Εσείς τρώτε πρωινό στα ξενοδοχεία;

H αξία του πρωϊνού μέσα από τα γνωμικά…

Είναι λίγο-πολύ γνωστά τα γνωμικά σχετικά με την αξία του πρωινού στη ζωή μας: «Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πλούσιος και το βράδυ σαν φτωχός», «το πρωί να τρως για δύο, το μεσημέρι να τρως για τον εαυτό σου και το βράδυ ούτε για τον εχθρό σου!»

Η φιλοσοφία των Ελλήνων για το πρωϊνό τους…

Εμείς οι Έλληνες, δυστυχώς δεν λαμβάνουμε ιδιαίτερα σοβαρά τα παραπάνω. Ένας καφές στα γρήγορα και αργά το βράδυ γαστρονομικό πανηγύρι με πίτσες και πιτόγυρα… Αν τώρα τους ρωτήσεις για ποιο λόγο «υποτιμούν» τόσο πολύ αυτό το σημαντικό γεύμα, θα σου πουν πως δεν πεινάνε η απλά δεν προλαβαίνουν.

Οι Έλληνες στο ξενοδοχείο…

Κατά παράδοξο τρόπο όμως και όταν διαμένουμε σε κάποιο ξενοδοχείο, ζητάμε «την Άρτα και τα Γιάννενα». Θέλουμε να υπάρχουν επτά ειδών γιαούρτια, άπειρα αλλαντικά και τυριά, αυγά σε κάθε μορφή κ.α. Και φυσικά να προσφέρουν φραπέ ακόμη κι αν είμαστε στην άκρη του κόσμου. Και στην Σιβηρία να είναι ο Έλληνας, θα απαιτήσει φραπέ ή φρέντο αλλά και θα δυσανασχετήσει αν του πουν πως δεν γνωρίζουν καν για ποιο ρόφημα μιλάει.

Βασικοί τύποι πρωινού στα ξενοδοχεία όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με τους κανόνες τις παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, υπάρχουν κάποιοι προκαθορισμένοι τύποι πρωινών. Οι συνηθέστεροι είναι:

«Continental» ή «Ευρωπαϊκό πρωινό»…

Το πρωινό «Continental» το οποίο θεωρείται και το «φτωχότερο» άρα και το πιο οικονομικό για τα ξενοδοχεία σε σχέση με τα άλλα είδη. Παρέχει μόνο τα βασικά όπως: ψωμί, βούτυρο, μαρμελάδα ή μέλι, κέικ ή κρουασάν, κομπόστα, χυμό πορτοκαλιού, καφέ ή τσάι ή γάλα.
Aυτός ο τύπος πρωινού προσφέρεται κυρίως σε μικρά, φτηνά ξενοδοχεία και πανσιόν, με μικρές παραλλαγές στη σύνθεσή του. Όχι βέβαια ότι δεν έχουμε δει πρωινό «Continental» και σε μεγάλα ξενοδοχεία. Πολλές φορές ταξιδιωτικά γραφεία για να «κατεβάσουν» το κόστος του πακέτου που πουλάνε, συνάπτουν ειδικές συμφωνίες με τα ξενοδοχεία για παροχή μόνο « Continental» πρωινού, για μείωση του κόστους.

«English Breakfast» ή «Αγγλικό πρωϊνό»…

To πρωινό «Αγγλικού τύπου», το οποίο συνήθως εκτός από τα παραπάνω, περιλαμβάνει επιπλέον και λουκάνικα, φασόλια, ψημένο μπέικον, τηγανητό ψωμί, αυγά, κορν φλέικς, αλλά και λαχανικά.
Tο «Αγγλικού τύπου» πρωινό, είναι από πιο συνηθισμένα στα ξενοδοχεία ή πανσιόν της Ευρώπης αλλά και σε πολλά καταστήματα εστίασης που προσφέρουν μικρά γεύματα.

«American breakfast» ή «Αμερικάνικο πρωινό»…

Το «Αμερικάνικο πρωινό» (American breakfast), είναι το «πλουσιότερο» από όλα και περιλαμβάνει ότι μπορείτε να φανταστείτε, σε σημείο να μην ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε και να πείτε αντίο δίαιτα. Η ποικιλία του διαφέρει ανάλογα το κάθε ξενοδοχείο. Στην πλειοψηφία τους, τα  τετράστερα, πεντάστερα και boutique hotel,προσφέρουν αυτού του είδους το πρωινό.

Ειδικές κατηγορίες γευμάτων…

Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία εξειδικεύονται, ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους ειδικά μενού. Άλλες φορές σχετικά με θέματα υγείας (διαβητικοί, χωρίς γλουτένη κτλ), η ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη θρησκευτικές συνήθειες, ή αθλητές με παροχή γευμάτων με υψηλά επίπεδα πχ πρωτείνης κ.α. 

«Ελληνικό πρωϊνό»…

Τα προηγούμενα χρόνια, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, έκανε αρκετά επιτυχημένες προσπάθειες για την καθιέρωση του «Ελληνικού πρωινού», με στόχο την παράθεση  πρωτογενών υλικών και συνταγών από την εκάστοτε περιοχή της πατρίδας μας. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και πολλά ξενοδοχεία το συνεχίζουν ακόμη.

Πρωινό ξενοδοχείων για μη πελάτες…

Κάτι που δεν ξέρουν οι περισσότεροι επίσης, είναι ότι ακόμη και αν δεν διαμένετε στο ξενοδοχείο, μπορείτε με μια έξτρα χρέωση να απολαύσετε ένα καλό πρωινό, είτε στην πόλη σας, είτε αλλού. Οι τιμές κυμαίνονται από 10-40 ευρώ αναλόγως το ξενοδοχείο. Το συνηθίζουν ιδιαίτερα οι «ξενύχτηδες» από βραδινή διασκέδαση, αλλά και κάποιοι επιχειρηματίες που θέλουν να συνδυάσουν τον πρωινό τους καφέ, «τσιμπώντας» κάτι.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους…

Καλό θα ήταν όταν «κλείνετε» κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου, είτε από το ιντερνέτ, είτε από κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο, να διευκρινίσετε αν σας παρέχουν πρωινό αλλά και ποιο είδος, για να αποφύγετε δυσάρεστες οικονομικές εκπλήξεις που δεν είχατε υπολογίσει. Τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά…

Καλό ταξίδι!

Αφήστε μια απάντηση