Με τον όρο «Άγιοι Τόποι» εννοούμε τις περιοχές που βρίσκονται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και έχουν ιστορική και θρησκευτική αξία κυρίως για το Χριστιανισμό αλλά και για τον Ιουδαϊσμό και τον Ισλαμισμό. 
 
 Περιλαμβάνονται οι τόποι εκείνοι όπου διαδραματίσθηκαν τα γεγονότα που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη και ειδικότερα τα “Αγιοταφικά προσκυνήματα” όπως καθιερώθηκε να λέγονται τα επίσημα αρχαία μνημεία του Χριστιανισμού και όχι μόνο. 
 
 Τα σπουδαιότερα είναι ο Πανάγιος Τάφος και ο Γολγοθάς στην Ιερουσαλήμ, το Σπήλαιο και η Φάτνη στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, το Όρος των Ελαιών όπου αναλήφθηκε ο Κύριος, η Γεσθημανή όπου κοιμήθηκε η Θεοτόκος, η Βηθανία όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, η Ναζαρέτ όπου και έλαβε χώρα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, το Θαβώρ, η Κανά, ο Ιορδάνης ποταμός κ.α 
 
 Οι περισσότεροι Έλληνες ταξιδιώτες εκφράζουν την έντονη επιθυμία ώστε να επισκεφτούν κάποια στιγμή της ζωής τους, τους Αγίους Τόπους. Αναλογικά λίγοι είναι αυτοί που το πραγματοποιούν και οι λόγοι που τους αποτρέπουν είναι διάφοροι. Κάποιοι νομίζουν πως είναι προορισμός αποκλειστικά για άτομα μεγάλης ηλικίας, Ενορίες, ΚΑΠΗ κτλ.
 
 Άλλοι πως το ταξίδι αυτό έχει αυστηρά προσκυνηματικό χαρακτήρα και άρα δεν ενδιαφέρει όσους έχουν «χαλαρές» ή αδιάφορες σχέσεις με τη θρησκευτική πίστη. Μια άλλη μερίδα θεωρεί πως είναι ένα αρκετά δαπανηρό ταξίδι, ενώ σε πολλούς ελλοχεύει ο φόβος ότι η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εκεί κατά διαστήματα και ειδικά στην Ιερουσαλήμ, μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα ασφαλείας. 
 
 Όχι ότι είναι από τα πιο ήσυχα μέρη του πλανήτη, αλλά κανείς πλέον δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα περάσετε ήσυχα αν πάτε οπουδήποτε αλλού αντί της Ιερουσαλήμ. Συνήθως τα εκδρομικά πακέτα είναι 6-7 ημερών περιλαμβάνοντας αεροπορικό εισιτήριο, μεταφορές, διαμονή, ημιδιατροφή, επισκέψεις στα περισσότερα μνημεία που διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα. 
 
 Συνήθως στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στον Έλληνα Πατριάρχη. Το κόστος είναι περίπου όσο ένα παρόμοιο ταξίδι στην Ευρώπη και ίσως φτηνότερο. Είναι τεράστιο λάθος πως ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους αφορά μόνο την παπαδιά και τη θεία Κούλα που σταυροκοπιέται όλη ημέρα στο χωριό. 
 
 Χωρίς δισταγμό θα λέγαμε πως είναι ο προορισμός για όλες μα όλες τις ηλικίες. Αν μπορείτε πηγαίνετε ακόμη και με τα παιδιά σας, αφού θα τα δώσετε μια θαυμάσια ευκαιρία ώστε να δουν στην πραγματικότητα αυτά που διδάσκονται ( αν διδάσκονται) στο σχολείο. Για αυτούς και αυτές που ηλικιακά είναι από 20 χρονών ως 40-50, μια επίσκεψη εκεί θα τους κάνει να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα σχετικά με τις έννοιες: «πίστη», «ζωή», «θάνατος», «ελπίδα». «απογοήτευση», «θυσία», «ψυχική λύτρωση» κ.α. 
 
 Αν κάποια στιγμή πάτε στους Αγίους Τόπους είναι σίγουρο πως θα νιώσετε όλα τα συναισθήματα κατά την παραμονής σας εκεί. Θα σας ξυπνήσουν μνήμες σχετικά με όσα είχατε μάθει ως τώρα αλλά και φανταζόσασταν, θα σοκαριστείτε σχετικά με το επίπεδο μέτρων ασφαλείας των Ισραηλινών, θα κλάψετε, θα γελάσετε, θα φτερουγίσει η καρδιά μας με μια παράξενη αισιοδοξία και ελπίδα. Θα γυρίσετε κυριολεκτικά πίσω στο χρόνο. 
 
 Θα δείτε παντού Ελλάδα με σημαίες να κυματίζουν, αλλά και ελληνικές επιγραφές, Έλληνες ιερείς, ελληνορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια και ελληνικά καταστήματα. Ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους είναι ένα ανεπανάληπτο μάθημα ζωής ή και .. θανάτου. Δώστε αυτήν την μοναδική ευκαιρία στον εαυτό σας αλλά και αυτούς που αγαπάτε και δεν θα το μετανιώσετε. Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα! 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Πόλη με έντονα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία

Στην Ιερουσαλήμ ταξιδέψαμε το Μάρτιο του 2015

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Marios Travel

Aegean Airlines

Το Ισραήλ έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση