ΜΕΖΕΝ
 • Πιλάφι με κοτόπουλο, από την Rice Ambassador Ντίνα Νικολάου
 • Ρυζόγαλο με καραμελωμένα βερίκοκα από την Rice Ambassador Ντίνα Νικολάου
 • Μυδοπίλαφο & Ατζέμ Πιλάφι, από τον Σύλλογο Δράσεων & Πολιτισμού “Η Χαλάστρα”
 • Ζουμερό πιλάφι με αχλάδι, αμύγδαλο, θυμάρι και καπνιστό Μετσόβου, από την Σμαράγδα Μακρή της ΜΑΡΜΙΤΑ
 • Πιλάφι με σιγομαγειρεμένο πρόβειο κρέας στη γάστρα, από τον Στέλιο Καντζούρα της “Μυσιρλού”
 • Σαλιγκάρια κοκκινιστά με ρύζι, από τον Μιχάλη Αδαμίδη, του ΑΚΡΟΒΑΤΗ
 • Πλιάφ καραμελωμένο, από τις Ευγενία Παπαντωνίου και Μαρία Τραψώνη της Γαία

Την παρουσίαση του Φεστιβάλ ανέλαβε ο γνωστός, ακούραστος και ιδιαίτερα αγαπητός παρουσιαστής, Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος έδωσε τη δική του νότα ζωντάνιας στην εκδήλωση.  Κατά τη διάρκεια του διημέρου με την παρουσία τους τίμησαν οι Χρήστος Τσιχήτας – Πρόεδρος της ΕΑΣΘ, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος – Γενικός Διευθυντής ΕΑΣΘ, Χρήστος Γκατζάρας – Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) και του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Βασίλης Κουκουρίκης – Πρόεδρος B’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας.  Τον φορέα από την Ισπανία εκπροσώπησαν οι Santos Ruiz και German Carratala.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert (www.novacert.gr), η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Chef Stories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.

Περισσότερες πληροφορίες: https://sustainablerice.eu/

αλλά και στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/sustainablerice.eu/

Instagram: https://www.instagram.com/eu_sustainable_rice/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC59BTrs-47SS3aIzTnRF9Fw?view_as=subscriber

Επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον…

Το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη είναι ένα προϊόν ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή, προβάλλοντας ταυτόχρονα και τη βιώσιμη πτυχή της παραγωγής του.

Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Ο ορυζώνας της Ελλάδας!

Η ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και πιο συγκεκριμένα η Χαλάστρα, αποτελούν το μεγαλύτερο ορυζώνα της πατρίδας μας, καλύπτοντας πάνω από το 70% της παραγωγής ρυζιού στο πανελλήνιο. Αντίστοιχη περιοχή στην Ισπανία είναι και Βαλένθια.

Λίγα λόγια για το ρύζι


Το ρύζι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες του αναπτυσσόμενου κόσμου και βασικό συστατικό της διατροφής για την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι μέρος της παράδοσης πολλών πολιτισμών και ένα από τα βασικά συστατικά σε πολλά γεύματα: βρασμένο ή στον ατμό, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό συνοδευτικό για κάθε πιάτο. Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, είναι άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, γεγονός που το καθιστά απολύτως κατάλληλο για μια ισορροπημένη διατροφή. 

Αφήστε μια απάντηση